Podľa Šuplera Slovensko zaostáva v infraštruktúre

SITA|20. feb 2009 o 15:55

V porovnaní s Lotyšskom zaostávajú podľa bývalého slovenského reprezentačného trénera Júliusa Šuplera Slováci v hokejovej infraštruktúre.

RIGA. V porovnaní s Lotyšskom zaostávajú podľa bývalého slovenského reprezentačného trénera Júliusa Šuplera Slováci v hokejovej infraštruktúre a naopak, Lotyšom chýbajú hokejoví odborníci. Na internetovej stránke účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Dinamo Riga, ktorý Šupler trénuje, debatoval slovenský kouč s fanúšikmi rižského klubu. Šupler je presvedčený, že jeho tímu nechýba žiadny bitkár a kluby, ktoré ich angažujú, sú na dne tabuľky. "Dinamo Riga zanecháva všade v Rusku dobrý dojem. KHL len získava na účasti zahraničných klubov," myslí si Július Šupler. Tréner, ktorý dvakrát pôsobil pri slovenskej hokejovej reprezentácii (1993-96 a 2006-08), považuje prípravu mladých hokejistov vo svojej rodnej krajine za dobrú, ale má isté výhrady. "Máme na Slovensku obrovský potenciál v 36 hokejových školách.

V posledných rokoch sa však vytratila efektivita. V roku 2008 nebol v NHL draftovaný ani jeden slovenský hráč," konštatoval 58-ročný popradský rodák. Príčinu vidí vo finančných problémoch na Slovensku pred 7 - 8 rokmi: "Vtedy mohli prihlásiť dieťa na hokej len rodičia, ktorí si to mohli finančne dovoliť. Našťastie dnes je vďaka štátnemu rozpočtu v hokeji viac peňazí a ľubovoľný chlapec, pokiaľ prejde výberom, je zaradený do hokejovej triedy a môže pokračovať vo vývoji." Bývalý aktívny hráč Popradu, Liptovského Mikuláša, bratislavského Slovana a Košíc vysoko oceňuje zaradenie slovenského výberu do 20 rokov do najvyššej seniorskej súťaže: "Má rozpočet približne 1 milión eur, ktorý zabezpečuje hokejový zväz s podporou štátu. Progres je očividný. Dokumentuje ho semifinálová účasť na posledných MS do 20 rokov."

Svetobežník, ktorý ma vo vitríne tituly z Kanady, Slovenska, ale aj Lotyšska, má však vážne výhrady voči slovenskej hokejovej infraštruktúre. "V Rusku, Lotyšsku aj Bielorusku rastú nové ľadové plochy ako huby po daždi. Na Slovensku však pribudla jedna jediná, ktorú postavil v Trenčíne Marián Gáborík," konštatuje lodivod, ktorý priviedol Trenčín k jedinému federálnemu česko-slovenskému titulu, a dodáva: "Infraštruktúra slovenského hokeja zostáva v hlbokej minulosti." Tréner, ktorého súčasná misia je už druhou v Lotyšsku (prvý krát 2004-2006 v klube HK Riga 2000), vidí problémy aj v miestnom hokeji. "V mnohom sú si naše krajiny podobné. Aj tu sú zapálení rodičia, ktorí dajú posledný lat, aby sa ich dieťa mohlo venovať hokeju. Máte tu modernú infraštruktúru, ale chýbajú hokejoví odborníci, ktorí dokážu vychovávať hráčov podľa moderných metodík. Aj v našom klube musíme vybudovať pyramídu od detských oddielov v základni cez mládežnícke a juniorské družstvá až k prvému seniorskému tímu na jej vrchole," dodal tréner Dinama Riga Július Šupler.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Podľa Šuplera Slovensko zaostáva v infraštruktúre