Nórov nahneval kuriózny moment, IIHF sa zamerala aj na Sýkoru

Slovenský útočník Adam Sýkora.
Slovenský útočník Adam Sýkora. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|23. máj 2022 o 10:32

Ako vyzerajú aktuálne Power Rankings počas MS v hokeji 2022?

HELSINKI. Už v zápase proti Kanade mal veľkú šancu. Bol sám pred brankárom, ale v rozhodujúcej chvíli akoby až príliš váhal a zakončenie mu nevyšlo. 

Proti Švajčiarom si pripísal na konto prvý bod za asistenciu a v zápase s Talianskom prvýkrát napol sieť na scéne majstrovstiev sveta.

Slovenský útočník Adam Sýkora bol mužom zápasu, hoci má len sedemnásť rokov. Stal sa najmladším Slovákom, ktorý skóroval na svetovom šampionáte a navyše jeho presný zásah zo záveru prvej tretiny mal prívlastok víťazný.

Sýkora sa okamžite stal objektom záujmu médií. Tréner Craig Ramsay vtipne poznamenal, či teraz bude dávať rozhovory až po sedemnásťročných.

Práve na vekový rozdiel medzi Sýkorom a Ramsaym sa zamerali aj glosátori aktuálneho rebríčku sily IIHF: "Strelec gólu: 17. Tréner: 71. Hokej je život!"

Kým Slováci v tzv. Power Rankings figurujú zatiaľ na deviatom mieste, na prvé sa prepracovali Švajčiari, ktorí na turnaji ako jediní ešte neprehrali.

V ostatnom zápase proti Francúzsku strelil víťazný gól Andres Ambühl, ktorý sa za takmer dve dekády stal symbolom švajčiarskej hokejovej reprezentácie. "Na to, že má Ambühl 121 vyzerá skvele," vtipkovali glosátori.

Samozrejme, narážali tým na skutočnosť, že odchovanec Davosu prekonal rekord v počte odohraných zápasov na MS v hokeji a momentálne ich má na konte 121.

Kanada okrem toho, že obhajuje zlato z vlaňajších MS, sa môže pýšiť ešte jedným titulom. A tak im ani prehra so Švajčiarskom 3:6 nepokazila náladu.

"Prehrali sme bitku, ale nie Spenglerov pohár," píše sa v rebríčku.

Prestížny turnaj, ktorý sa odohráva na konci roka a hostí ho švajčiarsky Davos, vyhrala Kanada rekordných 16-krát a je aj jeho doposiaľ posledným víťazom.

V skupine B sa najviac darí domácim Fínom a to aj vďaka brankárovi Juhovi Olkinuorovi. Ten vychytal čisté konto proti Nórom, Britom aj Rakúšanom. Aj preto IIHF vtipkuje, že Olkinuora je viac ako Veľký čínsky múr.

Nemci sa cítia zahanbene po tom, čo v dvoch zápasoch po sebe inkasovali štyri góly. Na druhej strane, až takí smutní z toho byť nemusia, pretože nad Talianmi vyhrali 9:4 a Kazachstan zdolali 5:4.

Nórom sa v zápase proti Švédsku podarilo zatieniť obrancu Marcusa Petterssona, no nie útočníka Jacoba Petersona, ktorý strelil dva góly a na ďalší prihral.

Okrem toho tento zápas priniesol aj kuriózny moment.

Krátko po švédskom góle na 6:1 nahadzoval nórsky útočník Michael Haga puk do útočného pásma, ten sa odrazil od čiarového rozhodcu a skončil v bránke.

Gól však po porade s videorozhodcom nebol uznaný. "Čiarový rozhodca predsa nespravil úmyselný pohyb," hnevajú sa Nóri podľa Power Rankings IIHF. V tomto prípade však pravidlo o úmyselnom kopnutí do puku nehralo rolu.

Majstrovstvá sveta v hokeji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Nórov nahneval kuriózny moment, IIHF sa zamerala aj na Sýkoru