Slovenky opäť zaostali, z víťazstva sa teší olympijská šampiónka

Hanna Öbergová.
Hanna Öbergová. (Autor: AP/Markku Ulander)
Športové prenosy SME|29. nov 2020 o 10:00

Wiererová nebola na stupni víťazov.

Svetový pohár v biatlone 2020/2021

Šprint žien na 7,5 km

1.Hanna ÖbergováŠvédsko021:01,4 min
2.Marte Olsbu RoeiselandováNórsko0+23,9 s
3.Karoline KnottenováNórsko0+37,8 s
4.Johanna SkottheimováŠvédsko0+44,9 s
5.Mona BrorssonováŠvédsko1+50,1 s
6.Dzinara AlimbekovováBielorusko1+52,5 s
7.Tuuli TomingasováEstónsko0+56,0 s
8.Chloé ChevalierováFrancúzsko0+56,0 s
9.Maren HammerschmidtováNemecko0+58,7 s
10.Olena PidrušnáUkrajina1+1:07,4 min
95.Veronika MachyniakováSlovensko1+4:11,1 min
97.Henrieta HorvátováSlovensko2+4:25,9 min

KONTIOLAHTI. Švédska biatlonistka Hanna Öbergová zvíťazila v nedeľňajších rýchlostných pretekoch na 7,5 km v rámci 1. kola Svetového pohára.

Olympijská víťazka z Pjongčangu vo vytrvalostných pretekoch si pripísala piaty triumf na podujatiach SP, premiérový v šprinte.

Na ďalších dvoch pódiových pozíciách skončili v prvom šprinte sezóny Nórky.

V Kontiolahti skončila druhá Marte Olsbuová Röiselandová s mankom 23,9 sekundy a tretia skončila Karoline Knottenová s odstupom 37,8 sekundy, ktorá sa premiérovo postavila na pódium.

Všetky tri najlepšie pretekárky zastrieľali bezchybne. Víťazka sobotňajších vytrvalostných pretekov Dorothea Wiererová z Talianska obsadila až 22. miesto, keď pochybila na strelnici raz.

Öbergová sa víťazstvom posunula aj na čelo celkového poradia SP. "Popravde som si pred sezónou stanovila cieľ vyhrať šprint. Predtým som necítila, že by som na to mala bežeckú úroveň.

Dokázať to hneď pri prvom pokuse je naozaj skvelý pocit," povedala 25-ročná Švédka pre oficiálnu stránku Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

Z dvojice Sloveniek obsadila Veronika Machyniaková 95. miesto, keď minula pri streľbe jedenkrát a dobehla so stratou 4:11,1 min, Henriete Horvátovej patrila 97. priečka s mankom 4:25,9 pri dvoch chybách.

Paulína a Ivona Fialkové sa na pretekoch nezúčastnili, keďže v ich tíme sa vyskytol koronavírus.

Celkové poradie SP (po 2 z 26 pretekov)

1.Hanna ÖbergováŠvédsko96 bodov
2.Johanna SkottheimováŠvédsko91 bodov
3.Dorothea WiererováTaliansko79 bodov

Poradie v šprinte (po 1 z 10 pretekov)

1.Hanna ÖbergováŠvédsko60 bodov
2.Marte Olsbu RoeiselandováNórsko54 bodov
3.Karoline KnottenováNórsko48 bodov

ONLINE PRENOS: Biatlon dnes - šprint ženy v Kontiolahti 2020 (NAŽIVO, LIVE, stream, nedeľa, výsledky, Horvátová, Machyniaková, Fialková)

Biatlon
29.11.2020 o 13:40
SP - Šprint žien, 7,5 km, Kontiolahti
Víťaz: Hanna Öbergová (SWE)
Ukončený
Prenos
Druhý pretek v novom ročníku SP je už úspešne za nami a dnešnou víťazkou šprintu na 7,5 km sa stáva švédska reprezentantka Hanna Öbergová! Druhé miesto pripadlo Marte Olsbuovej Röiselandovej z Nórska a tretia je jej krajanka Karoline Offigstadová Knottenová, čo je menším prekvapením. Všetky tri spomínané biatlonistky dnes strieľali bez chyby, bežecky bola napokon najlepšia Öbergová.

