Slovinsko prekvapilo favorita, s USA otočilo a vyhralo po predĺžení

Slovinci prekvapili favorita z USA.
Slovinci prekvapili favorita z USA. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. feb 2018 o 00:00

Oba tímy budú súpermi aj slovenského výberu.

ZOH 2018 - skupinová časť:

B-skupina:

USA - Slovinsko 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)

Góly: 18. O'Neill (Roe, Donato), 33. Greenway (O'Neill) - 46. Gregorc (Vidmar, Muršak), 59. Muršak (Gregorc, Verlič), 61. Muršak (Tičar, Urbas). Rozhodovali: Hribik (ČR), Salonen (Fín.) - Kaderli (Švaj.), Kohlmüller (Nem.), vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 3348 divákov.

USA: Zapolski - Welch, Gilroy, Gunderson, Sanguinetti, Billins, Blum, Wisniewski - Gionta, Greenway, Stoa - Donato, Arcobello, Terry - Little, Roe, O'Neill - Bourque, McCarthy, Butler - Slater.

Slovinsko: Krošelj - Robar, Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Repe - Verlič, Muršak, Urbas - Sabolič, Tičar, Jeglič - Goličič, M. Rodman, D. Rodman - Kuralt, Mušič, Pance - Ograjenšek.

PJONGČANG. Hokejisti Slovinska zvíťazili vo svojom prvom zápase na ZOH v Pjongčangu nad USA 3:2 po predĺžení. Favorit zo zámoria sa ujal vedenia a po dvoch tretinách viedol o dva góly, Slovinci však výborným záverom dostali duel do predĺženia, v ktorom po 38 sekundách rozhodol trojbodový Jan Muršak.

Slovinci sa v druhom zápase na turnaji stretnú v piatok 16. februára o 8.40 SEČ proti Rusku, USA nastúpia v rovnaký deň proti Slovensku o 4.10 SEČ.

Stručný priebeh zápasu:

Favorit stretnutia bol od úvodu aktívnejší, Američania mali streleckú i hernú prevahu, ale gólovo sa presadili až v 18. minúte. Peknú kombináciu tretieho útoku zakončil Bryan O'Neill.

V druhej tretine sa obraz hry nezmenil, veľkú šancu na druhý gól zmaril Gilroyovi efektným zákrokom Krošelj. Na druhej strane mohol vyrovnať Tičar, ale aj jeho vychytal brankár. V 33. minúte zamieril do čierneho Jordan Greenway a Američania viedli o dva góly.

Slovinci mali výborný nástup do tretej tretiny, po piatich minútach znížil Blaž Gregorc na rozdiel jedného gólu. Američania potom odmietli doraziť Slovincov po tutovke Terryho a súper ich za to potrestal. Najskôr Kuralt opečiatkoval žrď Zapolského bránky, pri hre bez brankára však vyrovnal Jan Muršak.

Prekvapujúce víťazstvo Slovinska napokon v predĺžení zariadil po 38 sekundách opäť hrdina zápasu Muršak.

Hlasy po zápase:

Ryan Zapolski (brankár USA): "Myslím si, že sme hrali celkom dobre. Nemôžeme však zahadzovať také príležitosti. Neviem, či by sme mali niečo výrazne zmeniť. Hráme svojím štýlom. Musíme viac bojovať a nájsť cestu, ako streliť viac gólov."

Jan Muršak (útočník a kapitán Slovinska, strelec dvoch gólov): "Celý tím sa dnes ukázal, hral dobre a bojoval. Som hrdý na svojich chlapcov. Začneme sa teraz sústrediť na ďalší zápas; verme, že môžeme opäť niekoho prekvapiť. Nemyslím si, že sme v úvodných dvoch tretinách hrali zle, mali sme niekoľko dobrých príležitostí. Uvedomili sme si, že musíme trochu dlhšie držať puk. V tretej tretine sme ich prekorčuľovali, mali sme viac energie. Som si istý, že aj Anže Kopitar sledoval náš zápas. Škoda, že tu nemôže byť s nami, je dôležitý člen mužstva. Keď sme boli mladší, nemysleli sme si, že sa niekedy dostaneme na olympiádu, táto pre mňa je druhá. Nevyvíjajú na nás tlak, neočakáva sa od nás mnoho. Nie je však jednoduché proti nám hrať, možno nás trošku podcenili. Moja americká manželka určite držala palce Slovinsku a je rada, že som strelil dva góly."

