Tatran začal prípravu s vynoveným kádrom aj novým trénerom. Rokovanie s kapitánom viazne

Noví členovia HT Tatran Prešov: zľava brankár Matúš Mitošinka,  stredná spojka Igor Karlov, tréner Ratko Durkovič a pivot Domagoj Potnar.
Fotogaléria (13)
Noví členovia HT Tatran Prešov: zľava brankár Matúš Mitošinka, stredná spojka Igor Karlov, tréner Ratko Durkovič a pivot Domagoj Potnar. (Autor: TASR)
Ján Leško|8. júl 2024 o 14:20

Hádzanárov Tatrana Prešov povedie v novej sezóne Čiernohorec.

PREŠOV. V predošlom ročníku Tatran Prešov prinavrátil do šarišskej metropoly majstrovský titul a získal aj Slovenský pohár.

Do sezóny 2024/2025 vkročí 18-násobný slovenský hádzanársky šampión s výrazne pozmeneným kádrom.

Prípravu na novú sezónu odštartovali prešovskí hádzanári v pondelok 8. júla pod taktovkou nového trénera i trojice nových hráčov.

VIDEO: Tatran Prešov začína prípravu na novú sezónu

Žezlo prevzal Čiernohorec

Trénerského žezla v Tatrane Prešov sa ujal 49-ročný Čiernohorec Ratko Djurkovič. Zmluvu s možnosťou opcie podpísal držiteľ EHF Master Pro Licencie na jeden rok.

Plynulo ovláda anglický a maďarský jazyk, dohovorí sa aj španielsky a taliansky. Svoju dvadsaťročnú aktívnu hráčsku kariéru ukončil v materskom RK Lovčen Cetinje v rodenej Čiernej Hore.

Postupne hrával za juhoslovanské a srbské kluby Metaloplastiku Šabac, Bačku Palanku, Partizan Belehrad, v Španielsku za Bidasoa Irun, maďarský Pick Szeged a v Bosne a Hercegovine za Bosnu Sarajevo.

VIDEO: Tatran Prešov začína prípravu na novú sezónu

Aj ako tréner rozbehol kariéru v Lovčene Cetinje. Pokračoval v gréckom Ormy Patras, maďarskom Sport 36 Komló a Orosháze, bosnianskom RK Borac Banja Luka, katarskom Al Rayen, v srbskej Crvenej Zvezde Belehrad, odkiaľ zamieril do Tatranu Prešov.

Tatran predstavil zaujímavých novicov

Z Tatrana Prešov po predošlej sezóne odišli brankár Mario Cvitkovič, spojky Marko Davidovič, Danilo Chajan a pivoti Viačeslav Kasatkin s Istvánom Markom Kovácsom. Klub už má za nich náhrady.

Dvadsaťročný brankár Matúš Mitošinka (196 cm/85 kg), odchovanec ŠKP Bratislava, ktorý je považovaný za veľký talent na tomto poste.

Fotogaléria: Tatran Prešov začal prípravu na novú sezónu

Mládežnícky reprezentant už privoňal aj k atmosfére v seniorskej reprezentácii Slovenska. Svoju prvú profesionálnu zmluvu v kariére uzavrel s Tatranom Prešov do 30. júna 2027.

Stredná spojka Igor Karlov (nar. 16. 12. 1994, 192cm/82 kg, zmluva do 30. júna 2026) je rodákom z nemeckého Lubecku s ruskou národnosťou.

Dve sezóny strávil v seniorskom klube SKIF Krasnodar, tri v tíme Čechovských Medveďov, s ktorými trikrát slávil majstrovské tituly a trikrát hral aj v Lige majstrov. V sezóne 2018/2019 nastúpil aj v dvoch zápasoch proti Tatranu.

Z Ruska sa presunul do nórskeho Fillingen Bergen, odkiaľ prestúpil do španielskeho SP Balonmano Burgos, v ktorom boli jeho spoluhráčmi súčasní hráči Tatrana, Brazílčan pivot Lucas Baros a francúzska spojka Adama Sako. Do Prešova prichádza Karlov zo španielskeho Trops de Málaga.

Dvadsaťosemročný, 202 centimetrov vysoký chorvátsky pivot Domagoj Potnar, prichádza do Tatranu Prešov z luxemburského HB Red Boys Differdange. Je odchovancom klubu v rodnej Pleternici.