Dve naše slovenské reprezentantky Veronika Machyniaková a Henrieta Horváthová končia na 95. respektíve 97. mieste. Prvá menovaná na strelnici zaváhala raz, druhá zase dvakrát.

Ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu!
Šprint žien na 7,5 km vo fínskom Kontiolahti sa práve skončil!
Cieľ
importantNo a v cieli je už aj Veronika Machyniaková, ktorá je predbežne na 94. mieste!
Cieľ
Magnussonová zo Švédska napokon záver nezvládla a končí na 16. mieste, čo však je výborný výsledok pre biatlonistku s extrémne nízkym štartovacím číslom.
Cieľ
Spoločne s našou reprezentantkou ešte chýba v cieli šesť biatlonistiek.
Cieľ
Ešte čakáme na príchod Veroniky Machyniakovej do cieľa. Druhá slovenská reprezentantka Henrieta Horváthová je predbežne na 90. mieste.
Cieľ
Postupne do cieľa prichádzajú ďalšie účastníčky tohto preteku, ktoré tak určia konečné poradie, ale o všetkom podstatnom je už dávno rozhodnuté.
Str2
Gabriele Leščinskaiteová z Litvy mala posledné štatovné číslo, na prvej streleckej položke to bolo bez chyby, na druhej sú to ale chyby dve a dnes určite nebude bodovať.
Str2
Magnussonová je von z trestného kola a to absolvovala veľmi rýchlo! Ešte predsa len by Švédka mohla atakovať umiestnenie v TOP 10.
Str2
importantSlovenská reprezentantka Veronika Machyniaková rovnako s jednou chybou na druhej streleckej položke a ide do trestného kola!
Str2
Anna Magnussonová zo Švédska mala ešte šancu na TOP 10, ale netrafila jeden terčík na druhej položke a tak na takéto umiestnenie musí zabudnúť.
Str2
Ešte jedna z českých reprezentantiek je na trati a to Eliška Teplá. Na prvej streleckej položke to oblo bez chyby, na tej druhej nedala dole dva terčíky.
Str1
V tejto chvíli už všetky reprezentantky absolvovali prvú streľbu a už sa len čaká, kým svoj pretek dokončia.
Str2
Darja Blašková z Bieloruska ešte mohla zaútočiť na TOP 10, ale na druhej streleckej položke spravila dve chyby a tak môže na takéto umiestnenie zabudnúť.
Str1
Predposlednou dnešnú účastníčkou je Anna Magnussonová zo Švédska. Tá na prvej streleckej položke nezaváhala a bežecky ide veľmi dobre, žeby sa prekvapivo ešte dostala do boja o popredné priečky?
Cieľ
importantSlovenská reprezentantka Veronika Machyniaková bola na prvej strelckej položke úspešná a bez chyby pokračuje v preteku ďalej!
Cieľ
Tomingasová napokon v cieli na predbežnom 7. mieste, z TOP 10 by vypadnúť neamala. To je najlepší výsledok v kariére pre estónsku reprezentantku.
6,8 km
Stále prebieha boj o miestnenie v TOP 10. Chloé Chevalierová z Francúzska a Tuuli Tomingasová z Estónska bojujú o šieste miesto. Druhá menovaná je trocha prekvapením.
Cieľ
importantDo cieľa dorazila naša slovenská reprezentantka Henrieta Horváthová! Dnes spravila dve strelecké chyby a predbežne je na 54. mieste.
Cieľ
Už však môžme konštatovať, že Hanna Öbergová zo Švédska vyhrá tento pretek. O celkovom pódiovom umiestnení ešte musíme počkať.
Predbežné končené poradie:

1. Hanna Öbergová (SWE)
2. Marte Olsbuová Röiselandová (NOR)
3. Karoline Offigstadová Knottenová (NOR)
Str2
Chloé Chevalierová z Francúzka aj na druhej streleckej položke bez chyby, ale bola to pomalšia streľba a predbežne je šiesta.
Cieľ
importantKaroline Offigstadová Knottenová z Nórska ide na predbežné tretie miesto! Takisto ešte musí v cieli čakať, ako sa bude dariť jej súperkam.
Cieľ
Mona Brorssonová je v cieli a ide na predbežné štvrté miesto! Dnes švédske vlajočky budú svietiť na popredných miestach.
Cieľ
Do cieľa už dorazila Dzinara Alimbekavová z Bieloruska. Z jej strany môžme hovoriť o vydarenom preteku, predbežne je štvrtá.
Str2
Karoline Offigstadová Knottenová z Nórska strieľala čisto a vyzerá to, že ešte môže prehovoriť do boja o tretie miesto!
Cieľ
importantŠvédska reprezentantka je už v cieli a náskok navýšila na 23 sekúnd! Tak to je skevá froma Hanna Öbergovej, ale aj jej ostatných krajaniek!
6,8 km
importantHanna Öbergová si ide po víťazstvo! Na 6800 metroch má náskok 20 sekúnd!
Str2
Alimbekavová z Bieloruska na druhej streleckej položke bez chyby a bežecky je na tom veľmi dobre aj po jednom trestnom okruhu, bojuje o TOP 10.
Str1
importantSlovenská reprezenantka Henrieta Horváthová spravila na prvej streleckej položke jednu chybu! Bežecky to však našej biatlonistke nevychádza a je zatiaľ najpomalšia.
Cieľ
Dorothea Wiererová je už v cieli, dnes spravila jednu chybu. Bežecky však ešte Talianka má čo do ďalších pretekov zlepšovať.
Str1
Jej krajanka Perssonová na prvej streleckej položke s jednou chybou.
Str2
importantHanna Öbergová strieľala rýchlo a presne! Bez chyby je to aj na druhej položke, bežecky je to fanatsické a zrejme máme dnešnú víťazku!
Str2
Elvira Öbergová spravila na druhej streleckej položke dve chyby a tak môže zabudnúť na umiestnenie v TOP 10.
Cieľ
Röiselandová už je v cieli. Dnes to bolo bez streleckej chyby a bude čakať, ako sa bude dariť jej súperkám.
Str2
Dorothea Wiererová z Talianska strieľala na druhe položke čisto a rýchlo. Škoda toho jedného trestného okruhu po prvej položke.
6,8 km
Marte Olsbuová Röiselandová na poslednom medzičase si drží svoje tempo, bude to pre ňu ešte boj o pódium.
Poradie po 1. streľbe:

1. Hanna Öbergová (SWE) 7:05,0 (0)
2. Marte Olsbuová Röiselandová (NOR) +17,5 (0)
3. Katharina Innerhoferová (AUT) +20,0 (0)
4. Lisa Theresa Hauserová (AUT) +21,8 (0)
5. Johanna Skottheimová (SWE) +23,4 (0)
Str1
Treťou francúzskou reprezentantkou je Anaïs Chevalierová-Bouchetová. Na prvej streleckej položke to je však z jednou chybou.
Str1
importantHanna Öbergová zo Švédská má šancu na víťazstvo! Na prvej streleckej položke to je čisté a bežecky priam ukážkové.
Cieľ
importantJohanna Skottheimová je už v cieli a je predbežne prvá! Dnes o bolo s čistou streľbou, uvidíme na akom mieste napokon skončí.
Str2
importantMarte Olsbuová Röiselandová z Nórska nezaváhala ani na druhej streleckej položke! Boj o prvé miesto sa tak ešte výrazne zamotáva!
Str2
Lisa Theresa Hauserová s jednou chybou na druhej streleckej položke a navyše sa jej zasekol náboj. Dnes tak z hry o víťazstvo vypadáva.
Str1
Jej krajanka Dorothea Wiererová absolvovala prvú streleckú položku a je to s jednou chybou!
Str2
importantLisa Vittozziová z Talianska takisto nechybovala! Bežecky však nestíha za Švédkou.
Str2
importantJohanna Skottheimová zo Švédska nezaváhala ani na druhej streleckej položke a ide na prvé miesto!
Str1
Nemecká reprezentantka Denise Herrmannová začala bežecky veľmi dobre a na strelnici je to čisté aj keď to bolo trocha pomalšie.
Str1
Zoznam nórskych reprezentantiek rozširuje Ingrid Landmark Tandrevoldová a je to s jendou streleckou chybou na prvom stanovisku.
Str1
Ďalšia rakúska reprezentantka Katharina Innerhoferová takisto bez chyby.
Str1
Marte Olsbuová Röiselandová z Nórska s čistou streľbou a bežecky je na tom veľmi dobre.
Str1
importantLucie Charvátová s jednou chybou a česká reprezentantka absolvuje jeden trestný okruh!
Str1
Gasparinová zo Švajčiarska s čistou streľbou.
Štart
A na trať sa dostáva ďalšia Talianka a to Dorothea Wiererová. Aj ona dnes určite môže zdramatizovať súboj o prvenstvo.
Str1
Prvá strelecká položka robí dnes problémy aj iným biatlonistkám. Julia Simonová z Francúzska spravila dve chyby.
Str1
Skottheimová takisto bez chyby a je mierne rýchlejšia. Sme však len v úvode preteku, prvú prekážku obe favoritky zvládli.
Str1
Včerajšia víťazka Lisa Vittozziová začína s čistou streľbou a bežecky jej to ide tiež veľmi dobre.
Str1
Clare Eganová z USA naopak s čistou streľbou a to je základ pre dobrý výsledok.
Str1
importantAni Tiril Eckhoffová dnes nebude víťazkou! Tá spravial až tri chyby a to je veľké prevkapenie hneď na úvod preteku!
Str1
importantMarkéta Davidová netrafila dva terče! Takže sú to dve trestné kolo a to je veľmi zlý začiatok!
1,8 km
Na druhom medzičase už česká reprezentantka mierne strau skresala, rozhodujúca bdue prvá streľba.
1,1km
Máme tu dnešný prvý medzičas. Tiril Eckhoffová je rýchlejšia o 1,1 sekundy než česká reprezentantka.
Štart
Naopak, Tiril Eckhoffová a Johanna Skottheimová sú už zaujímavé mená. Prvej menovanej sa včera nedarilo, druhá menovaná prekvapila a bola na pódiu.
Štart
Ako druhá ide dnes na trať Eganová z USA. Tá dnes medzi popredných favoritov nepatrí.
Štart
Ako prvá sa dnes na trať dostáva česká reprezentantka Markéta Davidová, ktorá minulý rok skončila v tejto disciplíne trikrát na treťom miete.
Šprint žien, 7,5 km sa práve začal!
Štartovná listina:

