Od smrti ho delili centimetre, často plakal. Nevšedným gólom poslal svoj tím do finále

Elohim Prandi leží na zemi, švédsky múr zúfalo sleduje let lopty v semifinále ME v hádzanej 2024.
Elohim Prandi leží na zemi, švédsky múr zúfalo sleduje let lopty v semifinále ME v hádzanej 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|26. jan 2024 o 22:00

Francúzi si zahrajú o zlato po desiatich rokoch.

BRATISLAVA. Za šesťdesiat minút mal šesť streleckých pokusov. Premenil z nich iba jeden.

Predsa to bol on, kto chytil loptu po uplynutí riadnej hracej doby, keď Francúzsko malo proti Švédsku v semifinále ME v hádzanej k dispozícii ešte jeden trestný hod.

Elohim Prandi sa naklonil doprava a loptu poslal vedľa múru, aj s pričinením brvna za chrbát švédskeho brankára.

Francúzsko si touto strelou vynútilo predĺženie a napokon semifinále vyhralo 34:30.

Bláznivé obraty

Francúzi si zahrajú vo finále európskeho šampionátu po desiatich rokoch. Majú na konte tri zlaté medaily z rokov 2006, 2010 a 2014, okrem toho získali aj dva bronzy v rokoch 2008 a 2018. Na predchádzajúcich ME skončili na štvrtom mieste.

V prvom polčase semifinále sa zdalo, že sa Francúzi ani nespotia, po prvých tridsiatich minútach vyhrávali už 17:11. V bránke Francúzska privádzal Švédov do zúfalstva svojimi zákrokmi Samir Bellahcene.

V druhom polčase však chytili rytmus Švédi a najmä brankár Andreas Palicka. Chytal v extáze a okrem iných zneškodnil aj tri sedmičky v rade.

Sedem sekúnd pred koncom zápasu Švédi vyhrávali 28:27 a dali ďalší gól, ktorý však neplatil pre kroky. Francúzi potom z minima vyťažili maximum a vybojovali trestný hod, ktorý majstrovsky premenil Prandi.

VIDEO: Elohim Prandi a jeho vyrovnanie v poslednej sekunde

Švédi sa zo šoku nespamätali a predĺženie už zase bolo v réžii Francúzov.

Po zápase a po vzhliadnutí opakovaných záberov z Prandiho gólu vznikla polemika, či bol gól 25-ročného hráča PSG regulárny, pred strelou totiž preniesol váhu z jednej nohy na druhú, teda spravil akoby jeden krok, rozhodcovia však už dodatočne gól neskúmali.

Švédi po zápase podali protest.

„To je hádzaná. V jednej chvíli máš skvelú náladu a v druhej si na dne. V druhom polčase sme hrali tak, ako sme chceli, s dobrou defenzívou a dali sme aj góly. Ale potom prišiel ten gól,“ povzdychol si švédsky brankár Palicka.

„Vedel som, čo budem robiť, že to chcem strieľať po strane. Ale od pokusu k premeneniu šance, to je šialené. Hodil som loptu a modlil som sa, aby skončila v bránke,“ povedal po zápase Elohim Prandi.

Šesť bodných rán

Pred dvomi rokmi mal Elohim Prandi úplne iné starosti ako premenené či nepremenené šance. Zotavoval sa po hroznom útoku. Počas silvestrovských osláv ho pobodali.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Od smrti ho delili centimetre, často plakal. Nevšedným gólom poslal svoj tím do finále