Online prenos Zimná olympiáda 2018 (ZOH, hokej): USA - Slovinsko

Olympijské Hry - muži Skupina B 2017/2018
14.02.2018 o 13:10
USA
2:3
(1:0, 1:0, 0:2, 0:1)
61' minúta
Ukončený
Slovinsko
Prehľad
Góly a asistencie: 18. O'Neill (Roe, Donato), 33. Greenway (O'Neill, Sanguinetti) – 46. Gregorc (Vidmar), 59. Muršak (Gregorc, Verlič), 61. Muršak (Tičar, Urbas). Rozhodca: Jan Hribik (CZE), Anssi Salonen (FIN) – Roman Kaderli (SUI), Lukas Kohlmüller (GER).
Prenos
Slovinskí hokejisti vstúpili do olympijského turnaja mimoriadne dôležitým víťazstvom, keď po nepriaznivom vývoji zápasu napokon zdolali výber Spojených štátov amerických 3:2 po predĺžení. Američania viedli po dvoch tretinách už 2:0, no Slovinci v tretej tretine poriadne pridali, dokčali sa zaslúženého vyrovnania a napokon až príliš pasívneho súpera potrestali rozhodujúcim gólom v predĺžení z hokejky kapitána Jana Muršaka. To je z tohto zápasu už úplne všetko, majte ešte pekný deň!
Koniec zápasu.
60:38
goalSlovinsko dalo gól!
Slovinci sa postarali o obrovské prekvapenie, keď po fantastickom výkone v tretej tretine sa v následnom predĺžení dočkali rozhodujúceho gólu. Ten si v podstate sám vypracoval JAN MURŠAK, ktorý najskôr vybojoval puk vo vlastnom obrannom pásme, následne bleskovo presunul hru na opačnú stranu klziska a tam po obrovskom tlaku v bránkovisku napokon pretlačil puk za chrbát Ryana Zapolskiho. Asistencie: Tičar, Urbas.
60:01
Začalo sa predĺženie.
Hokejisti USA stratili v tretej tretine na prvý pohľad pohodlné vedenia 2:0, keď sa za svoju obrovskú aktivitu v niektorých pasážach hry tretej tretiny Slovinci dočkali vyrovnania zásluhou Blaža Gregorca a Jana Muršaka. O malú chvíľu tak uvidíme predĺženie vo formáte 3 na 3. Máme sa tak na čo tešiť v nasledujúcich piatich nadstavených minútach.
60:00
Tretia tretina sa skončila.
59:54
Sympatická snaha Slovincov o rozhodujúci gól v závere riadnej hracej doby. Pálil Blaž Gregorc aj Jan Muršak, no ani jeden z nich zatiaľ svoj druhý presný zásah v dnešnom stretnutí nepridal.
59:05
importantAmeričania mohli strhnúť vedenie opäť na svoju stranu a pravdepodobne tak definitívne rozhodnúť. Do prečíslenia 2 na 1 sa vyrútili Troy Terry s Marco Arcobellom, Terry to zobral na seba no pálil nepresne!
58:23
58:23
goalSlovinsko dalo gól!
Tak toto Slovincom vyšlo dokonale! Gašper Krošelj zostal po oddychovom čase na striedačke, slovinský tím hral v šestici a po obrovskom závere pred bránkoviskom puk za bezmocného Zapolskiho dorazil JAN MURŠAK.
58:04
importantŽiga Pance dosledoval situáciu pred bránkoviskom, Ryan Zapolski puk kryje a Slovinci si berú oddychový čas!
57:52
importantAmeričania si znova vydýchli. Najskôr pálil tvrdo od modrej čiary David Rodman a následne trafil Mitja Robar trafil delovkou len jedného zo svojich spoluhráčov.
56:30
Tak v týchto chvíľach sa hrá poriadne dlho bez prerušenia, sledujeme niekoľko tvrdých súbojov pri mantineloch, no ani jendo z mužstiev sa nevie dostať ndo nejakého väčšieho tlaku.
55:25
