Oporou proti Anglicku má byť brankár, ktorý proti silným zvyčajne exceloval

Brankár Matúš Kozáčik podal skvelý výkon a bol kľúčovým hráčom Slovenska.
Brankár Matúš Kozáčik podal skvelý výkon a bol kľúčovým hráčom Slovenska. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Pavol Spál|1. sep 2016 o 06:37

Od leta 2014 nechýbal v súťažnom zápase v drese Slovenska ani minútu. Brankár Matúš Kozáčik bude opäť čeliť Anglicku, ktoré mu na ME vo Francúzsku nestrelilo gól.

BRATISLAVA. Najdôležitejšie je vedieť sa dobre oženiť a mne to vyšlo. Vybral som si dobre, vravel s úsmevom pred pár mesiacmi.

Možno aj preto tridsaťdvaročný brankár Matúš Kozáčik pôsobí tak pokojne. Mimochodom, má štyri deti, z toho jedny dvojičky.

Pred trinástimi rokmi na prestížnom mládežníckom turnaji upútal podľa mnohých najlepšieho trénera všetkých čias Alexa Fergusona.

Ten zvažoval, že ho získa pre Manchester United.

„Žeby som bol extra talent, to by som netvrdil. Nebral som to vážne, lebo kontakt nebol priamy. Možno sa objavila o tom iba nejaká správa,“ vravel preňho typicky skromne. Vyhýba sa velikánskym slovám, superlatívy od neho sotva počujete.

Aj na zraze slovenskej reprezentácie pred zápasom s Anglickom pôsobil Matúš Kozáčik typicky skromne.
Aj na zraze slovenskej reprezentácie pred zápasom s Anglickom pôsobil Matúš Kozáčik typicky skromne. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

V nedeľu Slovensko začína proti Anglicku kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta 2018 a práve na Kozáčikovi bude veľa záležať. V Česku o ňom písali, že je jediným hráčom majstrovskej Plzne, ktorý si stabilne drží dobrú formu.

Dva roky je jednotkou

V národnom tíme debutoval už v decembri 2006 proti Spojeným arabským emirátom, ale potom dostal šancu až od trénera Kozáka - v októbri 2013 proti Lotyšsku. Prestávka trvala šesť rokov, desať mesiacov a päť dní.

To je národný rekord.

Od kvalifikácie o postup na ME (leto 2014)  je však jasnou jednotkou. A odvtedy stojí brankár Plzne v bráne v každom súťažnom zápase.

Za národný tím odchytal dvadsaťjeden zápasov, z toho iba štyri Slováci prehrali (v Španielsku, doma s Bieloruskom, s Walesom a Nemeckom na ME). S takou percentuálnou úspešnosťou sa nemôže pýšiť žiadny jeho predchodca.

Matúš Kozáčik chytal aj vo všetkých zápasoch Slovenska na tohtoročnom európskom šampionáte.
Matúš Kozáčik chytal aj vo všetkých zápasoch Slovenska na tohtoročnom európskom šampionáte. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)

Pri prvých jeho desiatich štartoch za reprezentáciu dokonca platilo, že keď bol v bráne, Slováci neprehrali.

Kozáčik je jediným naším hráčom, ktorý v uplynulej kvalifikácii nastúpil na všetky zápasy a odchytal aj plný počet minút. To isté platí i o majstrovstvách Európy vo Francúzsku, ale tam mali stopercentnú účasť ďalší piati futbalisti.

Nechce mať toľko práce

Sem-tam síce aj on spraví hlúpu chybu, ale v zápasoch proti silným súperom sa vždy vedel motivovať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Oporou proti Anglicku má byť brankár, ktorý proti silným zvyčajne exceloval