Slováci padli po poslednej akcii zápasu, Angličania dali gól v 95. minúte

(Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Sportnet|3. sep 2016 o 06:52

Slovensko prehralo v prvom zápase kvalifikácie o postup na MS s Anglickom 0:1.

Kvalifikácia na MS 2018 - F-skupina:

/Trnava, Štadión Antona Malatinského - City Aréna/

Slovensko - Anglicko 0:1 (0:0)

Gól: 90.+3 Lallana

ŽK: Škrtel - Lallana, ČK: 57. Škrtel (SR) po 2 ŽK, 90.+ Hubočan - 90.+ Lallana. Rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.), 18.111 divákov (vypredané).

Zostavy a striedania:

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský (56. Gyömbér), Greguš - Mak (71. Kubík), Hamšík, Švento (78. Kiss) - Ďuriš

Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Stones, Rose - Dier, Henderson (64. Alli) - Lallana, Rooney, Sterling (71. Walcott) - Kane (82. Sturridge)

TRNAVA. Futbalisti Slovenska prehrali v nedeľňajšom úvodnom kvalifikačnom súboji MS 2018 s Anglickom v Trnave 0:1.

Zverenci trénerov Jána Kozáka a Sama Allardyceho v prvom polčase veľa futbalovej krásy neukázali. Pre oboch osemfinalistov EURO vo Francúzsku to bol po šampionáte prvý súťažný duel a bolo to aj vidieť.

Slovensko podľahlo Anglicku: fotogaléria

5.9.2016

Rozhnevaný Kozák

Tréner Kozák bol neraz nespokojný s verdiktom rozhodcu a viackrát vyštartoval plný emócií z lavičky.

Ešte viac sa začal potiť, keď srbský rozhodca Milorad Mažič vylúčil v 57. minúte po druhej žltej karte šéfa obrany a kapitána Martina Škrtela po súboji s Harrym Kanom.

Fanúšikovia na štadióne potom ožili a začal viac Slovákov povzbudzovať.

Angličania mali jasnú prevahu, Lallana trafil žrď, ďalšie nebezpečné strely musel vyrážať brankár Matúš Kozáčik. Slováci obetavo bránili. A mali aj kúsok šťastia, keď Angličania vo viacerých príležitostiach zaváhali v koncovke.V 90. minúte súper predsa skóroval, ale gól Walcotta neplatil pre ofsajd.

Jediný gól padol v 95. minúte, hoci rozhodca pôvodne avizoval, že nadstaví len štyri minúty. Po krídelnom prieniku Rosa trafil Lallana pomedzi nohy brankára Kozáčika. Bola to posledná akcia zápasu.

Voľné miesta na štadióne

O zápas bol veľký záujem, mnohí fanúšikovia boli sklamaní, že do predaja šlo málo vstupeniek.

Hlásateľ na štadióne oznámil, že zápas je vypredaný, uviedol návštevu 18 111 divákov. Napriek tomu zostalo zopár sedadiel na trnavskom štadióne neobsadených.

Najbližší súboj kvalifikácie hrajú Slováci ôsmeho októbra v Slovinsku, potom jedenásteho októbra v Trnave privítajú Škótsko.

Online prenos

96. minúta - Koniec zápasu.

95. minúta - Veľký tlak Anglicka vyvrcholil v úplnom závere. K odrazenej lopte sa dostal Lallana, ktorého strela šla pomedzi nohy Kozáčika do brány.

95. minúta - Obrovský tlak Anglicka. V slovenskej šestnástke sú takmer všetci domáci hráči.

90. minúta - Plynie nadstavený čas. Rozhodcovia nadstavili štyri minúty.

90. minúta - Angličania strelili gól, ktorý pre ofsajd rozhodcovia neuznali. Gól však mal platiť, keďže loptu k protihráčovi posunul Kiss.

89. minúta - Walcottova strela mieriôa iba na Kozáčika. Bol to už osemnásty pokus anglického mužstva.

86. minúta - Lallanova strela tesne minula bránu. Slováci sa už iba bránia.

84. minúta - Center Walcotta nenasmeroval Sturridge do brány.

82. minúta - Na trávnik prichádza Sturridge namiesto Kana.