importantPo dlhšom čase vzruch pred Gašperom Krošeljom, Jonathon Blum strieľal spoza slovinského beka len tesne nad bránku Gašpera Krošelja!
54:40
Američania znova tak ako v úvode tretej tretiny pôsobia v týchto chvíľach až príliš pasívne. Skôr by sa od zámorského celku očakávalo, že bude kontrolovať záver tohto stretnutia.
53:47
importantZnova obrovská príležitosť na strane Slovincov! Jan Muršak zaviezol puk do útočného pásma, Ryan Zapolski jeho tvrdú strelu vyrazil len pred seba a Miha Verlič pri svojej dorážke len o centimetre minul pravú žrď americkej bránky!
52:06
52:06
importantObrovské šťastie amerického tímu. Najskôr od modrej čiary poriadnu delovkou opečiatkoval len žrď Zaolskiho bránky Jan Muršak a následne mal americký gólman obrovské problémy aj s nastreleným pukom Anžeho Kuralta!
51:42
Tak za toto Tony Granato svojho kapitána Briana Giontu rozhodne nepochváli. Skúsený Američan totiž v útočnom pásme poslal úplne zbytočným podrzaením k zemi Roberta Saboliča a oslabuje tak svoj tím.
51:18
Matic Podlipnik hľadal prihrávkou z obranného pásma vpredu Roka Tičara, no ten puk nedokázal zachytiť. Je z toho zakázané uvoľnenie, hra sa vráti pred Gašpera Krošelja.
50:52
Robert Sabolič ukázal veľkú rýchlosť a dravosť, keď sa popri ľavom mantineli prebil cez dvojicu amerických súperov, no napokon puk na hokejke neudržal.
50:06
importantAmeričania do toho v posledných desiatkach sekúnd poriadne dupli, niekoľkokrát to v bránkovisku Krošelja poriadne horelo. Vo dvoch jasnzých príležitostiach sa nepresadil napríklad Troy Terry.
49:21
Konečne sa o slovo prihlásil aj skúsený kapitán Američanov Brian Gionta, jeho strelu spomedzi kruhov však Gašper Krošelj bez problémov vyrazil späť do hry.
48:49
Bobby Butler kombinoval v útočnom pásme s Chrisom Bourqueom, no ich kombináciu prečítala slovinská defenzíva.
47:56
importantBroc Little skúsil technickú strelu zápästím z pravého kruhu, puk sa pred Krošeljom poriadne poodrážal snáď od štyroch hokejistov, no našťastie pre Slovincov v bránke neskončil.
47:22
Takmer okamžite po vhadzovaní pálil Matt Gilroy, no Gašper Krošelj jeho strelu vyrazil, z následného protiútoku Slovincov napokon nič nebezpečné nevzniklo.
47:18
Toto striedanie už však naznačilo progres vo výkone amerických hokejistov. Dobrý pohyb predviedla najmä dvojica Troy Terry-Ryan Donato. Pálil druhý menovaný, Gašper Krošelj kryje bez väčších problémov.
46:46
Američania akoby boli hlavou ešte v kabíne, úvod tretej tretiny hrajú naozaj veľmi pasívne. Krátko po inkasovanom góle musel Ryan Zapolski riešiť ďalšiu delovku, tentokrát z hokejky Kena Ograjenšeka.
45:49
45:49
goalSlovinsko dalo gól!
Toto sa už inak ani skončiť nemohlo. V tretej tretine sa Slovinci poriadne zahryzli do svojho súpera a napokon sa dočkali kontaktného gólu. Strelu Mihu Verliča ešte Zapolski vyraziž dokázal, o pár sekúnd však krásnou strelou do pravého horného rohu bránky využil dobrú prácu svojich spoluhráčov na bránkovisku BLAŽ GREGORC. Asistencia. Vidmar.
