Pre Slovensko bude postup na MS z roka na rok náročnejší, vraví Antl

Asistent reprezentácie hádzanárov Radoslav Antl.
Asistent reprezentácie hádzanárov Radoslav Antl. (Zdroj: TASR)
Patrik Fotta|4. feb 2021 o 17:20

Angola ani Kongo už nepatria medzi outsiderov.

O necelý rok sa budú na Slovensku a v Maďarsku konať majstrovstvá Európy hádzanárov. Prípravu slovenským reprezentantom na turnaj však komplikuje pandémia.

O tom, čo hráčov čaká v najbližšom období, ale aj o nedávno skončených MS v Egypte sme sa rozprávali s asistentom trénera slovenskej reprezentácie RADOSLAVOM ANTLOM.

Čo hovoríte na svetový šampionát v Egypte, na ktorom Dáni obhájili titul po finálovom víťazstve nad Švédmi?

Svetová špička potvrdila svoje postavenie. Osobne ma prekvapili svojou hrou Angola, či Kongo. Je vidieť, že svetová hádzaná sa vyrovnáva. Z roka na rok bude pre Slovensko čoraz ťažšie sa na záverečný turnaj prebojovať.

Tímy ako Angola ešte pred troma či štyrmi rokmi takmer nevedeli ako sa hádzaná hrá. Boli to hádzanárski trpaslíci. Teraz aj vďaka zahraničným trénerom robia obrovské pokroky. Ich hra má štýl a formu. Bol som veľmi milo prekvapený z toho, ako dokázali konkurovať veľkým favoritom.

Čomu pripisujete výrazný progres týchto afrických tímov?

Za taký krátky čas sa nedá zlepšiť lusknutím prsta. Nebol som síce v Angole ale musia mať vybudované športové centrá, kde sa môžu hráči pripravovať. Vidieť, že tréneri s nimi veľmi dobre pracujú. Sú skvele pripravení aj z taktickej stránky.

Obrovský posun urobili aj Argentínčania či Brazílčania, ktorí dokázali potrápiť najsilnejšie tímy. Argentína dokonca porazila Chorvátsko. Aj to potvrdzuje, že hádzaná sa neuveriteľne vyrovnáva. Niekedy to boli jasní outsideri na MS. Teraz tam boli výrazne slabší jedine Uruguaj a Kapverdy.

Dáni potvrdili svoje postavenie vo svetovom rebríčku. Vo štvrťfinále však takmer vypadli, keď Egypt vyradili až po sedmičkách. Vynikajúci výkon predviedol brankár Niklas Landin aj spojka Mikkel Hansen. Vďačia Dáni za titul práve im?

Obaja už niekoľko rokov patria medzi svetovú extratriedu. Sú to rozdieloví hráči. Landin nemusí celý turnaj nič extra predviesť ale vo štvrťfinále s Egyptom pochytal obrovské šance už v predĺžení a následne vychytal aj sedmičky.

Vo finále so Švédmi zavrel bránu v rozhodujúcich momentoch. Niečo podobné predviedol vo finále Ligy majstrov proti Barcelone. Landin je jednoducho muž veľkých zápasov.

O Hansenovi, ktorý je trojnásobný najlepší hádzanár sveta, asi nikto nepochybuje, že je hráčom stvoreným pre finálové zápasy na vrcholných podujatiach. Práve v nich sa ukazuje jeho sila.

Mikkel Hansen na MS v Egypte.
Mikkel Hansen na MS v Egypte. (Zdroj: TASR)

Ktorý tím vám svojím herným prejavom na šampionáte najviac imponoval?

Jednoznačne Španieli. Ich hra vyniká jednoduchosťou a je založená na križovaní. Nepotrebujú veľa kombinovať. Veľmi dobre sa pozerá aj na severské tímy. Dáni, Švédi či Nóri sú svetová špička.

Veľkú pozornosť pútal svojou mohutnou postavou pivot Konga Gauthier Mvumbi Thierry, ktorý má prezývku El Gigante. Zaujal vás svojím prejavom na palubovke?

Všimol som si ho hneď v prvých zápasoch a zaujal ma. Veľa nebránil, chodil najmä do útoku. Je to obrovský chlap. Má netypickú hádzanársku postavu a možno aj vďaka tomu si spravil skvelú reklamu. Všimol si ho aj basketbalista Shaquille O'Neal, ktorí mu na diaľku blahoželal.

Tu sa ukazuje, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Aj chlap s nadváhou môže hrať hádzanú. Na druhej strane si nemyslím, žeby sa dokázal presadiť v špičkovom tíme. Tam sú hráči fyzicky výborne pripravení

Viete si predstaviť, že by ste ho mali na ihrisku brániť?

Úprimne? Asi nie (smiech). Ja som sa s podobným hráčom stretol, keď sme hrali proti Litve v kvalifikácii. Bol to rovnaký typ hádzanára. Obéznejší, ale v útoku veľmi nebezpečný. Takýchto hráčov vidieť na profesionálnej úrovni je však svetová rarita. Klobúk dole, že sa dokážu presadiť v rýchlom a dynamickom športe ako je hádzaná.

Keď ste šampionát sledovali z obývačky, pomysleli ste na to, ako by na ňom dopadlo Slovensko?

