Rangers by mali postaviť tím okolo Gáboríka, tvrdí ich portál

TASR|24. apr 2010 o 15:37

Budúcnosťou New Yorku Rangers je tím postavený okolo slovenského strelca Mariána Gáboríka.

New York. Aspoň tak by to malo byť, tvrdí analýza hokejového tímu NHL na portáli klubu blueshirtbaner.com.

Sezónu po sezóne je hlavným argumentom Rangers, že ich cieľom je postaviť tím okolo brankára Henrika Lundqvista. Po poslednej sezóne je však podľa portálu jasné, že obrana nie je hlavnou ťažkosťou generálneho manažéra Glena Sathera.

Tou je útok, ktorý sa vpredu trápil a nedokázal skórovať. Kým okolo Lundqvista sa začala tvoriť solídna obrana, vpredu sa strelci trápili a pri nestopercentnej úspešnosti obrany tím nemohol vyhrávať, pretože strelil iba jeden, či dva góly. Úlohou je tak preto podľa autora nie posilňovať obranu, ale postaviť solídny útok okolo najlepšieho strelca Mariána Gáboríka.

Tomu v tejto sezóne, ktorá sa pre Rangers už skončila, najlepšie sekundovali Erik Christensen a Václav "Vinny" Prospal, ktorí sa do tímu dostali v podstate náhodou. Český hokejista bol voľným hráčom a Christensena stiahli z waiverovej siete. A hoci sa im pri Gáboríkovi darilo, podľa analýzy treba Slovákovi do trojice ozajstných "prvoútokových" ťahúňov.

Rangers preto musia lepšie využiť svoje zdroje a postaviť útoky, ktoré budú viac rovnocenné. Lebo okrem prvých a posledných zápasov základnej časti nebolo často vídať, že by súpera drvili viaceré útočné formácie.

Keby tak pred sezónou našiel tím Gáboríkovi "ozajstného centra", Prospal a Christensen by mohli ísť do druhej čitretej formácie, kde by mohli tvoriť hru s hráčmi ako sú Brandon Dubinski a Ryan Callahan.

Tak by sa vytvoril silný prvý útok - v závislosti od toho, kto by bol Gáboríkovým centrom - a schopné druhé a tretie formácie. Otázkou teda podľa autora analýzy zostáva, kto bude tým centrom, ktorý sa postaví vedľa Gabbyho. Príde draftom, výmenou, či to bude voľný hráč?

Na západe sú schopní hráči ako Joe Pavelski a Sam Gagner, sú však obmedzenými voľnými hráčmi, čo sťažuje ich prestup do New Yorku. Hovorilo sa aj o Mikovi Comriem, ktorý sa od 1. júla stane voľným hráčom. Dostupným by bol podľa autora aj Čech Tomáš Plekanec z Montrealu Canadiens, ktorý ťahá kanadský tím v play off. V tomto roku strelil 24 gólov, 70-krát nahrával a nevynechal jediný zápas. Navyše má 27 rokov, čo je ideálny vek pre hráča.

Nebude to ľahké, končí svoju analýzu autor, je to však možné. Troma ťahmi sa dá rapídne zvýšiť efektivita útoku Rangers. Tím treba postaviť okolo Gáboríka, lebo to pomôže aj Lundqvistovi a zvýši produkciu ďalších formácií.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rangers by mali postaviť tím okolo Gáboríka, tvrdí ich portál