44:49
Veľmi dobrú prácu teraz odvádza aj štvrtá formácia Slovinska. Ken Ograjenšek zaviezol puk po ľavom krídle do útočného pásma, z hranice kruhov však trafil len do Ryana Zapolskiho, ktorý ani nemusel hru prerušiť.
43:57
Slovinskí hokejisti znova agresívne napádali v útočnom pásme, napokon z toho bola tvrdá strela Roberta Saboliča, Ryan Zapolski mal síce mierne problémy, no napokon dokázal hru prerušiť.
42:57
importantSkvelá práca Slovincov vo vlastnom obrannom pásme bola základom pre obrovskú príležitosť Žigu Jegliča na opačnej strane. Slovinci dosledovali zakldanie útokui Američanov spoza vlastnej bránky a Žiga Jeglič takmer zaskočil spoza bránky Ryana Zapolskiho.
42:11
Z ľavého krídla pálil Jim Slater, Gašper Krošelj toho veľa nevidel, puk však skončil medzi jeho betónmi. Dobiedzajúci Bobby Butler už prikorčuľoval neskoro.
41:27
Boštjan Goličič neuspel pri svojom napádaní v útočnom pásme, hra sa presunula na opačnú stranu, kde však Garret Roe svojou mimoriadne nepresnou prihrávkou na modrú čiaru vyhnal svoj tím až za vlastného brankára.
40:47
Ryan Donato dnes skutočne hýri veľkou chuťou do hokeja. V tomto momente ho však jeden z rozhodcov vykázal von z útočného pásma potom, čo videl Američanovo postavenie v bránkovisku Gašpera Krošelja.
40:08
Slovinci sa okamžite snažili preniknúť do útočného pásma, no rýchleho Jana Urbasa napokon zastavil hvizd čiarového rozhodcu, ktorý videl postavenie mimo hry.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Druhá tretina priniesla znova hokej veľmi slušnej úrovne. Začali ju lepšie Slovinci, no tí niekoľko svojich príležitostí nepremenili, a tak prišiel zákonitý trest, keď sa na opačnej strane presadil Jordan Greenway. Američania tak vedúpo 40 minútach 2:0. Slovinci sa ale ešte určite nevzdávajú, veď dvojgólová strata v hokeji často nič neznamená. Už teraz sa tešíme na tretiu tretinu.
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:40
V závere druhej tretiny ešte aktivita na strane Slovincov, strela Roka Tičara cez amerického obrancu sa však ani nedostala k Ryanovi Zapolskimu.
38:10
importantDieru v slovinskej defenzíve sa pokúsil využiť Bobby Butler, ktorý však svoj samostatný nájazd od útočnej modrej čiary z pravej strany nepremenil, keď bránku Gašpera Krošelja minul!
37:30
Tak ako v prvej tretine, aj v závere tej druhej Američania zvýšili svoj dôraz v útočnom pásme. Teraz ich tam mal Gašper Krošelj vo svojom bránkovisku hneď niekoľko, no túto náročnú situáciu dokázal vyriešiť.
36:01
Od modrej čiary tentokrát pálil Matt Gilroy, no jeho delovka bola veľmi nepresná a slovinský gólman tak v tomto prípade zostal bez zákroku.
35:24
Jedno z mála nedorozumení v rozohrávke z vlastného obranného pásma od amerických hokejistov sa končí zakázaným uvoľnením, hra sa vráti pred Ryana Zapolskiho.
34:59
Chad Billins napriahol z pravej strany k delovke, Gašper Krošelj ale dnes takéto strely dokáže riešiť pomerne pohotovo a vtomto prípade ani neprerušil hru.
34:29