Pravdupovediac aj áno, ale umiestenie je len ťažké odhadnúť. Treba povedať, že majstrovstvá sveta sú extrémne náročný turnaj. Hrá sa prakticky každý druhý deň. Prvé zápasy by sme ešte mali sily, ale ďalšie dni by to už bolo asi náročnejšie.

Naši chlapci nepôsobia v takých kvalitných ligách ako Dáni, Nóri či Švédi. Tí sú zvyknutí pravidelne hrávať aj tri ťažké zápasy za týždeň. Určite by sme na niektorých súperov mali, no záležalo by aj od formy a ďalších faktorov.

Do ME, ktoré sa budú konať aj na Slovensku, zostáva menej ako rok. Organizátori veria, že sa bude môcť uskutočniť aj s divákmi na tribúnach. Viete si predstaviť domáci šampionát bez fanúšikov?

Bez nich by to bola obrovská škoda. Pre nás trénerov aj pre hráčov je atmosféra počas zápasov nesmierne dôležitá. Nasávame ju a žijeme z nej. Motivuje nás a posúva naše limity ďalej. Ja pevne verím, že sa ME uskutočnia aj s divákmi a haly budú plné ľudí.

Takéto podujatie sa na Slovensku uskutoční možno raz za 25 či 30 rokov. Niektorí ľudia sa už ďalšieho domáceho šampionátu nemusia dožiť. Pre mnohých to bude jedinečná šanca zažiť to na vlastné oči.

Radoslav Antl sa v drese slovenskej reprezentácie predstavil na dvoch MS a troch ME.
Radoslav Antl sa v drese slovenskej reprezentácie predstavil na dvoch MS a troch ME. (Zdroj: TASR)

Januárové reprezentačné sústredenie vám narušila pandémia. Prípravné zápasy s Maďarskom boli zrušené a po pozitívnych testoch niektorých hráčov a členov realizačného tímu ste sústredenie prerušili. Bolo to pre vás hektické obdobie?

Sústredenie bolo už vopred rozdelené na štyri bloky. Prvý z nich, ktorý sa uskutočnil koncom decembra, sme zvládli bez problémov. Odohrali sme prípravný zápas s Čechmi ale keď sme sa vrátili po sviatkoch v januári, niektorí už boli pozitívni. Museli sme preto sústredenie rozpustiť a kto mohol ten sa o desať dní vrátil.

Je škoda, že s Maďarmi, ktorí boli účastníkmi MS v Egypte, sme sa nemohli konfrontovať. Bola by to pre obe strany dobrá previerka. Napokon sme odohrali len dva neoficiálne zápasy proti maďarskej reprezentácii do 21 rokov.

Vy ste boli jedným z členov realizačného tímu, ktorí sa koronavírusom nakazili. S mužstvom ste nemohli byť v záverečnej fáze sústredenia. Aký priebeh malo ochorenie u vás?

Najvyššiu teplotu som mal 37,3 stupňa Celzia. Chvíľu ma boleli svaly na chrbte, ale za deň ma to prešlo. Necítil som slabosť, ani nič podobné. Po skončení karantény som mal chvíľu problém s kondičkou. Po dvoch týždňoch to však prešlo a som už úplne fit.

Škoda, že som musel posledný blok sústredenia vynechať. S trénerom Kukučkom sme boli v kontakte prakticky každý deň. Viem, že chlapci si to oddreli. Pracovali na zlepšení obrany aj útoku. Dôležité je, že pochopili systém, akým sa chceme prezentovať. Napriek ťažkej situácii okolo pandémie sme z toho vyťažili maximum.

V marci a apríli odohrá slovenská reprezentácia zápasy proti Španielsku, Maďarsku a Chorvátsku v rámci Euro Cupu. Vnímate tieto duely už ako generálku pred šampionátom?

Veľmi pozitívne vítam šancu porovnania sa so špičkovými európskymi tímami. Sú to všetko hádzanárske veľmoci. Ukáže nám to naše silné aj slabé stránky. Budeme vedieť, na čom ešte musíme popracovať.

Rád by znova vybehol na palubovku

Hádzanári Košice Crows, ktorých vedie druhú sezónu Radoslav Antl, mali v sobotu odohrať východniarske derby s Tatranom Prešov. Zápas však bol pre povinnosti Tatrana v európskych súťažiach preložený.

Tréner Košičanov sa udržuje vo fyzickej kondícii, aby mohol v prípade potreby naskočiť do zápasu a pomôcť predovšetkým svojimi skúsenosťami.

„Robím na tom, aby som bol pripravený. Počas tréningov trpím, ale to patrí k tomu. Ak si to situácia vyžiada a budeme mať viac zranených, prípadne budú nejakí chlapci v karanténe, veľmi rád im pomôžem aj priamo na ihrisku,“ povedal Antl.

V drese Tatrana prežil veľa úspešných rokov. Zahrať si proti svojmu bývalému klubu pre neho nie je žiadna méta.

„Nepotrebujem si nič dokazovať. A už vôbec nie, žeby som chcel nastrieľať góly Tatranu. Treba byť nohami na zemi. Prešov je niekde úplne inde ako všetky kluby na Slovensku.“




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Pre Slovensko bude postup na MS z roka na rok náročnejší, vraví Antl