Je ako švajčiarsky nožík, dokáže takmer všetko. Teraz chce zelený dres

Wout van Aert (v žltom) kričí na Petra Sagana po prejazde cieľovou čiarou.
Wout van Aert (v žltom) kričí na Petra Sagana po prejazde cieľovou čiarou. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|19. jún 2022 o 06:00

Wout van Aert avizuje útok v bodovacej súťaži.

BRATISLAVA. Pred príchodom Petra Sagana na Tour de France aj pri prvých rokoch bol pre šprintérov zisk zeleného dresu prirodzenou ambíciou. A neostýchali sa o nej hovoriť. Bola to prestíž pre pretekára, pre tím aj pre sponzorov.

O zelený dres bojovalo viacero jadzcov. V roku 2009 bolo napríklad veľké napätie medzi Markom Cavendishom a Thorom Hushovdom.

Brit sa vyjadroval, že na to, aby o zelený dres prišiel, ho rozhodcovia museli v jednej etape diskvalifikovať. Výkon Hushovda znevažoval. Nevidel v ňom rovného súpera. 

Poradie v bodovacej súťaži bolo ku koncu pretekov tesné, Cavendish bol silnejší šprintér. Zdalo sa, že zelený dres získa. Hushovda však postoj súpera rozhneval. 

V 17. etape, ktorá patrila v tom roku na Tour medzi najnáročnejšie s piatimi stúpaniami, sa pustil do sólového úniku, aby získal body na šprintérskych prémiách. Bolo to niečo nevídané. Pripísal si vtedy 12 bodov.

Nakoniec Hushovd zelený dres získal s náskokom 10 bodov. Bez odvážneho úniku by sa to nepodarilo.

Prichádza nový vyzývateľ

Po nástupe Petra Sagana sa ambície ostatných súperov v tejto súťaži vytratili. Bol natoľko silný, že vyhrával v bodovacej súťaži s výrazným náskokom. Pre súperov to stratilo zmysel.

Trápilo to však aj organizátorov. Zrejme nechceli mať súťaž , v ktorej tak výrazne dominuje jeden pretekár. Preto pravidlá zmenili a zvýšili počet bodov v rovinatých etapách, aby mali šprintéri väčšiu šancu uspieť proti Saganovi.  

Čo na to Sagan? 

Mal z toho radosť. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Je ako švajčiarsky nožík, dokáže takmer všetko. Teraz chce zelený dres