Američania sú opäť nasťahovaní pred Gašperom Krošeljom, ktorý musel znova riešiť nejaké strely z väčších vzdialeností, avšak v tomto prípade to nebolo nič nebezpečné.
33:25
Takáto priebeh druhej tretiny je pre Slovinsko až príliš krutý. Slovinci boli do týchto chvíľ v druhej tretine aktívnejším celkom, no hokej sa hrá na góly a kým oni skórovať nedokázali, tak mladý americký tím si počkal na svoju príležitosť a okamžite ju dokázal využiť.
32:57
goalUSA dalo gól!
Zámorský celok po ubránenej presilovej hre súpera navyšuje svoje vedenie. Gašperovi Krošeljovi vypadol puk po strele Bobbyho Sanquinettiho z ľavého kruhu, Brian O'Neill ho dostal pred bránkoviskom na voľného JORDANA GREENWAYA, a ten ho už prepasíroval do bránky. Asistecie: O'Neill, Sanguinetti.
31:38
V týchto momentoch je hra pomerne rozháraná. Na puku sú stále viac Slovinci, ktorí ešte ťažia z predchádzajúcej presilovej hry, no Američania im robia svojim aktívnym napádaním problém už pri zakldaní akcií.
30:54
Už sa hrá opäť v plnom počte, napriek tomu mohli Slovinci skórovať. Puk poskakoval pred bránkoviskom Ryana Zapolskiho, no ani jeden zo slovinských útočníkov ho nedokázal upratať do bránky.
29:48
importantFantasitcký Ryan Zapolski! Slovinci "rozobrali" v útočnom pásme oslabených Američanov, puk sa dostal až na modrú čiaru k Janovi Urbasovi, ten strieľal do protipohybu brankára, no Zapolski sa proti jeho strele ešte stihol presunúť a skryť puk vo svojich betónoch!
28:50
Slovinci zvýšili aktivitu už aj v útočnom pásme, za čo sú odmenení preesilovou hrou. Na trestnú lavicu totiž musí odísť Jordan Greenway, ktorý sa v súboji pri mantineli previnil nebezpečnou hrou s vysokou hokejkou.
28:25
importantNo a mohlo byť vyrovnané! Od modrej čiary pálil Sabahudin Kovačevič, Ryan Zapolski vyrazil puk len pred seba a následne pred ním v obrovskej šanci zlyhal aj Rok Tičar!
27:20
Ryan Donato naďalej patrí k najaktívnejším hráčom dnešného zápasu. Teraz znova pálil smerom na Krošelja, no puk z jeho hokejky mieril len mimo.
26:57
V posledných momentoch sa toho veľa neudialo, Slovinci si po ubránenom oslabení a obrovskej šanci Gilroya vydýchli, pri prechode do útočného pásma ich však zastavilo postavenie mimo hry.
25:36
importantNeuveriteľný zákrok Gašpera Krošelja! Ten teraz vytiahol fantastický zákrok hokejkou, keď práve vďaka nej vyrazil puk na hornú žŕdku svojej brány po strele Matta Gilroya! Obrovská šanca USA!
25:16
Slovinci sa zatiaľ bránia veľmi dobre, keď zatiaľ súpera nepustili k ničomu vážnejšiemu. Videli sme len jednu nepresnú koncovku Jamesa Wisniewskiho.
24:16
Slovinci v druhej tretine pridali na agresivite v osobných súbojoch, na čo však teraz doplatil Rok Tičar, ktorý sa v boji o puk previnil podrazením a Američania si tak zahrajú ďalšiu presilovú hru.
23:11
Jan Muršak teraz skúsene podržal puk vo svojej moci, keď sa mu podarilo pred napádajúcim súperom obkrúžiť okolo bránky Zapolskiho, Slovinci však zatiaľ v útočnom pásme nič nevymysleli.
22:29
