Aký majetok má Chára či Gáborík? Forbes ich zaradil medzi najbohatších Slovákov

Zdeno Chára sa raduje zo Stanley Cupu v roku 2011.
Zdeno Chára sa raduje zo Stanley Cupu v roku 2011. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|6. okt 2022 o 15:35

V čom podnikajú úspešní slovenskí športovci?

BRATISLAVA. Zrejme je jediným slovenským hokejistom, ktorý zarobil počas kariéry viac ako 100 miliónov dolárov. Určiť to exaktne je takmer nemožné.

V deväťdesiatych rokoch ešte kluby nemali povinnosť zverejňovať údaje o kontraktoch hráčov. Podľa stránky spotrac.com však výška základných kontraktov bez bonusov dosiahla počas kariéry Zdena Cháru 100,4 milióna. 

Populárny finančný magazín pravidelne zverejňuje rebríčky najbohatších ľudí. Do slovenského rebríčka sa dostali do aj športové osobnosti.

V rebríčku je len 38 mien, medzi nimi sú bývalí hokejisti Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík a stále aktívny futbalista Marek Hamšík. 

Najbohatší je Chára

Spomedzi športovcov je najvyššie práve Chára. Obsadil 31. priečku. Forbes jeho majetok odhadol na 90 miliónov eur. 

Chára pred pár týždňami ohlásil ukončenie kariéry. V NHL odohral 24 sezón, v roku 2011 získal s Bostonom Stanley Cup.  

Chára nenapĺňa stereotyp typického športovca. Naopak už počas kariéry si dopĺňal vzdelanie.

Absolvoval letný kurz investovania na univerzite v Harvarde, v USA získal lincenciu realitného makléra a učil sa jazyky. Nie je veľa informácií o tom, ako svoj majetok investoval.

Na 34. priečke je Marián Gáborík. Forbes jeho majetok odhadol na 80 miliónov eur.

"Najmladší predstaviteľ zlatej generácie slovenského hokeja, ktorá žiarila v NHL. Jeho rýchlosť a strelecké schopnosti vedeli zámorské kluby, v ktorých pôsobil, kráľovsky odmeniť," uviedol na Gáborikovu adresu Forbes. 

Gáborík je majiteľom zimného štadióna MG Ring v Trenčíne. Ide však o malý štadión, kde trénuje mládež a Gáborík robí pre deti každý rok Hokejovú školu.

V minulom roku hospodáril štadión s menšou stratou. Okrem toho spolu s Mariánom Hossom a rodinou zosnulého Pavla Demitru vlastní pozemky. Investičný zámer, pre ktorý pozemku kupovali však dlhšie stojí.

Hamšík buduje akadémiu aj vinárstvo

Rovnako na 80 miliónov eur odhaduje Forbes majetok Mareka Hamšíka. "Najväčšie peniaze zarobil rekordér slovenskej futbalovej reprezentácie počas dvanástich sezón v Neapole," uviedol v rebríčku Forbes.

Hamšík má široké podnikateľské aktivity. Buduje vlastnú futbalovú akadémiu, podniká v gastronómii, v stavebníctve, vo vinárstve a je spoluvlastníkom zábavného centra Bounce park. Podľa obchodného registra figuruje v ôsmich firmách.

Aj hodnotu majetku Mariána Hossu ohodnotil Forbes na 80 miliónov eur. Hossa podniká v potravinárstve. Vlastní mraziarne Hossa Family.

„Celkové tržby o 5 – 6 rokov vidíme na úrovni 100 miliónov eur,“ hovoril Hossa pre denník N vlani. Okrem toho je vlastníkom developerskej spoločnosti Hoss Corp, ktorá vybudovala športové centrum a plánuje vybudovať obytnú zónu a golfové ihrisko.

Najbohatší na svete je Jordan

Forbes v prípade športovcov uvádza, že pri odhade hodnoty ich majetku vychádzal z hrubých príjmov. Výsledná suma tak je kvalifikovaným odhadom a môže byť vzdialená od reality.

„V ich prípade sme zisťovali hrubé zárobky, očistili ich o odhadované dane a započítali ich konzervatívne zhodnotenie v čase,“ uvádza Forbes. 

Pre porovnanie najbohatším športovcom na svete je bývalý basketbalista Michael Jordan. Zbohatol najmä vďaka vlastnému subbrandu v rámci firmy Nike - Jordan.

Jeho majetok odhaduje Forbes na 2,2 miliardy dolárov.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Aký majetok má Chára či Gáborík? Forbes ich zaradil medzi najbohatších Slovákov