Rusi odmietajú štartovať na OH. Športovcov zrejme odhovárajú, vyplatia im aj kompenzácie

Olympijské kruhy na námestí Trocadero v Paríži pred štartom olympijských hier 2024.
Olympijské kruhy na námestí Trocadero v Paríži pred štartom olympijských hier 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. júl 2024 o 16:45

Pre Rusko akoby bol štart reprezentantov v Paríži neprijateľný.

BRATISLAVA. Na olympijských hrách to bola veľmoc. Jej výprava patrila k najväčším a v medailovej bilancii figurovala tiež veľmi vysoko. 

Na OH 2024 v Paríži však bude Rusko ako krajina chýbať a výprava ruských športovcov, ktorí nastúpia ako neutrálni, bude mimoriadne skromná. V Paríži by malo štartovať len 16 ruských športovcov.

To je približne päť percent z výpravy na predchádzajúcich hrách v Tokiu, kde štartovalo 331 pretekárov a vybojovali 71 medailí. 

Pre ruskú agresiu na Ukrajine Medzinárodný olympijský výbor (MOV) neumožnil Rusku a Bielorusku účasť na hrách v Paríži. Jednotlivým športovcom však v prípade dodržania pravidiel neutrality áno. 

Chcú narušiť našu jednotu

Sitom pravidiel MOV prešlo 36 ruských športovcov, z nich však väčšina odmietla štartovať a nakoniec bude v Paríži len 16 neutrálnych športovcov z Ruska a 17 z Bieloruska. 

MOV odmietlo štart športovcov, ktorí sú členmi silových zložiek, ich športových klubov a schvaľovali vojnu na Ukrajine alebo ju podporovali. Štart v Paríži odmietli džudisti, zápasníci a viacerí tenisti. 

Dôvody sa rôznia. Ruské zväzy v gymnastike, zápasení či v gymnastike odmietli podmienky účasti akceptovať. 

„Princípy, ktorými sa riadi MOV pri zostavovaní zoznamu, sú nešportové a ich cieľom je narušiť princípy našej jednoty,“ vyhlásil zápasnícky zväz.

Federácia nedokázala akceptovať, že MOV niektorých zápasníkov z účasti vylúčil a iných do Paríža pustil. Ruský zväz to vníma ako diskrimináciu.

MOV napríklad odmietol do Paríža pustiť dvojnásobného olympijského víťaza Abdulrašida Sadulajeva. Je najsilnejším zápasníkom v kategórii do 97 kilogramov. Okrem olympijských medailí je aj päťnásobným majstrom sveta. 

Okrem toho je však aj veľký podporovateľ prezidenta Vladimira Putina. Pred dva a pol rokom s ním zverejnil spoločnú fotografiu na instagrame.

„Vaša podpora nás nabíja energiou. Prajem vám veľa zdravia a úspechov v práci pre dobro našej krajiny!“ napísal Sadulajev. To bolo ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, aj neskôr sa však zúčastnil na mítingu na podporu vojny na Ukrajine.

Svoje sympatie k Putinovi nezakrýva. MOV vyradil z účasti viacero podobných športovcov. Sadulajev nie je ojedinelý prípad.

Kto ho ovplyvnil? pýta sa šéf zápasníkov

Za odstúpením zápasníkov je jednoznačne rozhodnutie zväzu. Zvyšným pretekárom to vyhovoril. Nie je vylúčené, že im hrozil. 

Situáciu dokresľuje jediný prípad zápasníka, ktorý v Paríži nastúpi. Šamil Mamedov sa rozhodol pozvánku využiť. Podmienky MOV splnil. 

Napriek tomu to v Rusku vyvolalo debatu. Kým všetci zápasníci sa stiahli a odmietli ísť do Paríža, on sa rozhodol na olympiáde štartovať. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rusi odmietajú štartovať na OH. Športovcov zrejme odhovárajú, vyplatia im aj kompenzácie