Pod kapitánom ešte neprehrali, príležitosť dostane aj talentovaný brankár

Zdeno Cíger.
Zdeno Cíger. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|13. dec 2016 o 17:55

Po prvenstve na Nemeckom pohári sa chystajú na turnaj vo Švajčiarsku. Slovenských hokejových reprezentantov čaká náročný zápas s Bieloruskom.

BRATISLAVA. Úsmevy, odhodlanie a dobrá nálada boli badať na slovenských hokejistoch na zraze pred Turnajom štyroch krajín v švajčiarskom Bieli. Oprávnene, keďže v novembri tím trénera Zdena Cígera zvíťazil na Nemeckom pohári v Augsburgu.

Prvenstvo na ňom Slováci získali po piatich rokoch. Len o pár mesiacov neskôr vtedy získali strieborné medaily z majstrovstiev sveta v Helsinkách.

„Dôležité je, aby sme si udržali náš herný prejav, bojovnosť a kolektívny výkon,“ hovorí Cíger.

Veľký návrat Juraja Mikúša

V porovnaní s Nemeckým pohárom urobil v nominácii len zopár zmien. Voľno dostali brankár Jaroslav Janus, obrancovia Michal Čajkovský a Dominik Graňák.

Pre otras mozgu chýba útočník Marcel Haščák a zdravotné problémy vyradili aj Mareka Bartánusa s Dávidom Skokanom. Posledných dvoch nahradili Michal Hlinka a Dalibor Bortňák.

Veľký návrat do národného dresu zaznamená Juraj Mikúš z Olomouca.
Veľký návrat do národného dresu zaznamená Juraj Mikúš z Olomouca. (Autor: TASR)

Obranu vystužia slovanisti Marek Ďaloga s Ivanom Švarným. „Dva dni som mal voľno a ďalšieho sa pre reprezentáciu rád vzdám,“ vyhlásil Švarný.

Veľký návrat do národného dresu čaká Juraja Mikúša z Olomouca, ktorý hral v reprezentácii naposledy na majstrovstvách sveta 2014. Odvtedy mal dlhotrvajúce ťažkosti s kolenom, pre ktoré musel vynechať jednu celú sezónu.

„Po dlhom zranení sa v klube ukazuje v dobrom svetle. Teší nás jeho efektivita a budeme radi, keď ju prenesie aj do reprezentácie. Potrebujeme si vyskúšať, ako zvládne medzinárodnú konfrontáciu,“ naznačil Cíger.

Godla je mladý a perspektívny

Príležitosť ukázať sa dostáva aj mladý brankár Denis Godla, ktorý pred dvoma rokmi zažiaril na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade. Slováci vtedy získali bronzové medaily.

Kvalitné výkony vo Fínsku mu vyniesli premiérovú pozvánku do reprezentačného áčka. Vo februári 2015 odchytal len dva zápasy za olympijský tím na turnaji vo Viedni.

Príležitosť ukázať sa v reprezentácii dostáva aj mladý brankár Denis Godla.
Príležitosť ukázať sa v reprezentácii dostáva aj mladý brankár Denis Godla. (Autor: TASR)

„Denis podáva dlhodobo výborné výkony. Je to mladý a perspektívny brankár. Konečne ho môžeme vyskúšať,“ uviedol Cíger.

Kapitánom tímu bude Vladimír Dravecký. „Keď bol kapitánom, ešte sme neprehrali. Dúfam, že túto sériu natiahne,“ pokračoval kouč. „V minulosti nebol v pozícii lídra. Bol to skôr bežný hráč. Až teraz sme mu dali túto dôveru a zatiaľ ju zvláda výborne.“

Majú im čo vracať

Po zápase s Výberom Tipsport ligy, ktorý je na programe v stredu v Martine, sa reprezentácia vo štvrtok presunie do Bielu. V piatok o 16.15 nastúpia Slováci proti Bielorusku a podľa výsledku sa rozhodne, či si v sobotu zahrajú o konečné umiestnenie s Francúzmi alebo Švajčiarmi.

„Ľahšie sa robí, keď sú výsledky, takže sa budeme snažiť udržať pozitívnu vlnu,“ hovorí Cíger.

Na poslednom svetovom šampionáte Slováci podľahli Bielorusom 2:4, hoci po dvoch tretinách vyhrávali 2:0. „Bielorusi sú nepríjemným súperom. V posledných dueloch sa nám vždy niekto proti nim zranil. Hrajú dosť agresívne. Ukázali nám to aj na šampionáte. Máme im teda čo vracať,“ uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pod kapitánom ešte neprehrali, príležitosť dostane aj talentovaný brankár