Porušilo pravidlá. Twente nemôže tri roky hrať európske poháre

V roku 2012 hrali futbalisti Twente Enschede v Európskej lige UEFA.
V roku 2012 hrali futbalisti Twente Enschede v Európskej lige UEFA. (Autor: SITA/AP)
TASR|15. dec 2015 o 19:55

Klub predal práva na siedmich hráčov tretej strane, čo pravidlá UEFA nedovoľujú. Holandský futbalový zväz potrestal Twente Enschede trojročným zákazom štartu v európskych pohároch.

AMSTERDAM. Holandský futbalový zväz potrestal klub Twente Enschede trojročným zákazom štartu v európskych pohárových súťažiach. Dôvodom je porušenie licenčného poriadku. Klub predal práva na siedmich hráčov tretej strane, čo nedovoľujú pravidlá UEFA.

Podľa agentúry AP uniknuté dokumenty preukázali zmluvu medzi klubom a investorom z Malty, ktorá porušuje platnú legislatívu. Po prevalení kauzy odstúpil koncom novembra prezident klubu Twente Enschede Aldo van der Laan.

Internetová stránka Football Leaks zverejnila zmluvu podpísanú v roku 2014 medzi klubom a maltskou spoločnosťou Doyen Sports Investments. Podľa nej Doyen súhlasil so zaplatením piatich miliónov eur za sumy od desať do päťdesiat percent z prestupových práv na siedmich hráčov Twente.

V septembri Twente vybojovalo remízu v dueli proti Ajaxu Amsterdam.

UEFA zakázala vlastniť práva na hráčov tretím stranám, keďže je to hrozba voči integrite športu. Twente sa proti rozhodnutiu zväzu neodvolá a trest akceptuje. Klubu hrozilo aj vyradenie z domácej súťaže. Napokon vyviazol len s podmienkou.

V 18-člennej holandskej lige je finančne sužované Twente na šestnástom mieste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Porušilo pravidlá. Twente nemôže tri roky hrať európske poháre