Bach priznáva, že je pod tlakom Ruska aj Ukrajiny. S politikou musíme spolupracovať, vraví

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a prezident MOV Thomas Bach na archívnej fotografii.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a prezident MOV Thomas Bach na archívnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|5. sep 2023 o 07:30

MOV chce šancu pre tých, ktorí vojnu nepodporujú.

BRATISLAVA. Do otvorenia olympijských hier v Paríži ostáva niečo viac ako desať mesiacov a Medzinárodný olympijský výbor stále nerozhodol o tom, či sa na nich budú môcť zúčastniť ruskí a bieloruskí športovci. 

Po začiatku vojny na Ukrajine MOV sám odporučil športovým federáciám, aby športovcov týchto krajín z medzinárodných súťaží vylúčili.

Teraz prezident MOV Thomas Bach hovorí o tom, že v pozícii neutrálnych športovcov by mali mať šancu súťažiť v Paríži aj Rusi a Bielorusi.

MOV už dávnejšie predstavil podmienky, za akých by k tomu malo dôjsť. 

Šanca pre tých, ktorí vojnu nepodporujú

Bach o komplikovanej situácii hovoril pre americkú televíziu CNBC. Obhajoval plán, ktorý predostrelo MOV športovým federáciám.

„Nemyslím si, že konečné rozhodnutie prijmeme v najbližších dňoch. Ale máme jasný náznak toho, ako je to s odporúčaniami, ktoré sme dali medzinárodným športovým federáciám. To znamená: žiadne tímy, žiadne hymny, žiadna národná identifikácia v súvislosti s Ruskom a Bieloruskom.

Na druhej strane dáme športovcom, ktorí vojnu nepodporujú a nie sú spojení s armádou ani inými silovými zložkami, šancu súťažiť ako neutrálni a individuálni športovci. Teda nie ako reprezentanti svojej krajiny,“ tvrdil Bach. 

Podľa neho sa systém s týmito podmienkami už osvedčil na rôznych šampionátoch a svetových pohároch. 

„Na druhej strane, chápem postoj Ukrajiny, že nie sú ani s týmto stopercentne spokojní, ale prijali to, pretože aj pre nich to je šanca kvalifikovať sa na olympijské hry,“ vraví. 

Pravdou však je, že niektoré športové federácie odmietli umožniť Rusom a Bielorusom aj v pozícii neutrálnych športovcov. Iné športy na to síce pristúpili, ale ich zapojenie na vrcholných podujatiach sprevádzali vážne problémy. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bach priznáva, že je pod tlakom Ruska aj Ukrajiny. S politikou musíme spolupracovať, vraví