79. minúta - Veľký tlak Anglicka sa stupňuje. Slováci iba odkopávajú lopty z vlastnej šestnástky. 

78. minúta - Šventa vystriedal Kiss.

76. minúta - Anglický futbalista Lallana nastrelil tyč. O pár sekúnd neskôr sa dostal k ďalšej strele, ktorú vyboxoval Kozáčik.

75. minúta - Aj v oslabení sa slovenskí futbalisti snažia niečo vymyslieť v útoku.

71. minúta - Rooneyho priamy kop mieri nad bránu. Následne odchádza Mak, ktorého nahradí Kubík.

69. minúta - Tlak anglického mužstva narastá. Vylúčenie Martina Škrtela je citeľné.

65. minúta - Rooneyho strelu Kozáčik vyrazil iba pred seba, následne získali hráči Anglicka rohový kop. Po rohovom kope sa dostal k strele Sterling, jeho pokus podbrvno vyboxoval na ďalší roh Kozáčik.

63. minúta - Center Hendersona hlavičkoval Lallana nad brvno. Práve Hendersona nahradil na ihrisku Delle Alli.

61. minúta - Aktívny Ďuriš obišiel niekoľkých hráčov, no jeho center do šestnástky zachytili iba hráči Anglicka.

58. minúta - Martin Škrtel v zápase skončil. Po faule na Harryho Kana mu rozhodca ukázal druhú žltú a zároveň červenú kartu.

57. minúta - V dnešnom futbale sa už málokedy vidí osobná obrana, ale Angličan Henderson sa od slovenského tvorcu hry Hamšíka na vlastnej polovici takmer nepohne.

Slovensko podľahlo Anglicku: fotogaléria

5.9.2016

55. minúta - Striedanie v tíme Slovenska. Pečovského nahradil Gyömbér.

53. minúta - Priamy kop Anglicka. Rooney centroval na zadnú tyč, Henderson sa snažil hlavičkou predĺžiť loptu pred bránu, no zachytil ju brankár Kozáčik.

51. minúta - Chyby v obrane sa dopustil Ján Ďurica. Osamotený Harry Kane však nezakončoval a slovenskí obrancovia mu loptu vzali.

47. minúta - Anglicko má k dispozícii piaty rohový kop. Škrtel ho ale odvrátil. Rovnaký hráč následne na ďalší rohový kop odvrátil center Sterlinga. Angličania sa dopustili útočného faulu.

46. minúta - Začal sa druhý polčas.

45. minúta - Rozhodca ukončil prvý polčas.

45. minúta - Rose a Škrtel sa zrazili, slovenský kapitán bol dlho na zemi a museli ho ošetrovať.

45. minúta - Rozhodca nadstavil jednu minútu.

39. minúta - Na druhej strane sa dostal k strele Sterling, ktorého pokus šiel tesne mimo.

38. minúta - Slovensko mohlo ísť do vedenia. V šestnástke súpera sa dostal k lopte Ďuriš, ktorý prihrával Šventovi pred prázdnu bránu, no skúsený stredopoliar loptu minul.

34. minúta - Slováci zahrávajú svoj prvý rohový kop. Hubočanovi však rozhodca odpísal útočný faul.

32. minúta - Slovenskí futbalisti momentálne vysoko napádajú a chcú súpera donútiť k chybám. Tempo zápasu skôr pripomína prípravný zápas, ako vážny kvalifikačný duel. Angličania hrajú trpezlivo, nikam sa neponáhľajú a čakajú na chybu v slovenskej obrane.

26. minúta - Center Rooneyho odvrátil na roh Martin Škrtel. Následný center po rohovom kope zachytil Kozáčik.

Brankár Kozáčik zasahuje pred mladíkom Sterlingom.
Brankár Kozáčik zasahuje pred mladíkom Sterlingom. (Autor: TASR)

25. minúta - Žltú kartu dostal slovenský kapitán Martin Škrtel. Útočníka Kana zasiahol lakťom do tváre.

21. minúta - Dobrý zápas hrá anglický obranca Walker. Jeho center do šestnástky sa však nedostal k Lallanovi.

