Ovčkin favoritom v boji o Hartovu trofej

TASR|22. apr 2008 o 19:57

New York 22. apríla (TASR) - Na júnový galavečer výročného odovzdávania individuálnych ocenení NHL dostane pozvánku aj slovenský hokejista Zdeno Chára.

V obleku bude čakať na vyhlásenie kategórie najlepší obranca sezóny.

Iba kapitán Bostonu a zadák Dion Phaneuf stoja v ceste pomaly už legendárneho Nicklasa Lidströma. Švédska ikona Detroitu kandiduje spolu s menovaným duom už na svoju šiestu Norrisovu trofej. Ak by ju získal, dostal by sa v histórii na sólové 3. miesto pred Raya Bourqua a za Douga Harveyho (7), pričom Bobby Orr vedie s 8 cenami. Chára je však zdatným protikandidátom, veď ako vodca i svojimi výkonmi doviedol podceňovaný Boston do play off. Je to druhá nominácia 31-ročného Slováka, vyslúžil si ju za kariérové maximum 51 bodov v základnej časti (17+34) v 77 zápasoch.

V pondelok večer už oznámili brankárske nominácie. Kanaďan Martin Brodeur z New Jersey má ôsmykrát v kariére šancu získať cenu pre najlepšieho v NHL, doteraz mu to vyšlo trikrát. O držiteľovi Vezinovej trofeje sa rozhodne medzi ním, Henrikom Lundqvistom z New Yorku Rangers a Jevgenijom Nabokovom zo San Jose.

V stredu oznámia finalistov Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika NHL, ale všetci už netrpezlivo čakajú na trojicu pre najprestížnejšiu Hart Trophy. Resp. na dvojicu, ktorá má konkurovať Alexandrovi Ovečkinovi. Ruský hokejista má už vo vrecku tri individuálne ocenenia po základnej časti NHL a pravdepodobne ho neminú ďalšie dve, z nich aj to najcennejšie. Z určitých okolností môže získať dokonca šesť trofejí. Ovečkin má už Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča, Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca i NHL/Sheraton Road Performer Award pre najlepšie bodujúceho hráča na súperových ľadoch. Málokto pochybuje, že získa aj Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča základnej časti, veď okrem bodov dotiahol Washington do play off prvýkrát od roku 2003. Takisto mu zrejme kolegovia z Hráčskej asociácie NHL udelia aj Lester B. Pearson Award. Týchto 5 trofejí by za určitých okolností mohla doplniť Lady Byng Memorial Trophy, ktorú experti podľa nejasných kritérií prideľujú za športového ducha a džentlmenstvo na ľade.

Ešte pred júnovou slávnosťou udeľovania prestížnych ocenení sú okrem Ovečkinových trofejí známe aj ďalšie. Takzvaná Bud Light Plus-Minus Award (najlepšie hodnotenie v tabuľke pravdy) patrí ruskému centrovi Detroitu Pavlovi Dacjukovi (41 plusových bodov). Roger Crozier Award pre najlepšieho brankára podľa úspešnosti zákrokov (minimálne 25 zápasov) získal prekvapujúco Dan Ellis z Nashvillu (92,4 percent). Wiliam Jennings Trophy pre brankárov tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov (druhý brankár minimálne 25 zápasov) patrí detroitskej dvojici Dominik Hašek, Chris Osgood (184 gólov). Títo dvaja muži sa spolu s Dacjukom najviac pričinili o zisk Prezidentskej trofeje najúspešnejšieho mužstva v základnej časti (Detroit Red Wings).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ovčkin favoritom v boji o Hartovu trofej