Československo ľudí nezaujímalo. Prečo sa na EURO nehrá zápas o tretie miesto?

Holandskí reprezentanti po prehre v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
Holandskí reprezentanti po prehre v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|11. júl 2024 o 10:15

UEFA zrušila zápas o bronz po roku 1980.

BRATISLAVA. Finalisti sú známi. V nedeľu večer v Berlíne sa v poslednom zápase EURO 2024 stretnú Španielsko s Anglickom.

Pre porazených semifinalistov Francúzsko a Holandsko sa šampionát končí. Hoci fanúšikovia by boli určite zvedaví na ich vzájomný súboj, na európskych šampionátoch sa zápas o tretie miesto nekoná už viac ako štyridsať rokov.

Posledné stretnutie o bronz sa odohralo na majstrovstvách Európy v roku 1980. Československo ako úradujúci majster Európy v ňom remizovalo s domácim Talianskom 1:1 a penaltový rozstrel vyhralo 9:8. Rozhodujúcu penaltu premenil Jozef Barmoš.

„Štyri roky po titule majstrov Európy brali vtedajší funkcionári tretie miesto ako neúspech. A keby sme nehrali o medailu, bolo by to ešte horšie,“ vravel bývalý futbalový obranca Ladislav Jurkemik.

Šampionát vtedy po prvý raz mal osem účastníkov.

Zápas o tretie miesto neuspokojil ani funkcionárov UEFA. Napriek tomu, že v ňom hrala usporiadateľská krajina, štadión v Neapole sa nezaplnil ani do tretiny. Oficiálny počet divákov bol 24 652, kapacita štadióna bola vtedy 85 tisíc.

Viac divákov prišlo na tom istom štadióne aj na zápas skupinovej fázy medzi Západným Nemeckom a Holandskom.

Stretnutie o tretie miesto malo slabé čísla aj v televíznych prenosoch a UEFA sa tak rozhodla tento zápas zrušiť.

Na ostatných veľkých turnajoch, na majstrovstvách sveta, na Copa America či v Africkom pohári národov sa pritom zápas o tretie miesto hrá.

Po zrušení zápasu o bronz UEFA udelila bronzové medaily obom zdolaným semifinalistom na dvoch šampionátoch: v roku 2008 ich dostali Turecko a Rusko, o štyri roky neskôr Nemecko a Portugalsko.

Následne sa však rozhodla, že od ďalšieho šampionátu už nebude udeľovať bronzové medaily.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Československo ľudí nezaujímalo. Prečo sa na EURO nehrá zápas o tretie miesto?