Pilot slovenských bobov: Pripravujeme sa, akoby sme na olympiádu išli

Posádka slovenských bobov (zľava) Radek Matoušek, Lukáš Kožienka, Patrik Subally, Jakub Fendek, Ladislav Noskovič (vľavo od bobov) a Jozef Buvala (vpravo od bobov).
Posádka slovenských bobov (zľava) Radek Matoušek, Lukáš Kožienka, Patrik Subally, Jakub Fendek, Ladislav Noskovič (vľavo od bobov) a Jozef Buvala (vpravo od bobov). (Autor: Sme - Ján Krošlák)
Miloslav Šebela|16. jan 2018 o 16:43

Bobisti výkonnostne potvrdili, že na olympiádu patria. Môže ich však zastaviť pravidlo o prechodnom období pre športovca z inej krajiny.

BRATISLAVA. Na olympiáde v Pjongčangu bude pod slovenskou vlajkou súťažiť minimálne 53 športovcov. Toľkí doteraz splnili kvalifikačné kritériá.

V nedeľu sa po pretekoch Európskeho pohára vo Winterbergu tešili aj štyria slovenskí bobisti. Ich radosť však rýchlo vyprchala. Hoci výkonnostné kritériá splnili, medzi posádkami, ktoré by mali v Pjogčangu štartovať, nie sú.

Problémom je pravidlo z olympijskej charty, podľa ktorého nemôže na hrách súťažiť športovec za novú krajinu skôr ako tri roky po tom, čo súťažil za predchádzajúcu.

A pilot slovenskej posádky Radek Matoušek ešte pred dvoma rokmi jazdil na majstrovstvách sveta za Česko. Pravidlo sa týka len olympiády, na iných súťažiach môže Matoušek jazdiť za Slovensko.

Pre olympiádu urobili maximum

„Vedeli sme o tom vopred, ale taktiež vieme, že sa to dá vyriešiť udelením výnimky od Medzinárodnej federácie bobov a skeletonu. Je však pravda, že môj prechod sa riešil v hraničných termínoch,“ uznáva 28-ročný Matoušek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pilot slovenských bobov: Pripravujeme sa, akoby sme na olympiádu išli