Holandsko
Holandsko
EURO 2024
06.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
Olympiastadion Berlín
21:00
Turecko
Turecko

Turci bez Demirala, ale opäť s kapitánom. Holanďanov čaká v Berlíne búrlivá atmosféra

Donyell Malen (vpravo) a Xavi Simons sa tešia po strelenom góle v zápase Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024.
Donyell Malen (vpravo) a Xavi Simons sa tešia po strelenom góle v zápase Rumunsko - Holandsko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. júl 2024 o 06:00

Holandsko vyzve Turecko vo štvrťfinále EURO 2024 (ME vo futbale).

BERLÍN. Futbalisti Holandska a Turecka uzavrú štvrťfinálový program v Nemecku, ich vzájomný zápas je na programe v sobotu od 21.00 h v Berlíne.

"Oranjes" zabojujú o prvú účasť v semifinále európskeho šampionátu od roku 2004. Turci postúpili medzi štyri najlepšie tímy na ME iba v roku 2008.

Víťaz sa stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko - Švajčiarsko.

Holandsko - Turecko, štvrťfinále EURO 2024

/sobota, 6. júl o 21.00 h/

Dejisko: Olympijský štadión v Berlíne

Rozhodca: Clement Turpin (Francúzsko)

Predpokladané zostavy:

Holandsko: Verbruggen - Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake - Schouten, Reijnders - Malen, Simons, Gakpo - Depay

Turecko: Günok - Müldür, Ayhan, Demiral, Kadioglu - Özcan, Yokuslu - Güler, Calhanoglu, Yildiz - Yilmaz

Holandsko dosiahlo historický zápis

Holanďania v osemfinále dominovali proti Rumunsku, ktoré zdolali 3:0.

Ich hernú prevahu potvrdila aj športovo-analytická spoločnosť Opta, ktorá vypočítala, že "Oranjes" mali až 50 dotykov s loptou vo vnútri pokutového územia Rumunska, čo je historicky najvyššie číslo, aké národný tím kedy dosiahol.

Pochvalu si vyslúžil od trénera Ronalda Koemana najmä Xavi Simons, ktorý v pozícii režiséra hry pripravil prvý gól Codymu Gakpovi a podieľal sa aj na treťom presnom zásahu Donyella Malena.

"Myslím si, že v tom zápase bol najlepší. Potešil ma spôsob, akým si vyberal pozície, jeho 'drajv' a to, ako veľmi chcel vyhrať osobný súboj, ktorý viedol k tretiemu gólu," povedal Koeman.

Ofenzíva sa bude spoliehať proti Turecku aj na Gakpa, ktorý nastrieľal na turnaji tri góly, rovnako ako najlepší slovenský strelec Ivan Schranz, Nemec Jamal Musiala a Georges Mikautadze z Gruzínska.

Turecko musí bojovať bez Demirala

Turci majú za sebou víťazný duel s Rakúskom, v ktorom sa blysol dvoma gólmi Merih Demiral.

Štart 26-ročného obrancu proti Holandsku bol dlho otázny, keďže čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA) za kontroverzné gesto, ktoré použil počas oslavy svojho druhého gólu do siete Rakúska.

Do zostavy sa vráti kapitán Hakan Calhanoglu, ktorý vynechal duel s Rakúskom. Tréner Vincenzo Montella s určitosťou nemôže počítať s Ismailom Yuksekom, ktorý nazbieral dve žlté karty, čo znamená stopku vo štvrťfinále. Kartový limit vyradil z hry aj jeho spoluhráča Orkuna Kokcuho.

"Som smutný, že nebudem môcť nastúpiť. Bol by to pre mňa výnimočný zápas. Hral som v zápase, keď sme v Amsterdame prehrali, na ten pocit nikdy nezabudnem. Budeme sa teda snažiť tento zápas odčiniť," uviedol Kokcu s odkazom na zápas kvalifikácie MS proti Holandsku zo septembra 2021, v ktorom Turecko utrpelo debakel 1:6.

Turci venujú podstatnú časť prípravy videoanalýze súperovej hry.

"Sledovali sme všetky zápasy Holandska a budeme v tom pokračovať. Najdôležitejšie je, že vieme, kde sú slabí a kde silní. Máme poznatky o tom, ako môžeme uspieť a budeme sa to snažiť realizovať," povedal asistent trénera tureckého tímu Daniele Russo.

Duel sľubuje búrlivú atmosféru na Olympijskom štadióne v Berlíne. Na tribúnach ženie Turecko dopredu množstvo fanúšikov, keďže v Nemecku žijú takmer tri milióny Turkov.

Priaznivci "Oranjes" však zatiaľ ovládli v žiarivých dresoch každé mesto, ktoré počas turnaja navštívili.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Turci bez Demirala, ale opäť s kapitánom. Holanďanov čaká v Berlíne búrlivá atmosféra