Američania sú už pomerne dlho nasťahovaní v útočnom pásme, no zatiaľ im Slovinci robia veľký problém svojou aktívnou obranou a k strele ich nepúšťajú.
21:16
Potom, čo slovinskí hokejisti stroskotali pri ďalšom pokuse nahodiť puk za americkú bránku, vyrazili hokejisti zo zámoria na opačnú stranu klziska, kde musel Gašper Krošelj riešiť zakončenie Ryana Donata.
20:41
Prvý útok druhej tretiny patril slovinským hokejistom, ktorí sa nasťahovali do útočného pásma a ich kombináciu zakončil strelou obranca Blaž Gregorc, no Ryan Zapolski jeho strelu videl a bez problémov ju skryl vo svojich chráničoch.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Zápas medzi USA a Slovinskom odštartoval vo veľmi sympatickom tempe z oboch strán. Svoju veľkú príležitosť mali aj slovinskí hokejisti, no Jana Urbasa najskôr vychytal Ryana Stoa a následne dorážku Sabahudina Kovačeviča nepustil do bránky obetavý Noah Welch. Postupom času však jednoznačne preberali iniciatívu Američania, ktorým sa napokon podarilo aj otvoriť skóre zápasu zásluhou Briana O'Neilla. Toľko z prvej tretiny, nechajme sa prekvapiť, čo nám prinesie tá druhá.
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:43
importantNo a Slovinci už akoby sa videli v kabíne. Teraz znova nechali pred bránkoviskom úplne samého Garrret Roe, ktorému ale puk na hokejku vôbec nesadol.
18:29
importantAmeirckí reprezentanti zostali po vyhratom buly v útočnom pásme, k puku sa medzi kruhmi dostal RYAN DONATO, ktorý opečiatkoval pravú žrď Krošeljovej bránky!
18:18
Tak, ako sme v úvode zápasu chváli odvážny výkon slovinského tímu, tak v týchto chvíľach musíme skonštatovať, že slovinská hra sa začína rozpadať. Teraz sme z ich strany videli zbytočné zakázané uvoľnenie.
17:44
goalUSA dalo gól!
Slovinci teraz v priebehu niekoľkých sekúdn spravili dvakrát chybu v rozohrávke, čo Američania omakžite trestajú. K puku sa za bránkou Krošelja dostal po dobrom napádaní Garret Roe, nešpekuloval a poslal ho priamo pred bránku, kde už bol pripravený BRIAN O'NEILL, ktorý si už Krošelja tentokrát vychutnal. Asistencie: Roe, Donato.
16:33
Jordan Greenway si potiahol puk z pravej strany bližšie na os ihriska, no Gašper Krošelj jeho strelu videl a skryl ju vo svojej lapačke.
15:36
Gašper Krošelj dnes pôsobí zatiaľ veľmi istým dojmom. Teraz ho neprekvapilo ani zakončenie z ťažkého uhla z hokejky Chrisa Bourquea.
14:52
Trvalo to pomerne dlho, kým sme zaregistrovali prvú americkú koncovku v tejto presilovej hre. Napokon sa k nej odhodlal od modrej čiary James Wisniewski, no puk z jeho hokejky chrbtom Krošelja neskončil.
14:08
Ryan Donato je dnes zatiaľ veľmi aktívny a teraz dokonca dobrým pohybom pred bránkoviskom vybojoval pre svoj tím presilovú hru, keď si proit nemu podrzaním pomohol Marcel Rodman.
13:52
Znova americký pobyt v útočnom pásme. Tak trochu zdĺhavá kombinácia zo strany zámorských hokejistov sa však končí veľmi nepresnou strelou Bobbyho Sanquinettiho.
12:05
Američania po vyhratom vhadzovaní otočili hru na opačnú stranu a opäť bol v permanencii Gašper Krošelj, ktorý musel riešiť hneď dva nebezpečné puky.
