Vonnová skákala od radosti. Olympijské hry sa vrátia do Salt Lake City

Lindsey Vonnová sa raduje z rozhodnutia usporiadať OH 2034 v Salt Lake City.
Lindsey Vonnová sa raduje z rozhodnutia usporiadať OH 2034 v Salt Lake City. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. júl 2024 o 12:55

Metropola Utahu bude hostiť olympiádu po 32 rokoch.

PARÍŽ. Americké stredisko Salt Lake City bude druhýkrát v histórii hostiť zimné olympijské hry.

Salt Lake City bolo jediný preferovaný kandidát, v júni ho na schválenie odporučila exekutíva Medzinárodného olympijského výboru. V hlasovaní členov MOV dostala americká ponuka 83 z 89 hlasov.

Spoliehať sa chce na existujúce športoviská, ktoré slúžili už počas ZOH 2002. Na výstavbu nových tak nepotrebuje žiadne veľké finančné investície. Víziou kandidatúry bolo maximálne využiť kompaktnú koncepciu hier, opierajúcu sa o silnú verejnú a politickú podporu.

Všetky súťažné dejiska v roku 2034 by mali byť podľa prezentácie vzdialené do jednej hodiny jazdy od olympijskej dediny v priestoroch kampusu Utahskej univerzity.

"Sme pripravení," vyhlásil v stredu v Paríži Fraser Bullock, šéf organizačného výboru kandidatúry Salt Lake City 2034, podľa ktorého je Utah hlavným miestom zimných športov v Severnej Amerike.

Plán nevyžaduje žiadnu novú trvalú výstavbu, všetkých 13 športovísk už existuje. Kandidatúru osobne podporila aj bývalá skvelá lyžiarka Lindsey Vonnová.

"V roku 2002 Utah zúfalo potreboval olympiádu. Pomohlo nám to dostať sa na mapu, pomohlo nám to s ekonomickými výzvami i problémami v oblasti infraštruktúry.

Tentoraz je to úplne iné. Myslím si, že olympijské hnutie potrebuje Utah. Už sme to raz dokázali a teraz máme šancu odvďačiť sa za to veľmi pozitívnym spôsobom," uviedol v Paríži guvernér Utahu Spencer Cox.

Šéf právnej komisie MOV a zároveň viceprezident MOV John Coates však pred hlasovaním upozornil, že hry môžu byť Salt Lake City odobraté, ak budú americké úrady pokračovať vo svojom spore so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA).

"Je ich povinnosťou, aby rešpektovali WADA," zdôraznil Coates podľa agentúry AFP.

Americká antidopingová agentúra (USADA) v uplynulých rokoch kritizovala niektoré rozhodnutie WADA a v máji tohto roka vyzvala na nezávislé vyšetrovanie prípadu 23 čínskych plavcov, ktorí mali pred OH 2020 v Tokiu pozitívne dopingové testy, no na hrách mohli štartovať. USADA označila okolnosti prípadu za netransparentné a kauzou sa začala zaoberať aj FBI.

Salt Lake City sa pôvodne chcelo uchádzať o ZOH v roku 2030, ale napokon od toho upustilo vzhľadom na to, že termín bol príliš blízko letným olympijským hrám v roku 2028 v Los Angeles, pripomenula agentúra Reuters.

Francúzske Alpy predtým dostali od delegátov 142. zasadnutia MOV dôveru usporiadať ZOH 2030, ktoré im pridelili zatiaľ iba podmienečne.

Po predčasných voľbách vo Francúzsku chýbajú k definitíve všetky potrebné vládne i regionálne záruky a MOV stanovil termíny, dokedy ich francúzske orgány musia splniť.

Predchádzajúce ZOH v roku 2022 sa uskutočnili v Pekingu, najbližšie zimné hry budú v roku v 2026 v Taliansku (Miláno a Cortina d'Ampezzo).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vonnová skákala od radosti. Olympijské hry sa vrátia do Salt Lake City