Američania sú favoriti, ale Francúzi majú výhodu. Bude Dončič opäť bezradný?

Luka Dončič.
Luka Dončič. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|24. aug 2023 o 07:00

Od piatku sa hrajú na MS v basketbale.

BRATISLAVA. Majstrovstvá sveta v basketbale 2023 sa uskutočnia v troch krajinách – Japonsku, Indonézii a na Filipínach. Odštartujú už tento piatok 25. augusta a trvať budú do 10. septembra.

Na turnaji sa zúčastní 32 tímov. Celkovo uvidíme v akcii presne 60 hráčov z NBA. Blížiaca sa edícia basketbalového sviatku však nebude taká nabitá hviezdami, ako sa očakávalo, pretože veľa špičkových hráčov bude na MS chýbať.

Tentokrát sa na šampionáte nepredstavia hviezdy, ako Nikola Jokič, Giannis Antetokounmpo, Domantas Sabonis, Kristaps Porzingis, Victor Wembanyama či Jamal Murray. Tieto a ďalšie známe mená na turnaji neuvidíme.

Niektorí z nich zostali doma pre zdravotné problémy, iní pre stopku od klubu, ďalší pre fyzické alebo dokonca psychické vyťaženie.

Otázky a odpovede o MS v basketbale 2023
Kde a kedy sa hrajú MS v basketbale 2023?
Kto je favorit MS v basketbale 2023?
Ktoré hviezdy chýbajú na MS v basketbale 2023?
Kto sú najväčšie hviezdy MS v basketbale 2023?
Aký je formát MS v basketbale 2023?
Je Slovensko na MS v basketbale 2023?

Američania sú jasný favorit

Spojené štáty americké sú ašpirant na zlato na každom svetovom šampionáte či olympiáde.

Aj keď tentokrát prichádza americký tím s akýmsi „céčkovým“ výberom a najväčšie hviezdy nechal doma. Aj tak je tím pod vedením trénera Stevea Kerra favoritom na zisk zlatej medaily.

Nominácia USA

Paolo Banchero, Mikal Bridges, Jalen Brunson, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Josh Hart, Brandon Ingram, Jaren Jackson Jr., Cam Johnson, Walker Kessler, Bobby Portis, Austin Reaves

USA a Brazília sú v skutočnosti jediné dve krajiny, ktoré MS v basketbale nikdy nevynechali.

Na poslednom šampionáte v roku 2019 to bolo pre Američanov fiasko. Umiestnili sa až na siedmej priečke, keď sa vo štvrťfinále nedokázali dostať cez Francúzsko. 

Chuť si však napravili na OH v Tokiu, kde získali zlato. USA vybudovali súpisku bez superhviezd, ale s mladými a vysoko talentovanými hráčmi.

Dali prednosť mladším hráčom s veľkým potenciálom. Lídri tímu sú Brandon Ingram či Jalen Brunson. K nim sa pridávajú nedávne jednotky draftov NBA 2020 a 2022 Anthony Edwards a Paolo Banchero. 

Anthony Edwards.
Anthony Edwards. (Autor: TASR/AP)

Netreba zabúdať na Austina Reavesa, ktorý má za sebou najlepšiu sezónu kariéry v drese Los Angeles Lakers. To isté platí o Tyreseovi Haliburtonovi v drese Indiany Pacers.

Otázne je, či je tento tím dostatočne motivovaný a hladný po úspechu na majstrovstvách sveta. Je známe, že olympijské hry sú Američanov dôležité.

Chcú získať čo najviac zlatých medailí. Majstrovstvá sveta však nie sú pre nich natoľko lákavé. Ďalšia otázka je, či sú mladí hráči pripravení na pravidlá FIBA.

Španieli sa oslabili

Španieli vycestujú na šampionát ako úradujúci majstri sveta a Európy. Opäť sa môžu spoľahnút na bratov Hernangomezovcov, Willyho a Juancha.

Keďže táto dvojica počas leta vymenila Ameriku za Európu, Španieli majú v zostave len jedného hráča z NBA.

Nominácia Španielska

Alberto Diaz, Sergio Llull, Juan Nunez, Dario Brizuela, Rudy Fernandez, Alex Abrines, Victor Claver, Joel Parra, Juancho Hernangomez, Willy Hernangomez, Santi Aldama, Usman Garuba

Slabina Španielov sa skrýva v rozohrávačoch. V nominácii nechýbajú skúsení Sergio Llull a Rudy Fernandez. Nebudú sa však môcť spoľahnúť na dvojicu Ricky Rubio či Lorenzo Brown.

To znamená, že tímu z Pyrenejského polostrova chýbajú hráči z najlepších pätiek dvoch posledných prestížnych medzinárodných turnajov.

Rebríček FIBA

Poradie

Krajina

Body

1.

Španielsko

758,3

2.

USA

757,2

3.

Austrália

740,2

4.

Argentína

733,6

5.

Francúzsko

715,9

6.

Srbsko 

710,2

7.

Slovinsko

701,9

8.

Litva 

670,4

12.

Česko

593,8

61.

Slovensko

175

Zdolanie Venezuely o 30 bodov a Slovinska o 20 v prípravných zápasoch bolo povzbudzujúcim znamením pre najlepší tím vo svetovom rebríčku krajín FIBA.

Španieli majú víťazenie v DNA, jedného z najlepších trénerov Sergia Scariola a obrovský kus motivácie, vďaka čomu sa radia medzi favoritov turnaja.

Vyzývateľ v boji o zlato

Francúzi sa môžu spoľahnúť, rovnako ako Španieli, na ostrieľaných hráčov. Hlavnou hviezdou bude pivot Rudy Gobert. V reprezentácii je kľúčovým obrancom, zakončovateľom a lídrom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Američania sú favoriti, ale Francúzi majú výhodu. Bude Dončič opäť bezradný?