11:39
Potom, čo sa počet hráčov na oboch stranách po dlhšom čase vyrovnal, Slovinci nahadzujú puk na bránku Ryana Zapolskiho a získavajú tak vhadzovanie v útočnom pásme.
10:57
Američania sa ocitli v skrátenom oslabení, čo ale nevadilo Jimovi Slaterovi, ktorý sa dpstal až k zakončeniu pred Gašperom Krošeljom, no mieril veľmi nepresne.
09:40
09:40
importantTak teraz mali Slovinci obrovský kus smoly! Veľmi nebezpečne pálil Jan Urbas, Ryanovi Zapolskimu puk vypadol a keď už sa zdalo, že bude Sabahudin Kovačevič zakončovať do odkrytej bránky, puk na bránkovej čiare zastavil Noah Welch!
09:06
Američania sa však sami pripravujú o presilovú hru, keď sa James Wisniewski v súboji o puk previnil nebezpečnou hrou vysokou hokejkou, a tak uvidíme krátky úsek hry 4 na 4.
08:44
Veľká takticka chyba Luku Vidmara prináša možnosť presilovej hry pre Američanov. Slovinský obranca totiž hral so zlomenou hokejkou, čo pravidlá hokeja zakazujú.
08:29
importantZnova obrancovia slovinského tímu zabudi na súperovho útočníka. Tentokrát to bol Chris Bourque, proti ktorému však skvelý reflexívny zákrok vytiahol Gašper Krošelj!
07:40
Slovinci sa usadili v útočnom pásme, avšak strela od modrej čiary z hokejky, ak sa nemýlim, Blaža Gregorca, bola zblokovaná a na Ryana Zapolskiho sa nedostala.
06:35
importantObrovská pírležitosť USA! Slovinská defenzíva teraz nechala nepochopiteľne voľného Jordana Greenwaya, no ten napálil puk len do slovinského gólmana. Neujala sa ani dorážka Ryana Stoa.
05:20
Miha Verlič sa prebíjal po ľavej strane, nahodil si puk do útočného pásma, no tam bol skôr jeden z amerických obrancov než spomínaný slovinský krídelník.
04:28
importantRyan Donato dostal prihrávku za slovinskú bránku a pokúsil sa šikovným zakončením prekvapiť Gašpera Krošelja, no ten si svoju ľavú žŕdku postrážil.
03:23
Konečne sme videli aj trochu dlhší pobyt amerických hokejistov v útočnom pásme, no strela z hokejky Jonathana Bluma z vrcholu kruhov napokon až na Gašpera Krošelja neprešla.
02:15
Teraz ale mali slovinskí hokejisti aj veľkú dávku šťastia, keď sa za ich obranou ocitol Broc Little, no prihrávku od svojho obrancu si preberal už v postavení mimo hry.
01:45
Slovinci ale začali sympaticky, keď sa svojho súpera nezľakli a dokonca sa snažia rozohrávkou amerických obrancov napádať už v útočnom pásme.
00:52
Zámorský výber prenikol na opačnú stranu klziska, kde po prihrávke spoza bránky pálil pomerne nepresne Ryan Stoa. Zápas sa začal v skutočne vysokom tempe.
00:21
Okamžite po vhadzovaní po vyhratom buly pálil od modrej čiary Blaž Gregorc, no Ryan Zapolsi túto situáciu aj s pomocou svojich obrancov dokázal vyriešiť.
00:17
Američania sa hneď po vhadzovaní snažili dlhou prihrávkou z vlastného obranného pásma vniknúť do útočného pásma, Matt Gilroy si však so svojimi obrancami nerozumel, a tak je z toho hneď prvé zakázané uvoľnenie.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

