Albánsko
Albánsko
EURO 2024
24.06.2024, Skupina B
0 - 1
0:1
Španielsko
Španielsko

Albánci nemajú čo stratiť. O postup zabojujú proti víťazovi skupiny smrti

Futbalisti Albánska.
Futbalisti Albánska. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. jún 2024 o 00:00

Tréner Španielska Luis de la Fuente pravdepodobne dá priestor aj hráčom z lavičky.

DÜSSELDORF. Albánski futbalisti sú pred záverečným vystúpením v B-skupine na EURO 2024 (ME vo futbale) v Nemecku stále v hre o postup do osemfinále.

Nastúpia proti Španielsku a ich súper má už isté prvenstvo. Tréner Luis de la Fuente môže dať priestor aj hráčom z lavičky, nasvedčujú tomu aj absencie Rodriho s Ayozem Perezom.

Zápasy "skupiny smrti" sa uzavrú v pondelok o 21.00 h.

"La Furia Roja" dosiaľ podala na šampionáte stopercentný výkon. V prvých dvoch stretnutiach zdolala Chorvátov (3:0) i obhajcov titulu Talianov (1:0) a na záver základnej časti ju čaká papierovo najslabší súper.

Albánsko - Španielsko

Pondelok 24. júna, 21.00 h

B-skupina, 3. kolo

Rozhodca: Glenn Nyberg (Švéd.)

/Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf/

Mužstvo de la Fuenteho možno pred turnajom nepatrilo do najužšieho kruhu ašpirantov na titul, no po prvých dvoch vystúpeniach sa veci zmenili.

Španielsky kouč, ktorý v piatok oslávil 63. rokov, si k narodeninám neprial nič iné ako účasť vo finále.

Naň pomýšľa aj obranca Aymeric Laporte: "Na týchto turnajoch sú vždy prekvapenia. Máme tím, ktorý môže dosiahnuť veľa, ale musíme naďalej predvádzať našu hru a jednotne pracovať s totálnym nasadením. Potom nebude dôvod, prečo by sme neašpirovali na maximum."

De la Fuente nemôže proti Albánsku počítať so stredopoliarom Rodrim, ktorý si bude odpykávať kartový trest.

Pre zranenie mu bude chýbať Perez a zo zdravotného hľadiska je otázny aj štart Nacha, ktorý do duelu s Talianskom nezasiahol.

Viaceré médiá tiež predpokladajú, že medzi tri žrde sa namiesto Unaia Simona postaví David Raya. Španielsky kormidelník však považuje za najdôležitejšiu tvrdú prácu, nie mená.

"Úspech je v mojich očiach výsledkom veľkého množstva práce a oddanosti, ale aj cesta. Práca, oddanosť, námaha, obeta. A ak do toho dáte všetko, nikdy nezlyháte," uviedol pre stránku uefa.com.

Albánsko vstúpi do svojho tretieho zápasu opäť ako jasný outsider. Tím trénera Sylvinha si však na turnaji nespravil žiadnu hanbu, po úvodnej prehre s Talianskom (1:2) získal bod proti Chorvátsku (2:2).

"Som nesmierne šťastný, že stále bojujeme o postup do skupinovej fázy. Takmer nikto neveril, že budeme konkurencieschopní.

Niektorí si mysleli, že v každom zápase inkasujeme tri alebo štyri góly, ale sme tu a stále sme v hre," tešil sa brazílsky kouč.

Albáncom patrí v tabuľke tretia priečka, na konte majú spoločne s posledným Chorvátskom jeden bod. V prípade výhry nad Španielskom by tak mohli pomýšľať aj na vyraďovaciu fázu.

"Analyzovali sme Španielov a naštudovali sme si ich. Nemáme čo stratiť, takže sa pokúsime vydať zo seba to najlepšie a získať tri body. S trochou šťastia to dokážeme," veril svojim spoluhráčom útočník Jasir Asani.

Predpokladané zostavy

Albánsko: Strakosha - Balliu, Ismajli, Gjimshiti, Mitaj - Ramadani, Abrashi, Asllani, Bajrami, Laci - Broja

Španielsko: Raya - Navas, Vivian, Laporte, Grimaldo - Merino, Zubimendi, Olmo - Torres, Joselu, Oyarzabal

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Albánci nemajú čo stratiť. O postup zabojujú proti víťazovi skupiny smrti