Djokovič bol set od prekvapivého konca, potrápil ho taliansky tínedžer

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|7. jún 2021 o 17:03 (aktualizované 7. jún 2021 o 20:10)

Nadal súpera z Talianska suverénne porazil.

PARÍŽ. Mužská tenisová jednotka Novak Djokovič sa natrápila v osemfinále Roland Garros 2021. Devätnásťročný Talian Lorenzo Musetti vyhral prvé dva sety a srbského favorita takmer vyradil.

Tínedžer však napokon zápas nedohral. Grandslamový debutant za stavu 7:6 (7), 7:6 (2), 1:6, 0:6, 0:4 v piatom sete duel skrečoval pre bolesti v oblasti slabín.

Djokovič mohol prísť o post jednotky

Musetti začal proti Djokovičovi odvážne, skvele sa pohyboval a dokázal favorita pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary. Na začiatku prvého setu síce prehrával 1:3, no v ďalších minútach vyrovnal na 3:3 a vynútil si tajbrejk, v ktorého dramatickej koncovke slávil úspech.

Na Musettim vôbec nebolo vidno, že v Paríži ide o jeho grandslamovú premiéru, na dvorci pôsobil pokojným dojmom a prezentoval sa pestrou úderovou paletou.

V druhom sete si obaja aktéri držali podanie a rozhodnutie opäť padlo až v tajbrejku, v ktorom dominoval Musetti. Djokovič následne zamieril do šatne a krátka pauza mu pomohla.

Po dvoch setoch, ktoré trvali súhrnne 2 hodiny a 20 minút, vyrovnal na sety za 47 minút. V piatom unavený Talian skrečoval.

"Rád hrám proti mladíkom zápasy na tri víťazné sety, pretože aj keď prehrávam 0:2, ešte stále mám šancu zvíťaziť. Fyzicky sa cítim veľmi dobre, väčšinu päťseťákov som počas mojej kariéry vyhral. Skúsenosti mi v tomto smere určite pomáhajú.

Je mi ľúto, že Lorenzo musel duel skrečovať. Videl som, že kondične na tom nie je dobre a trápi sa," uviedol Srb pre akreditované médiá.

Djokovič naďalej drží vo vlastných rukách zotrvanie na poste svetovej jednotky. Ak by vypadol, musel by sa spoliehať, že Rus Daniil Medvedev sa nedostane do finále. Vtedy by to znamenalo, že Medvedev by bol novým najlepším tenistom sveta.

Aj napriek postupu však stále existuje hrozba, že Srb o post svetovej jednotky príde. No platí, že pokiaľ by sa s Medvedevom stretol vo finále, bol by to zároveň súboj o post jednotky.

Nadal vyzve turnajovú desiatku

Djokovič sa vo štvrťfinále stretne s Musettiho krajanom Matteom Berrettinim, ktorý po odstúpení Švajčiara Rogera Federera postúpil bez boja.

Pätnástykrát postúpil na antukovom vrchole sezóny do štvrťfinále aj tretí nasadený obhajca titulu Španiel Rafael Nadal. Trinásťnásobný parížsky šampión zdolal osemnásteho Taliana Jannika Sinnera 7:5, 6:3, 6:0.

Vo štvrťfinále ho čaká desiaty nasadený Argentínčan Diego Sebastian Schwartzman, ktorého vlani zdolal v semifinále.

Nadal prehrával v úvode zápasu so Sinnerom 3:5, no potom získal štyri gemy v rade a prvý set sa stal jeho korisťou. V druhom dejstve si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0. Sinner síce následne znížil na 3:4, no koncovka patrila Nadalovi.

V treťom sete Španiel úplne ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera a talianskemu tínedžerovi nedovolil uhrať ani jediný gem.

"Veľmi ma teší, že som to zvládol v troch setoch. Jannik je veľmi šikovný mladík, patrí mu budúcnosť. Začal vo veľkom štýle, hral ofenzívne. Ťažil aj z toho, že som robil veľa chýb. Za stavu 5:4 však prišiel o podanie a to bol zlomový moment. V druhom a treťom sete mala moja hra vysokú úroveň. Vo štvrťfinále proti Schwartzmanovi očakávam náročný zápas.

Diego má výbornú formu, odohral tu skvelé duely. Budem musieť podať maximálny výkon," uviedol Nadal v pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Vlaňajší semifinalista Diego Sebastian Schwartzman zdolal v pozícii nasadenej desiatky Nemca Jana-Lennarda Struffa 7:6 (9), 6:4, 7:5. V prvom sete otočil z 1:5.

Roland Garros 2021

Muži - dvojhra - osemfinále:

Rafael Nadal (Šp.-3) - Jannik Sinner (Tal.-18) 7:5, 6:3, 6:0

Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-10) - Jan-Lennard Struff (Nem.) 7:6 (9), 6:4, 7:5

Novak Djokovič (Srb.-1) - Lorenzo Musetti (Tal) 6:7, 6:7, 6:1, 6:0, 4:0 - skreč Musetti

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič bol set od prekvapivého konca, potrápil ho taliansky tínedžer