V Chorvátsku hrával dve sezóny za RK Croatia Záhreb, potom za RK Dubrava, MRK Sesvete i RK Bjelovar. Zmluvu s klubom slovenského majstra podpísal do 30. júna 2026.

Káder Tatrana Prešov v sezóne 2024/2025

Brankári: Igor Čupryna, Matúš Mitošinka

Krídla: Pavel Hernandez, Damián Mitaľ, Marco Antl, Tomáš Fech, Erik Fenár, Josef Hozman

Pivoti: Lucas Baros Araxá, Domagoj Potnar, Maroš Varga, Peter Kimák

Spojky: Fejko, Jakub Kravčák, Lukáš Urban, Adama Sako, Igor Karlov, Daniel Polanský, Dávid Turek (z vlastného dorastu)

Ďalšie zmeny neplánujú, no ani nevylučujú

„Toto sú už konkrétne a zmluvne dohodnuté prestupy,“ konštatoval na úvod generálny manažér Tatranu Prešov Marián Magdoško.

„Momentálne s ďalšími príchodmi nerátame. V kádri máme devätnásť hráčov. Okrem slovenských súťaží bude Tatran Prešov pôsobiť v druhej najprestížnejšej európskej súťaži hádzanárov, v Európskej lige.

Máme nového trénera, s ktorým si samozrejme zloženie kádra ešte dôkladne rozoberieme. V prvom rade sa Ratko Djurkovič musí oboznámiť detailne s novým prostredím, zoznámiť s novými zverencami.

Ďalšie zmeny v kádri síce aktuálne neplánujeme, no po konzultáciách s trénerom ich však v prípade potreby vylúčiť nemôžeme.“

Sú náhrady adekvátne?

Dá sa teda povedať, že prichádzajúci hráči sú adekvátnymi náhradami za tých odchádzajúcich?

„Tuším, na čo zrejme narážate. Do brány prichádza talentovaný mladík. Jednotkou ostáva skúsený, spoľahlivý a i na medzinárodnej úrovni uznávaný Igor Čupryna.

Veríme, že mladý Matúš Mitošinka veľmi rýchlo popri ňom výkonnostne vyrastie. Za ostatné roky je to vskutku veľký brankársky talent. Som presvedčený, že v novom prostredí nesklame, a naopak, príjemne prekvapí.“

Výkony brankárov idú zvyčajne ruka v ruke s prácou obrany.

„Samozrejme, a tá naša v novej sezóne bude fungovať diametrálne odlišne, ako v tej predošlej,“ zdôraznil Magdoško.

„Budeme radi, ak sa naša obrana variabilne prispôsobí tomu, aký spôsob útočnej hry zvolí ten ktorý zo súperov. Hráčske typy na rôzne druhy obrán Tatran má. Určite sme vyrástli výškovo.

K vysokým Lucasovi Barosovi, Adamovi Sakovovi či Lukášovi Urbanovi pribudli rovnako urastení spomenutí novici. Ostatne, je len na trénerovi, ako si zloženie obrannej formácie vyskladá. Pochopiteľne, platí to i o útočnej hre.

Kapitán vraj prehnal finančné požiadavky

V kádri chýba odchovanec klubu a kapitán Tatrana Tomáš Rečičár.

„Tomášovi skončila zmluva s Tatranom Prešov 30. júna 2024. Vzhľadom na to, že dva roky poriadne nehral, maródoval a následne k tomu mal prehnané finančné požiadavky, sme sa na prípadnom predĺžení kontraktu zatiaľ nedohodli. Nie je ale vylúčené, ak nejaké rokovanie ešte budú, že sa napokon dohodneme.“

Tomáš Rečičár v drese Tatrana Prešov.
Tomáš Rečičár v drese Tatrana Prešov. (Autor: TASR)

Plán prípravy

Prípravu odštartovali v domácich podmienkach 8. júla. Prvý prípravný zápas odohrá Tatran 26. júla od 18.00 h doma s maďarským Egerom.

Ďalšie 2. a 3. augusta v THA s HBC Karviná, 9. augusta v Egeri, 13. augusta v maďarskom Gyongyosi.

V dňoch 16. a 17. augusta čaká klub štart na turnaji ISMM Cup v Kopřivnici (ČR) a 23. a 24 . augusta sa predstaví na Valašskom pohári v Zubří.

Nový súťažný ročník v slovenskej extralige otvorí Tatran na palubovke Slovana Modra 31. augusta 2024.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Tatran začal prípravu s vynoveným kádrom aj novým trénerom. Rokovanie s kapitánom viazne