Prvýkrát sa zjednotili. Slovenské reprezentácie sa pripravujú na sústredení v Egypte

Slovenskí plavci na sústredení v Egypte
Slovenskí plavci na sústredení v Egypte (Autor: Slovenská plavecká federácia - SPF)
TASR|10. okt 2024 o 15:40

Sústredenie absolvuje celkovo 35 plavcov.

HURGHADA. Slovenská plavecká reprezentácia sa od 6. do 15. októbra pripravuje na zimnú časť sezóny v egyptskej Hurghade.

Sústredenie absolvuje celkovo 35 plavcov, ktorí trénujú pod vedením ôsmich trénerov a starajú sa o nich dvaja fyzioterapeuti.

Akcie sa zúčastnilo šesť reprezentantov na čele s olympionikmi Tamarou Potockou a Richardom Nagyom, ktorí sa predstavia na Slovakia Swimming Cupe 2024 a následne na Svetovom pohári v Šanghaji.

"Je to po prvý raz, čo sa nám podarilo zjednotiť všetky tímy do jednej destinácie. Hlavný tím, ako aj výber starších a mladších juniorov. Je to úžasná príležitosť nielen pre plavcov, aby sa lepšie spoznali, učili sa od seba a vzájomne sa podporovali v tréningoch, ale aj pre trénerov, ktorí majú možnosť diskutovať o svojej práci.

Večery sú vyhradené pre pravidelné stretnutia, kde si konzultujú a oponujú svoje tréningové metódy a plány. Atmosféra na sústredení je veľmi pozitívna, tréneri a plavci si veľmi pochvaľujú, možno tréneri o málo menej než plavci, ktorí hltajú kilometre v príjemnej vode, nakoľko v Hurghade vládne ešte veľmi horúce počasie," uviedla manažérka plávania Martina Moravcová v tlačovej správe Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

Pre ostatných plavcov tieto dve podujatia spolu s Veľkou cenou Brna predstavujú možnosť plniť nielen limity do reprezentácie na rok 2025 a na MS v krátkom bazéne, ktoré sa uskutočnia začiatkom decembra v Budapešti.

"Ďalej je na sústredení 15 starších juniorských reprezentantov, na čele so strieborným medailistom z MEJ vo Vilniuse, Samom Košťálom a finalistami štafety 4x200 metrov voľný spôsob.

Týchto 15 reprezentantov tvorí výber z družstva A starších juniorov, ktorý sme doplnili o 5 najlepších z kategórie mladších juniorov. Týchto dvadsať juniorov sme pozvali na sústredenie na základe výkonov dosiahnutých v roku 2024, podľa plnenia A kritérií pre zaradenie do reprezentácie.

V tíme sú aj piati reprezentanti mladších juniorov ročníka 2010, ktorí sú súčasťou projektu World Aquatics pod vedením mladého trénera Violu. Na sústredení sú aj štyria sparingpartneri/samoplatcovia – plavci trénerov, ktorí sú zverencami trénerov reprezentácie na sústredení.

Každý tréner, ktorý spolupracuje na reprezentačnom sústredení, si môže ako benefit priviesť dvoch sparingpartnerov, čo je vnímané ako výhoda nielen pre trénera a jeho zverencov, ale aj pre jeho domáci klub, ktorý uvoľní trénera pre potreby reprezentácie. Toto sústredenie nie je v tomto smere žiadnou výnimkou," dodala Moravcová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Prvýkrát sa zjednotili. Slovenské reprezentácie sa pripravujú na sústredení v Egypte