Polášek s Čermákom vyhrali turnaj ATP v Belehrade

Zľava Čech František Čermák a Slovák Filip Polášek diskutujú o taktike počas finálového zápasu štvorhry.
Zľava Čech František Čermák a Slovák Filip Polášek diskutujú o taktike počas finálového zápasu štvorhry. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. máj 2011 o 20:35

Slovák Filip Polášek spolu s Čechom Františkom Čermákom zvíťazil vo finálovom zápase štvorhry na turnaji ATP v Belehrade.

Slovenský daviscupový reprezentant Polášek a 34-ročný partner Michala Mertiňáka z predchádzajúcich dvoch sezón Čermák práve v Belehrade otvorili svoju spoluprácu.

BELEHRAD. Slovenský Tenista roka 2008 Filip Polášek si v nedeľu vo svojom 11. finále štvorhry v kariére na hlavnom profesionálnom okruhu vybojoval piaty titul.

Spolu s Čechom Františkom Čermákom zvíťazil v zápase o deblovú trofej na turnaji ATP World Tour 250 Serbia Open v srbskom Belehrade (dotácia 416 650 eur, antuka vonku) nad Rakúšanmi Oliverom Marachom a Alexandrom Peyom, štvorkami žrebu, za 79 minút 7:5, 6:2.

Zápas prerušil dážď

Zápas sa začal už o 14.00 h, ale po prvom geme, ktorý pri svojom podaní získal rakúsky pár, sa rozpršalo a aktéri sa napokon dostali nazad na dvorec až o 19.00 h - už po finále dvojhry. Polášek s Čermákom odvrátili vo štvrtej hre dva brejkbaly, sami nevyužili dve možnosti preraziť podanie súperov za stavu 4:4.

V desiatom geme zvládli jednu hrozbu pri tzv. skóre no ad (okamžite rozhodujúca loptička) a následne zužitkovali svoju druhú brejkovú príležitosť v jedenástej hre. Servis na zisk setu zvládli v pohode na 15. V úvodnom geme druhej časti síce Polášek s Čermákom nezužitkovali brejkbal, ale za stavu 1:1 sa na príjme presadili proti Peyovi na nulu.

Únik potvrdili bez straty fiftínu, následne hladko pridali brejkovú poistku proti Marachovi na 4:1, v šiestom geme dosiahli obrat z 0:30 a už si udržali kontrolu nad vývojom, hoci ako returnujúci v siedmej hre premrhali dva mečbaly.

S Čermákom si ešte zahrajú

Česko-slovenský pár nasadený ako tretí si odnáša 250 bodov do svetového rebríčka a spoločný šek na 20 200 eur, zdolaným patrí 150 bodov a 10 650 eur.

Daviscupový reprezentant SR Polášek a 34-ročný partner Michala Mertiňáka z predchádzajúcich dvoch sezón Čermák práve v Belehrade otvorili svoju spoluprácu, ktorá bude pokračovať ešte minimálne aj v Nice a na grandslamovom parížskom Roland Garros, ako predznamenal Polášek pre agentúru SITA na prahu tohto podujatia.

Dvadsaťpäťročný zvolenský rodák figuruje na 44. priečke v renkingu, už bol aj na 22. pozícii. Polášek sa predtým naposledy sa radoval z deblového titulu vlani 1. augusta na antuke v chorvátskom Umagu po boku Čecha Leoša Friedla, a to vo finále zhodou okolností práve na úkor tandemu Čermák - Mertiňák.

Polášek nadmieru spokojný

"S dnešným výkonom som nadmieru spokojný. Podmienky boli veľmi náročné, šmýkalo sa to. Od rána pršalo. Nastúpili sme síce v naplánovanom čase, ale po tom jednom geme sa nedalo pokračovať. Problémom potom bolo, že finále dvojhry muselo o štvrtej dostať prednosť pre televízny prenos a vedľajší dvorec sa vzhľadom na jeho stav nedal využiť. Museli sme teda čakať a hrali sme za neustáleho dažďa. Bolo to skôr futbalové počasie, s tenisom nemalo veľa spoločného. Asi nám však viac vyhovovalo, keď sme vyhrali," povedal Filip Polášek v rozhovore pre agentúru SITA.

"Spočiatku sme boli o čosi horší, ale postupne sme sa lepšili. Približne od polovice prvého setu sme prevzali iniciatívu, boli sme aktívnejší na returne a aj vďaka tomu sme sa napokon presadili. Bolo to aj o väčšej efektivite pri tých zhodách, pretože za stavu 4:5 sme na ´no ad´ odvrátili setbal a odvtedy sme si väčšinou pripísali aj ďalšie takto vyrovnané gemy."

Štvorhra - finále:

František Čermák, Filip Polášek (ČR/SR-3) - Oliver Marach, Alexander Peya (Rak.-4) 7:5, 6:2 za 79 minút

Prehľad titulov Filipa Poláška na hlavnom okruhu ATP

2011: Belehrad (Srb.) - František Čermák (ČR)

2010: Umag (Chor.) - Leoš Friedl (ČR)

2009: Bastad (Švéd.) - Jaroslav Levinský (ČR)

2008: Petrohrad (Rus.) - Travis Parrott (USA), Gstaad (Švaj.) - Jaroslav Levinský (ČR)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Polášek s Čermákom vyhrali turnaj ATP v Belehrade