Országh má výhodu oproti všetkým, Trenčín zase chlapíka, ktorého musíte milovať

Začína sa finále najvyššej hokejovej súťaže. Líder Trenčína Branko Radivojevič (vľavo) a Tomáš Surový z Banskej Bystrice (vpravo).
Začína sa finále najvyššej hokejovej súťaže. Líder Trenčína Branko Radivojevič (vľavo) a Tomáš Surový z Banskej Bystrice (vpravo). (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|12. apr 2018 o 16:58

Trenčín verzus Banská Bystrica. Začína sa veľké finále. Kto získa hokejový titul?

BRATISLAVA. Pred rokom sa zachránili v najvyššej súťaži v poslednej chvíli. Ak by hokejisti Trenčína nevyhrali v poslednom zápase sezóny, zostúpili by o úroveň nižšie.

Teraz je všetko inak. Trenčania budú vo finále bojovať o majstrovský titul.

Ich súperom bude obhajca z Banskej Bystrice, ktorý je vo finále štvrtý rok za sebou.

Uspejú silovejší Banskobystričania alebo titul získajú Trenčania na čele s Brankom Radivojevičom? Ktoré faktory budú vo finále rozhodovať?

1. Ak je v pohode, chytá famózne

Tituly vyhrávajú brankári. Také je nepísané pravidlo play off. Obaja finalisti majú najlepších brankárov v lige. Ukazuje to percentuálna úspešnosť zásahov i priemer inkasovaných gólov.

Tridsaťdvaročný Michal Valent vychytal pred dvoma rokmi titul Nitre a teraz žiari v Trenčíne.

„Keď je v psychickej pohode, predvádza famózne výkony. Banskobystričania však chodievajú do brankára, čo mu nemusí pridať na pohode,“ reaguje bývalý hokejista a súčasný spolukomentátor RTVS Boris Valábik.

Jednotkou Banskej Bystrice je 24-ročný český brankár Jan Lukáš, ktorý má v play off vyše 95-percentnú úspešnosť zásahov.

„Je to brankár, ktorý pochytá prvé strely a obrancovia mu zabezpečujú, aby súperi nemali dorážky,“ hovorí Valábik.

Na pozícii dvojky majú miernu prevahu Banskobystričania, ktorí majú Fína Teemu Lassilu. Trenčianskym náhradníkom je Tomáš Hiadlovský.

2. Hmotnostná prevaha Banskobystričanov

Banská Bystrica v posledných sezónach preferuje zámorský štýl hokeja. Vo štvrťfinále zdolala Košice 4:1 na zápasy, v semifinále zmietli Nitru 4:0.

„Chýbali nám hráči, ktorí by sa s nimi zrážali pri mantineloch, čo rozhodlo,“ hodnotil košický útočník Ladislav Nagy.

Na súpiske Banskobytričanov sú traja hokejisti, ktorí majú nad sto kilogramov. Ďalším piatim chýbajú k tejto hranici maximálne dva kilogramy. Trenčania v tomto aspekte zaostávajú.

Play off nie je o bitkách. To si mali hráči vyjasniť v základnej časti. Ide tam skôr o rešpekt.


Boris Valábik, bývalý hokejista

„Ľudia na Slovensku si už konečne musia uvedomiť, že v mužstve nemôžete mať dvadsiatich hráčov, ktorí budú dávať góly. Slovenská liga v tomto zaspala dobu,“ tvrdí Valábik.

Vedenie Banskej Bystrice na čele s trénerom Vladimírom Országhom našlo túto medzeru, ktorá klubu v posledných sezónach dáva výhodu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Országh má výhodu oproti všetkým, Trenčín zase chlapíka, ktorého musíte milovať