Slovenského rekordéra zvolili v USA za kapitána. Teraz zvažuje, že skončí

Vladimír Štefánik.
Vladimír Štefánik. (Autor: ARCHÍV KPŠ NEREUS ŽILINA)
Miloslav Šebela|2. apr 2020 o 12:04

Vladimír Štefánik študuje na Floride.

Rozhovor pre denník SME:

Pred štyrmi rokmi ho vyhlásili za najlepšieho juniora medzi slovenskými plavcami. Vtedy mu patrilo sedem juniorských rekordov. Aby sa VLADIMÍR ŠTEFÁNIK ešte viac zlepšil, rozhodol sa pre štúdium na Štátnej univerzite na Floride, kde ho v posledných mesiacoch trénoval aj bývalý kouč Michaela Phelpsa Dan Kesler.

Má 22 rokov a patria mu slovenské rekordy v dvoch individuálnych disciplínach. Napriek tomu zvažuje, že s plávaním skončí. „Musím si vybrať medzi plávaním a kariérou,“ vraví mladý Žilinčan.

Aká je na Floride situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu?

V okolí mestečka Tallahassee je to celkom pokojné. V regióne máme asi dvadsať prípadov. Skôr to tu momentálne pripomína mesto duchov. Pred troma týždňami prešlo vyučovanie na online formu a väčšina zahraničných študentov vtedy odcestovala.

Prijali úrady nejaké opatrenia proti šíreniu vírusu?

Sú zatvorené bary, reštaurácie a ľudia sa nesmú zhromažďovať. Myslím, že nesmie byť viac ako desať ľudí spolu. Okrem toho však nič. Nezaviedli povinné nosenie rúšok, ako to je na Slovensku.

A nosia ľudia rúška?

Vôbec. Pred dvoma týždňami som bol v Južnej Karolíne, pretože sme mali prázdniny. Ale radšej som sa rozhodol rýchlo vrátiť na Floridu. Šiel som letecky. Zohnal som si rúško aj rukavice.

Bol som obozretný, snažil som sa dodržiavať odstup od iných ľudí, no mám pocit, že som bol asi jediný, kto to bral vážne. Bolo nás približne desať cestujúcich a letuška nás chcela usadiť všetkých k sebe. Ja som ju poprosil, aby som mohol sedieť osamote a ďalej od ostatných.

Aké boli reakcie okolia na to, že ste mali rúško a chránili ste sa?

Nebolo to také, že by na mňa zazerali. Nesústreďoval som sa však na ostatných.

Ako teraz vyzerajú vaše dni?

Nedeje sa skoro nič. Školu mám online, väčšinou okolo jedenástej dopoludnia. Potom sa učím a zacvičím si doma. To je všetko.

Ako vyzerá situácia v obchodoch? Pred týždňom už v Los Angeles nemali balenú vodu a toaletný papier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Slovenského rekordéra zvolili v USA za kapitána. Teraz zvažuje, že skončí