Rakúsko
Rakúsko
EURO 2024
02.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Red Bull Arena Lipsko
21:00
Turecko
Turecko

Rakúsko aj Turecko chcú písať históriu. V pamäti je ich posledný vzájomný zápas

Futbalisti Rakúska sa tešia z gólu do siete Holandska.
Futbalisti Rakúska sa tešia z gólu do siete Holandska. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. júl 2024 o 00:00

V marci dokázali Rakúšania zdolať Turkov 6:1.

LIPSKO. Tureckí futbalisti sa v utorkovom osemfinálovom zápase EURO 2024 pokúsia Rakúšanom odplatiť marcovú prehru 1:6.

Čaká ich tak neľahká úloha, keďže mužstvo Ralfa Rangnicka triumfovalo v ťažkej skupine s Francúzskom i Holandskom a do vzájomného súboja ide ako favorit.

Výkop stretnutia je na programe o 21.00 h v Lipsku, víťaz duelu sa v ďalšej fáze stretne s úspešnejším z dvojice Rumunsko - Holandsko.

Rakúšania sa pod vedením Rangnicka predvádzajú nátlakovou hrou, ktorá im v uplynulých desiatich zápasoch priniesla osem víťazstiev a len jednu remízu a prehru.

Na šampionáte v Nemecku sa ocitli v náročnej D-skupine, v ktorej vyhrali nad Poľskom (3:1) a Holandskom (3:2). Body im ušli len pri úvodnej prehre s Francúzskom 0:1, o ktorej rozhodol vlastný gól Maximiliana Wöbera.

Rakúsko - Turecko

Osemfinále

Utorok 2. júla, 21.00 h

/Red Bull Arena, Lipsko/

Rozhodca: Artur Soares Dias (Port.)

"Je neuveriteľné skončiť na čele skupiny, ktorá bola podľa koeficientov UEFA najťažšia. Je skutočne špeciálne, že sme začali nešťastným vlastným gólom proti Francúzsku, vysporiadali sme sa so všetkým tlakom, ktorý na nás bol kladený, aby sme vyhrali proti Poľsku a potom sme skončili ako víťazi skupiny.

Musíme pokračovať v tom, čo sme robili doteraz," uviedol Rangnick pred osemfinále.

Jeho tímu pritom v zostave chýba najväčšia hviezda – obranca David Alaba z Realu Madrid, ktorého trápi zranenie kolena. Na šampionát však odcestoval a funkciu kapitána si plní aspoň z lavičky.

"Prežívam tieto chvíle rovnako, ako na trávniku. Moja rola sa až tak nezmenila, snažím sa tímu pomôcť čo najviac," povedal pre portál uefa.com.

Alaba si je vedomý narastajúcich očakávaní, ktoré sa na Rakúšanov navalili po základnej časti:

"Nedovolíme, aby sa nám to dostalo pod kožu. Nenecháme sa rozptýliť, je dôležité zostať sústredení. Na turnaji môžeme zájsť veľmi ďaleko. Máme na to potenciál i kvalitu."

Rakúsko sa do štvrťfinále ME dosiaľ nikdy neprebojovalo, jeho najlepší výsledok je osemfinále spred štyroch rokov, v ktorom prehralo s Talianskom 1:2 po predĺžení.

Turecko postúpilo do vyraďovacej fázy z druhého miesta v F-skupine, kde zdolali Gruzínsko (3:1) i Česko (2:1) a prehralo len s jedným z topfavoritov turnaja Portugalskom (0:3).

"Bola to ťažká skupina a vedeli sme, že prvý zápas proti Gruzínsku bol najťažší. Keď sme ho vyhrali, získali sme výhodu.

Duel s Portugalskom nás sklamal a Česko pre nás bolo ako finále, keďže zo skupinovej fázy sme sa kvalifikovali prvýkrát po 16 rokoch. Turnaj sa pre nás ešte len začína," zhodnotil doterajší priebeh turecký obranca Salih Özcan.

"Krajina polmesiaca" sa naposledy predstavila vo vyraďovačke v roku 2008, keď podľahla až v semifinále Nemecku 2:3.

V neprospech Turecka však pred utorkovým duelom hovorí vysoká prehra 1:6, ktorú im Rakúsko uštedrilo v prípravnom zápase 26. marca či absencia kapitána tímu Hakana Calhanoglua pre kartový trest.

"V marcovom zápase sme utrpeli veľkú prehru s Rakúskom, no tentoraz chceme vyhrať," dúfal útočník Cenk Tosun.

"Zo skupiny sme sa nedostali dlhé roky. Podarilo sa nám prekonať ťažké situácie v základnej časti a chceli by sme pokračovať v písaní histórie," dodal tréner Turecka Vincenzo Montella.

Predpokladané zostavy

Rakúsko: Pentz - Posch, Danso, Lienhart, Mwene - Seiwald, Grillitsch - Laimer, Baumgartner, Sabitzer - Gregoritsch

Turecko: Günok - Müldür, Demiral, Bardakci, Kadioglu - Yüksek, Ayhan - Yildiz, Güler, Alper Yilmaz - Tosun

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Rakúsko aj Turecko chcú písať históriu. V pamäti je ich posledný vzájomný zápas