Majú tie najvyššie ambície. Kto sú slovenské medailové nádeje na PH v Paríži?

Na snímke je parastrelkyňa Veronika Vadovičová.
Na snímke je parastrelkyňa Veronika Vadovičová. (Autor: TASR)
TASR|15. júl 2024 o 15:55

V porovnaní s Tokiom má výprava o jedného športovca menej.

BRATISLAVA. Slovenský paralympijský výbor (SPV) v pondelok na svojom XXXII. Valnom zhromaždení schválil výpravu na XVII. paralymijské hry v Paríži 2024, v ktorej je momentálne 26 športovcov.

Je to o jedného športovca menej v porovnaní s Tokiom 2020.

Kvalifikačný proces je uzavretý vo všetkých športoch okrem paracyklistiky a tenisu na vozíku, takže je ešte možné, že napokon bude prekonaný aj počet z poslednej letnej paralympiády.

Môžu pribudnúť ešte dvaja športovci

"Dnes sme mali veľmi dôležitý akt, schválili sme výpravu. Aktuálne máme 26 miesteniek a celková výprava má zatiaľ okolo 50 ľudí. Ešte očakávame miestenku v cyklistike.

Ak by všetko vyšlo, výprava by mohla mať 28 športovcov, ak nie, tak zostane na čísle 26, čo je o jedno menej ako v Tokiu," uviedol pre TASR vedúci výpravy Tomáš Varga s tým, že s počtom miesteniek je celkom spokojný:

"Očakávania sú vždy veľké, ale dá sa povedať, že to číslo je o jedno nižšie ako bolo v Tokiu, takže je to plus mínus v poriadku a držíme si tú líniu.

No možno sme mali trošku väčšie očakávania, tým že je to v Európe a podmienky budú pre našich športovcov jednoduchšie. Ale v zásade sme spokojní."

VIDEO: Schválenie slovenskej výpravy na PH v Paríži 2024

Slovenská výprava bude rozdelená do dvoch častí - väčšina, ktorá bude reprezentovať v siedmych športoch, bude ubytovaná v novovybudovanej paralympijskej dedine vo štvrti St. Denis. Parastrelci budú spolu s realizačným tímom v meste Chateauroux, asi 270 km južne od Paríža.

Delegáti jednohlasne schválili návrh výpravy a predseda SPV Ján Riapoš následne poďakoval členom Štábu PH Paríž 2024, ktorí takmer štyri roky pracovali na projekte, a pondelkovým hlasovaním bola jeho činnosť ukončená.

VZ zároveň odhlasovalo aj vznik disciplinárnej komisie pre PH, ktorá bude priamo v Paríži posudzovať prípadné priestupky členov slovenskej výpravy.

Viaceré medailové nádeje

Varga nechcel hovoriť o konkrétnych cieľoch, no potešili by ho medailové umiestenia.

"Vždy sa to ťažko odhaduje. Ale určite máme tie najvyššie ambície. V streľbe máme Veroniku Vadovičovú a Radoslava Malenovského, ktorí budú určite pomýšľať na pódiové umiestnenia. V cyklistike máme Jozefa Metelku a Patrika Kurila, ktorí sú tiež majstri sveta a paralympijskí víťazi.

Paracyklista Jozef Metelka.
Paracyklista Jozef Metelka. (Autor: Roman Benický, SPV)

Najpočetnejšiu skupinu tvoria stolní tenisti, ktorí získali sedem miesteniek, a tiež veríme, že sa nám z toho počtu podarí niečo pretaviť aj na pódiové umiestnenie. V lukostreľbe je to o žrebe, ale naši športovci majú formu.

Verím, že tam ideme veľmi dobre pripravení a dokážeme uspieť," povedal Varga s tým, že by bol rád za umiestnenie do 30. priečky v celkovom medailovom poradí.

Paralympiáda odštartuje v stredu 28. augusta a dokopy sa na nej odohrá 549 súťaží v 22 športoch.

"Dolaďujeme ešte posledné detaily, kedy pošleme záverečné cargo s materiálom pre športovcov. Riešime aj nejaké chladenie, keďže ako bolo dopredu publikované, majú to byť nízko karbónové hry a nechcú veľmi používať klimatizácie.

Chcú chladiť hlavne vodou, čo je katastrofa pre hendikepovaných športovcov, ktorí majú problémy s termoreguláciou. Takže riešime takéto individuálne chladiace prostriedky," dodal Varga.

Slovenskí športovci na XVII. PH Paríž 2024

Boccia: Róbert Mezík, Tomáš Král, Eliška Jankechová, Martin Strehársky, Kristína Vozárová

Paraatletika: Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran, Dušan Laczkó

Paracyklistika (cestná, dráhová): Jozef Metelka, Patrik Kuril

Paradrezúra: Lucia Vladovičová

Paralukostreľba: Martin Dorič, Marcel Pavlík, Dávid Ivan

Paraplávanie: Tatiana Blattnerová, Karina Petrikovičová

Parastolný tenis: Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Peter Lovaš, Alena Kánová, Boris Trávníček, Peter Mihálik, Richard Csejtey

Parastreľba: Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Kristína Funková

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Majú tie najvyššie ambície. Kto sú slovenské medailové nádeje na PH v Paríži?