Pred rokmi sa zamerali na mládež. Teraz žnú úspechy

Patria medzi favoritov. Belgičania postúpili už do štvrťfinále
Patria medzi favoritov. Belgičania postúpili už do štvrťfinále (Autor: SITA/AP)
Igor Dopirák|27. jún 2016 o 03:18

Chybu hľadali v práci s mládežou. Belgičania si vychovali generáciu, ktorá chce uspieť na prebiehajúcich majstrovstvách Európy

BRATISLAVA. Keď boli Belgičania od novembra 2015 do marca tohto roku na čele rebríčka FIFA, mnohí fanúšikovia sa pýtali, ako je to možné.

Oproti Nemecku, Španielsku, Taliansku či Francúzsku nedosahovalo Belgicko na medzinárodnej scéne pravidelné úspechy. Z posledných siedmich veľkých turnajov sa kvalifikovalo iba dva.

Na prebiehajúcich majstrovstvách Európy sa ale Belgicko dostalo už do štvrťfinále. Rovnako ako na majstrovstvách sveta pred dvoma rokmi. Silná hráčska generácia pritom zamýšľa zvýrazniť svoj úspech.

Zásadná zmena

Keď v roku 1998 vypadlo Belgicko na majstrovstvách sveta už v základnej skupine, tamojšia federácia sa zamerala na prácu s mládežou.

„Stretlo sa tridsať trénerov z holandsky a francúzsky hovoriacich častí krajiny, aby diskutovali o radikálnych zmenách v prístupe mladých hráčov,“ povedal mládežnícky tréner Bob Browaeys pre The Telegraph.

Belgičania sú štvrtým najmladším tímom na šampionáte.
Belgičania sú štvrtým najmladším tímom na šampionáte. (Autor: TASR/AP)

Práve Browaeys sa spolu s technickým riaditeľom Michelom Sablonom podieľali na dôležitých zmenách. Najvýraznejšou bola zmena herného systému zo 4-4-2 na 4-3-3.

Rovnako vtedy hrala FC Barcelona či Ajax Amsterdam.

„Verili sme, že to bude najdôležitejší faktor. U hráčov sme museli vyvinúť

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Pred rokmi sa zamerali na mládež. Teraz žnú úspechy