V Paríži sa začínajú paralympijské hry, súťažiť bude viac ako 4-tisíc športovcov

Zapálenie ohňa na paralympiáde 2020 v Tokiu
Zapálenie ohňa na paralympiáde 2020 v Tokiu (Autor: TASR/AP)
SITA|28. aug 2024 o 11:26

Vo francúzskej metropole sa predstaví aj 26 slovenských reprezentantov.

PARÍŽ. Dva a pol týždňa po skončení olympijských hier sa vo francúzskej metropole Paríž v stredu začínajú paralympijské hry.

Približne 4 400 športovcov so zdravotným postihnutím, trvalými zraneniami alebo poruchami či iným znevýhodnením bude počas 11-dňového podujatia súperiť v 22 športoch o dovedna 549 medailí.

Otvárací ceremoniál bude hostiť historické námestie Place de la Concorde, ktoré počas olympiády hostilo skateboarding, breaking a trojkový basketbal.

„Sme v srdci mesta,“ povedal v utorok pre agentúru AP prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons.

„Symbolika za tým je taká, ako keby mesto Paríž našich športovcov giganticky objímalo.“ Parsons uviedol, že na rôzne podujatia predali približne dva milióny z 2,5 milióna vstupeniek, čo by bol druhý najvyšší celkový počet divákov na paralympiáde po podujatí v Londýne v roku 2012.

Z dovedna 22 paralympijských športov len dva nemajú olympijský ekvivalent, a to goalball a boccia.

V goalballe sa tímy zrakovo postihnutých alebo nevidomých hráčov striedajú v kotúľaní lopty s rolničkami smerom k súperovej bránke, zatiaľ čo hráči brániaceho tímu pôsobia ako brankári. V boccii hráči hádžu alebo kotúľajú kožené loptičky čo najbližšie k malej loptičke nazývanej jack.

Aj počas parížskej paralympiády sa uskutočnia súťaže na tenisových dvorcoch Rolanda Garrosa, o medaily v paraatletike budú športovci bojovať na Stade de France a využité budú aj hala Bercy či La Défense Arena.

V areáli zámku vo Versailles si fanúšikovia opäť budú môcť pozrieť parajazdectvo, Invalidovňa bude hostiť paralukostreľbu a pri Eiffelovej veži, kde sa počas olympiády konal plážový volejbal, budú slabozrakí hráči hrať v päťčlenných tímoch futbal s hrkajúcou loptou.

„Paríž je najkrajšie mesto na svete. Myslím, že budeme mať celkom výnimočné paralympijské hry,“ povedal francúzsky šampión v paratriatlone Alexis Hanquinquant. Vo Francúzsku bude mať zastúpenie aj Slovensko, o cenné kovy bude bojovať dovedna 26 športovcov spod Tatier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»V Paríži sa začínajú paralympijské hry, súťažiť bude viac ako 4-tisíc športovcov