1. Markéta Davidová (CZE)
2. Clare Eganová (USA)
3. Tiril Eckhoffová (NOR)
4. Johanna Skottheimová (SWE)
5. Lisa Vittozziová (ITA)
6. Franziska Preussová (GER)
7. Vanessa Hinzová (GER)
8. Julia Simonová (FRA)
9. Julija Džimová (UKR)
10. Lisa Theresa Hauserová (AUT)
11. Lena Häckiová (SUI)
12. Aita Gasparinová (SUI)
13. Lucie Charvátová (CZE)
14. Marte Olsbuová Röiselandová (NOR)
15. Katharina Innerhoferová (AUT)
16. Amanda Lightfootová (GBR)
17. Larisa Kuklinová (RUS)
18. Ingrid Landmark Tandrevoldová (NOR)
19. Monika Hojniszová-Staręgaová (POL)
20. Denise Herrmannová (GER)
21. Kamila Żuková (POL)
22. Valj Semerenková (UKR)
23. Uljana Kajševová (RUS)
24. Dorothea Wiererová (ITA)
25. Fujuko Tačizakiová (JPN)
26. Johanna Talihärmová (EST)
27. Emma Lunderová (CAN)
28. Federica Sanfilippová (ITA)
29. Justine Braisazová (FRA)
30. Anais Bescondová (FRA)
31. Elvira Öbergová (SWE)
32. Irina Kručinkinová (BLR)
33. Milena Todorovová (BUL)
34. Hanna Öbergová (SWE)
35. Mari Ederová (FIN)
36. Dzinara Alimbekavová (BLR)
37. Anaïs Chevalierová-Bouchetová (FRA)
38. Maren Hammerschmidtová (GER)
39. Irina Kazakevičová (RUS)
40. Susan Dunkleeová (USA)
41. Christina Riederová (AUT)
42. Nicole Gontierová (ITA)
43. Regina Ojaová (EST)
44. Olena Pidhrušná (UKR)
45. Světlana Mironovová (RUS)
46. Mona Brorssonová (SWE)
47. Kinga Zbylutová (POL)
48. Karoline Offigstadová Knottenová (NOR)
49. Selina Gasparinová (SUI)
50. Eva Puskarčíková (CZE)
51. Linn Perssonová (SWE)
52. Anna Frolinová (KOR)
53. Henrieta Horvátová (SVK)
54. Lea Einfaltová (SLO)
55. Annija Keita Sabuleová (LAT)
56. Natalja Kočerginová (LTU)
57. Suvi Minkkinenová (FIN)
58. Julia Schwaigerová (AUT)
59. Sari Maedaová (JPN)
60. Jevgenija Pavlovová (RUS)
61. Janina Hettichová (GER)
62. Tuuli Tomingasová (EST)
63. Karolina Pitońová (POL)
64. Chloé Chevalierová (FRA)
65. Jelizaveta Belčenková (KAZ)
66. Sarah Beaudryová (CAN)
67. Lotte Lieová (BEL)
68. Irene Lardschneiderová (ITA)
69. Darja Kliminová (KAZ)
70. Joanne Firesteelová Reidová (USA)
71. Iryna Krjuková (BLR)
72. Elisa Gasparinová (SUI)
73. Polona Klemenčičová (SLO)
74. Daniela Kadevová (BUL)
75. Linian Wei-Lin Colebournová (AUS)
76. Elisabeth Högbergová (SWE)
77. Megan Bankesová (CAN)
78. Jekatěrina Avvakumovová (KOR)
79. Jessica Jislová (CZE)
80. Emilie Ägheim Kalkenbergová (NOR)
81. Vita Semerenková (UKR)
82. Erika Jänkäová (FIN)
83. Irene Cadurischová (SUI)
84. Ieva Puceová (LAT)
85. Deedra Irwinová (USA)
86. Nadia Moserová (CAN)
87. Tamara Voroninová (RUS)
88. Či-hi Mun (KOR)
89. Anastassija Kondratěvová (KAZ)
90. Marija Zdravkovová (BLR)
91. Asuka Hačisuková (JPN)
92. Eliška Teplá (CZE)
93. Darja Blašková (BLR)
94. Sophia Schneiderová (GER)
95. Sanna Laari (FIN)
96. Dunja Zdoucová (AUT)
97. Kadri Lehtlaová (EST)
98. Nina Zadravecová (SLO)
99. Veronika Machyniaková (SVK)
100. Irina Kručinkinová (BLR)
101. Ida Lienová (NOR)
102. Caroline Colombová (FRA)
103. Anna Magnussonová (SWE)
104. Gabriele Leščinskaiteová (LTU)
Vítam všetkých priaznivcov biatlonu pri sledovaní tohto online textového prenosu! V ňom sa spoločne zameriame na šprint žien na 7,5 km, ktoré bude hostiť fínske Kontiolahti. Začiatok preteku je naplánovaný na 13:40.

V sobotu odštartoval nový ročník SP v biatlone. Na úvod sezónysme sledovali individuálne preteky mužov a žien. Nedeľa bude patriť šprintu, ten ženský sa začne po tom mužskom o 13:40 a bude to opäť so slovenskou účasťou.

Sestry Fialkové napokon tento víkend nebudú štartovať a zmeškajú tak úvod novej sezóny. V ich realizačnom tíme bol potvrdený koronavírus a tak do Fínska napokon necestovali. Naše farby tak budú hájiť Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková. Obe si v sobotu strelecky počínali výborne, Horváthová spravila len jednu chybu a Machyniaková dokonca žiadnu. Bežecky to však nie je ideálne. Uvidíme, ako sa im zadarí v šprinte. Sledujte náš online prenos!
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:40.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slovenky opäť zaostali, z víťazstva sa teší olympijská šampiónka