17. minúta - Slováci zahrávali priamy kop v blízkosti anglického pokutového územia, no k priamemu ohrozeniu Hartovej brány sa nedostali.

15. minúta - Angličania zahrávali druhý rohový kop v zápase, Rooney svojím centrom nikoho zo spoluhráčov nenašiel.

10. minúta - Futbalisti Anglicka sú nebezpečnejší, majú lepšie držanie lopty a väčšinu času sú na slovenskej polovici. Slováci sa snažia útočiť najmä cez krídelné priestory.

6. minúta - Rose fauloval v blízkosti anglickej šestnástky Pekaríka a Slovensko bude zahrávať priamy kop. Center Maka odvrátil Cahill.

4. minúta - Prvý náznak šance slovenských futbalistov. Pekarík centroval do šestnástky, k odvrátenej lopte sa dostal Greguš, no rozhodol sa nestrieľať a loptu stratil.

2. minúta - Futbalisti Anglicka sú od úvodu aktívnejší.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Futbalisti Slovenska a Anglicka nastúpili v nedeľu v Trnave na ich úvodný zápas kvalifikácie MS 2018.

Tréner Slovenska Ján Kozák poslal do základnej zostavy brankára Matúša Kozáčika a štvorčlennú obranu v očakávanom zložení Peter Pekarík, kapitán Martin Škrtel, Ján Ďurica a Tomáš Hubočan.

Na poste štítových stredopoliarov dostali dôveru Viktor Pečovský a Ján Greguš, v stredovej formácii potom Róbert Mak, Marek Hamšík a Dušan Švento, resp. na hrote Michal Ďuriš.

Kouč Anglicka Sam Allardyce naplnil avizovaný zámer a na trávnik Štadióna Antona Malatinského poslal zostavu v zložení: Hart - Walker, Cahill, Stones, Rose - Dier, Henderson - Sterling, Rooney (kapitán), Lallana - Kane.

Pred zápasom – Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák urobil v nominácii oproti nedávnym majstrovstvám Európy až deväť zmien.

„Situácia sa tak vyvinula, že to bolo treba. Škriniar ide naspäť do výberu do 21 rokov. Weiss a  Hrošovský sú zranení, inak by boli v nominácii. Ich situácia nie je dobrá. Nemec je bez angažmánu. Dostali priestor iní. Hráči, ktorú sú dnes v najlepšom stave,“ vravel tréner Kozák.

Oproti EURO sa do nominácie na kvalifikačný zápas proti Anglicku dostali brankár Dúbravka, obrancovia Pauschek a Štetina, stredopoliari Holúbek, Kiss, Kubík, Považanec a Pich (nahradil pôvodne nominovaného Ondreja Dudu) a útočník Sylvestr.

Z účastníkov majstrovstiev Európy nie sú v nominácii brankár Mucha, obrancovia Saláta a Škriniar, stredopoliari Stoch, Weiss a Hrošovský a útočníci Šesták a Nemec.

Pred zápasom – Obe mužstvá sa stretli na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. V Saint-Étienne sa v záverečnom zápase B-skupiny zrodila remíza 0:0. Prevaha Anglicka bola v tom zápase enormná.

EURO 2016: Slovensko - Anglicko 0:0

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský (67. Gyömbér) - Mak, Hamšík, Weiss ml. (78. Škriniar) - O. Duda (57. Švento)

Anglicko: J. Hart - N. Clyne, G. Cahill, Smalling, R. Bertrand - J. Henderson, Dier, Wilshere (56. Rooney) - Lallana (60. Alli), Vardy, Sturridge (76. H. Kane)

Od gólu slovenský výber zachránil len skvelý brankár Matúš Kozáčik, obetavá obrana na čele s Martinom Škrtelom a Jánom Ďuricom a aj neschopnosť anglických zakončovateľov.

„Bude to úplne odlišný zápas ako na majstrovstvách Európy. Pamätám si, ako mi jeden zo slovenských hráčov pri občerstvovaní hovoril, že jediné, čo potrebujeme, je remíza,“ prezradil anglický stredopoliar Eric Dier.