USA: Zapolski (Maxwell) – Welch (A), Gilroy (A), Gionta (C), Greenway, Stoa – Gunderson, Sanguinetti, Donato, Terry, Arcobello – Billins, Blum, O'Neill, Roe, Little – Wisnievski, McCarthy, Butler, Bourque, Slater

Slovinsko: Krošelj (Gračnar) – Gregorc, Robar (A), Urbas, Muršak (C), Verlič – Podlipnik, Kovačevič, Jeglič, TIčar, Sabolič – Vidmar, Kranjc, David Rodman, Marcel Rodman, Goličič – Repe, Mušič, Ograjenšek, Pance, Kuralt

Rozhodca: Jan Hribik (CZE), Anssi Salonen (FIN) – Roman Kaderli (SUI), Lukas Kohlmüller (GER).
Vážení fanúšikovia!

Súčasne so zápasom Slovenska proti tímu olympijských športovcov z Ruska sa v prvý deň olympijského hokejového turnaja v Pjongčangu odohrá aj ďalší duel B-skupiny, v ktorom si to medzi sebou rozdajú výbery USA a Slovinska. My vám toto stretnutie, ktoré sa začína od 13:10 SEČ priblížime v našom online textovom prenose.

USA

Spojené štáty americké mali na posledných olympiádach v hokejovom turnaji vždy len tie najvyššie ambície. Tentokrát sa však musia zaobísť bez svojich hviezd z NHL, a tak skúsený kouč Tony Granato s legendárnym Chrisom Cheliosom museli pri výbere hráčov siahnuť do nižších zámorských súťaží, KHL či iných euróspkych líg. Jednoznačne najväčším menom v kádri zámorskej veľmoci je Brian Gionta, ktorý je momentálne síce bez angažmánu, no na tomto turnaji bude dokonca kapitánom svojho tímu. Veľkou oporou v bránke by mal byť Ryan Zapolsi z fínskeho Jokeritu Helsinki, ktorý patrí medzi gólmansku špičku v KHL. Spomedzi ďalších mien spomeňme napríklad Marka Arcobella, Ryana Stoa či Matta Gilroya. Nevýhodou amerického výberu by mohol byť fakt, že jeho hráči pôsobia až v deviatich rôznych ligách. Spojené štáty americké odohrali pred olympijským turnajom len tri prípravné zápasy. Stalo sa tak navyše ešte v novembri v rámci Nemeckého pohára, kde postupne podľahli Slovensku, ruskému B-tímu, ale aj domácej reprezentácii.

SLOVINSKO

Slovinci si veľmi dobre spomínajú na svoje pomerne sympatické výkony, ktoré predvádzali pred štyrmi rokmi v ruskom Soči a nadviazať na nej by chceli aj tentokrát. Nový fínsky tréner slovinského tímu Kari Juhani Savolainen síce takisto ako jeho dnešný náprotivok skladal mužstvo z hráčov nastupujúcich až v deviatich rôznych súťažiach, jeho výhodou by však paradoxne mohla byť zohratosť. Slovinské mužstvo totiž už dlhé roky absolvuje vrcholné turnaje v takmer nezmenenej zostave. S výnimkou Anžeho Kopitara, ktorý musel zostať v NHL tak Slovincom nechýba žiadna veľká hviezda. Mená ako Žiga Jeglič, Rok Tičar, Jan Muršak, David a Marcel Rodmanovci, Blaž Gregorc, Robert Sabolič, to sú vo svete hokeja všetko už naozaj mená zaručujúce istú kvalitu. Napriek tomu to však slovinský tím bude mať v B-skupine proti Slovensku, USA a výberu olympijských športovcov z Ruska naozaj náročné. Slovinci odohrali ešte v novembri jeden prípravný turnaj, na ktorom zo súbojov s Francúzskom, Lotyšskom a Bieloruskom vyťažili len jedno víťazstvo po predĺžení nad krajinou galského kohúta. Po príjazde do Južnej Kórey sa stretli v priateľskom stretnutí aj s domácim výberom a napokon zvíťazili veľmi tesne 2:1, keď v poslednej desaťminútovke otočili nepriaznivý vývoj stretnutia na svoju stranu.

Papierovým favoritom zápasu sú Spojené štáty americké, je to však len začiatok turnaja a stať sa môže všetko. Slovinci môžu len prekvapiť, napriek tomu budú chcieť určite tuho zabojovať o dôležité body do tabuľky základnej B-skupiny.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:10.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovinsko prekvapilo favorita, s USA otočilo a vyhralo po predĺžení