Sagan? Najtalentovanejší pretekár, akého som kedy videl, vraví Contador

Cyklisti tímu Tinkoff - Saxo, zľava Peter Sagan a Alberto Contador.

Sagan? Najtalentovanejší pretekár, akého som kedy videl, vraví Contador

Cyklisti tímu Tinkoff - Saxo, zľava Peter Sagan a Alberto Contador. (Autor: TASR/AP)
Cyklisti tímu Tinkoff - Saxo, zľava Peter Sagan a Alberto Contador.
Cyklisti tímu Tinkoff - Saxo, zľava Peter Sagan a Alberto Contador. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|3. okt 2023 o 16:30

Osobnosti reagujú na koniec kariéry Petra Sagana na ceste.

BRATISLAVA. Kariéra Petra Sagana v cestnej cyklistike bola výnimočná. Nech sa už na to pozrieme z pohľadu výsledkov, záujmu verejnosti či prínosu pre šport.

Jazdou na bicykli zabával milióny fanúšikov a zo súperov robil lepších jazdcov. Ak mu totiž chceli konkurovať, museli na sebe viac a viac pracovať.

Potvrdzujú to aj slová Michaela Matthewsa. Na MS v Richmonde bol najrýchlejší v šprinte, no odvážny útok Sagana ho odsunul na striebornú priečku.

O dva roky neskôr v Bergene nahnevane buchol do riadidiel, keď videl ako ho zase Sagan prešpurtoval, tentokrát spolu s Alexandrom Kristoffom.

Aj tieto prehry ho však posúvali vpred a najmä v klasikárskych dojazdoch do malého stúpania patril k hlavným vyzývateľom dnes lúčiaceho sa Slováka.

"Gratulujem ti k vynikajúcej kariére a ďakujem za všetko. Bol si to ty, kto ma motivoval k tvrdšej práci. Bez teba by som nebol cyklista, aký som dnes. 

Budú mi chýbať naše súboje. Želám ti všetko najlepšie, legenda. Cyklistike budeš chýbať," napísal 33-ročný Matthews na sociálnych sieťach. 

K tomu pridal aj tri fotografie, pričom tá posledná je pre neho veľmi cenná. V roku 2016 zdolal v 10. etape Tour de France práve Sagana. Bolo to jeho prvé víťazstvo na najslávnejších pretekoch.

Charizma, talent a inšpirácia pre ľudí

Matthews, ktorý má aj vďaka svojej manželke k Slovensku blízko, nebol však ani zďaleka jediný cyklista, ktorý gratuloval Saganovi k úspešnej kariére.

Jeho lúčenie s cestou kariérou sprevádzajú desiatky prianí od osobností, jeho kolegov aj súperov. Svedčí to o tom, aký rešpekt si od súperov získal.

Víťaz Tou de France 2018 Geraint Thomas napísal, že väčšina cyklistov môže o kariére, akú mal Žilinčan, iba snívať. Tri tituly majstra sveta, 12 etapových triumfov na Tour či celkovo 121 profesionálnych víťazstiev sú toho dôkazom.

Viacerí cyklisti sa zhodli, že Peter Sagan zmenil cyklistiku. Vďaka nemu ju začali sledovať masy a vzbudil o ňu záujem aj medzi mladou generáciou. 

"Celému pelotónu a všetkým fanúšikom bude chýbať tvoja charizma a talent. Bol si inšpiráciou pre mnohých ľudí. Veľa šťastia v ďalšej kapitole cyklistických dobrodružstiev," napísal dvojnásobný majster sveta v časovke Filippo Ganna.

"Cyklistika stráca výnimočného človeka, príkladného športovca a rockovú hviezdu. Toľko si toho urobil pre tento šport a zároveň si robil ľuďom radosť. 

Dúfam, že budeš môcť robiť to isté aj bez čísla na chrbte," reagoval Filippo Pozzato, ktorý dosiahol jedno z mála víťazstiev, ktoré Saganovi uniklo.

V roku 2006 triumfoval na monumentálnej klasike Miláno - San Remo.

Contador chcel byť s ním v tíme

Slovami chvály na adresu 33-ročného Sagana nešetrili ani ďalšie osobnosti, ktoré zanechali v cyklistickom pelotóne výraznú stopu. 

Jednou z nich je elitný nemecký šprintér André Greipel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan? Najtalentovanejší pretekár, akého som kedy videl, vraví Contador