Slovenský kapitán Martin Škrtel tvrdí, že defenzíva bude prvoradá aj v nedeľnom zápase. „Vieme, že ak by sme sa pustili s Angličanmi do otvorenej partie, bola by to pre nás samovražda. Zabezpečíme obranu. Verím však, že aj smerom dopredu máme kvalitu na to, aby sme strelili gól,“ povedal.

Pred zápasom – Na slovenskom tíme môže zanechať stopy kauza ohľadom Miroslava Stocha. Po návrate z EURO došlo medzi Kozákom a mladým stredopoliarom ku konfliktu, ktorý dovtedy prezentovanú harmóniu v mužstve narušil.

„Dal som mu strašne veľa priestoru. Keď som prišiel do národného tímu, tak sa ma novinári pýtali, že prečo som ho nominoval. Boli s ním problémy, ale pomohol nám. Uznávam ho ako hráča. Po majstrovstvách Európy nastala situácia, že si neviem predstaviť s ním ďalšiu spoluprácu,“ naznačil Kozák.

Miroslav Stoch oslavuje jeden zo svojich gólov v drese slovenskej reprezentácie. Podľa toho, čo vyhlásil tréner Ján Kozák, si hráč minimálne pod jeho vedením už v národnom tíme nezahrá.
Miroslav Stoch oslavuje jeden zo svojich gólov v drese slovenskej reprezentácie. Podľa toho, čo vyhlásil tréner Ján Kozák, si hráč minimálne pod jeho vedením už v národnom tíme nezahrá. (Autor: SITA)

Za Stocha sa medzičasom postavili reprezentační spoluhráči Juraj Kucka či Martin Škrtel.

„Dúfam, že nás to nijako neovplyvní. Je na trénerovi, ako sa rozhodne. Hráči sa nemôžu dať ovplyvňovať takýmito vecami. Aj keď ide o zásah do kolektívu, ktorý vnímame. Ale nie je našou úlohou riešiť to a starať sa o to. Je to v prvom rade medzi trénerom a samotným hráčom," vravel stredopoliar Viktor Pečovský. Aj ďalší spoluhráči majú podobný názor.

Pred zápasom – Prvý súťažný zápas na reprezentačnej lavičke Anglicka zažije tréner Sam Allardyce. Na klubovej scéne bol povestný tým, že jeho tímy hrali na dlhé nakopávané lopty, ktoré vysokí útočníci sklepávajú.

„Pozrel som si mužstvá, v ktorých v poslednom čase pôsobil, a už nehral týmto spôsobom. Hral na jedného útočníka, aj on sa asi mení,“ vravel Kozák.

Allardyce nezaradil do kádra ľavého obrancu Ryana Bertranda, s ktorým sa na šampionáte nepríjemne zrazil slovenský obranca Peter Pekarík. Zo stredovej formácie vynechal Jacka Wilshera či Jamesa Millnera a odignoroval aj talentovaného zakončovateľa Marcusa Rashforda.

Do obrany naopak zaradil skúseného Phila Jagielku a do národného tímu sa vrátil po zlomenine nohy Luke Shaw. Stredovú formáciu vystužil Danny Drinkwater z majstrovského Leicesteru i rýchly Theo Walcott. Nováčikom je Michail Antonio z West Hamu.

Pred zápasom - Priamy postup na svetový šampionát si zabezpečia iba víťazi každej z deviatich eliminačných skupín.

Pre najhoršie mužstvo z tabuľky "druhých" sa kvalifikácia skončí, zostávajúcich osem tímov bude v novembri 2017 bojovať v baráži o zostávajúce štyri európske miestenky.

Na nedávnych majstrovstvách Európy Slováci remizovali s Angličanmi 0:0

Dosiaľ sa Slováci na MS prebojovali iba raz, v roku 2010 – v Južnej Afrike. Teraz majú v kvalifikačnej F-skupine okrem Anglicka za súperov aj Škótsko, Slovinsko, Litvu a Maltu.

Pred zápasom – Stretnutie je na programe v nedeľu (o 18.00 – vysiela RTVS na Jednotke). Zápas sa odohrá na štadióne v Trnave.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci padli po poslednej akcii zápasu, Angličania dali gól v 95. minúte