Bach verí, že na olympiáde budú súťažiť športovci zo všetkých krajín

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a prezident MOV Thomas Bach na archívnej fotografii.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a prezident MOV Thomas Bach na archívnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. okt 2023 o 16:05

Prezident MOV prirovnal vojnu na Ukrajine k situácii v Jemene.

ŽENEVA. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach verí, že na budúcoročných olympijských hrách v Paríži budú mať možnosť súťažiť športovci zo všetkých krajín planéty.

Povedal to vo švajčiarskom Lausanne počas dvojdňového Medzinárodného fóra športovcov. Náročnú pozíciu ukrajinských športovcov porovnal s náročnou situáciou vo vojnou zničenom Jemene.

Ukrajinský zápasník gruzínskeho pôvodu Giorgi Zantaraia šéfovi MOV povedal, že nerozumie dôvodu, prečo Rusom ponúka štatút neutrálneho športovca.

Navrhol, aby jednotlivci z Ruska, ktorí nesúhlasia s vojnou na Ukrajine, mohli na OH 2024 štartovať pod hlavičkou tímu utečencov.

"Všetci chápeme ľudské utrpenie a pocity ukrajinských športovcov. Sú to ťažkosti, aké majú aj vaši kolegovia v Jemene," reagoval Bach.

Prezident MOV Thomas Bach.
Prezident MOV Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)

Podľa Nemca MOV zaujal silnú pozíciu pri zavádzaní limitov pre Rusov v medzinárodnom športe a pripomenul, že na celej planéte prebieha 28 vojen.

"Niektorí športovci a funkcionári z iných olympijských výborov nás obviňujú z použitia dvojitého metra. Hovoria: A čo naša vojna? Ako sa postavíte k nej? Kde ste boli a kde ste?," poznamenal Bach.

Ukrajinská strana žiada úplný zákaz pre športovcov z Ruska, no podľa Bacha je potrebné chrániť športovcov, ktorí s vojnou nemajú nič spoločné.

Podľa atlétky Anny Ryžikovovej všetci ruskí športovci nesú istú mieru zodpovednosti, keďže ani jeden z nich nevystúpil ani nekonal proti vláde.

"Sú toho súčasťou, pretože mlčia. Nerobia nič, aby to zastavili. Rusko na nás každú noc útočí bezpilotnými lietadlami. Žijem tam a neviem, či sa ráno ešte zobudím," povedala bežkyňa na 400 m cez prekážky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bach verí, že na olympiáde budú súťažiť športovci zo všetkých krajín