Slováci budú mať v Paríži špičkovú starostlivosť, výprava bude mať viac lekárov

Na snímke lekár olympíjskej výpravy Roman Fano.
Na snímke lekár olympíjskej výpravy Roman Fano. (Autor: TASR - Martin Baumann)
TASR|23. júl 2024 o 13:18

Po dvoch akciách, ktoré striktne sprevádzali veľmi náročné opatrenia pred šírením ochorenia Covid-19, to bude v Paríži prebiehať v miernejšom režime.

BRATISLAVA. Hoci Hry XXXIII. olympiády v Paríži už nebudú obmedzené opatreniami proti šíreniu koronavírusu ako v rokoch 2021 (OH Tokio) a 2022 (ZOH Peking), hmotnosť batožiny slovenských lekárov sa uplynulým olympiádam neznížila.

Ako pre TASR uviedol šéflekár výpravy Roman Fano, dôvodom sú najmä nové prípravky a prístroje, ktoré športovci potrebujú na špičkovú starostlivosť.

Po dvoch akciách, ktoré striktne sprevádzali veľmi náročné opatrenia pred šírením ochorenia Covid-19, to bude v Paríži prebiehať v miernejšom režime.

"Verím, že sa to už nevráti, ale toto obdobie bolo aj pre mňa ako lekára zaujímavé. Ale starostlivosť o výpravu je každým obdobím precíznejšia, prichádzajú nové možnosti, medicínske i terapeutické. A to všetko musíme zabezpečiť.

Aj na Covid sa budú viacerí športovci testovať a pri viacerých bude hrozba tohto ochorenia, pre ktoré nebudú môcť nastúpiť.

Takže robíme aj preventívne opatrenia, ktoré už sú menšie, ale rozhodne by sme neboli radi, keby sme mali 7 či 8 prípadov pozitivity," povedal Fano.

Hlavný lekár slovenskej výpravy vníma pozitívne, že po dvoch ďalekých cestách sa tentoraz bude bojovať o cenné kovy v Európe:

"Máme výhodu, že vo Francúzsku ako v krajine, ktorá patrí pod Európsku úniu, nemusíme vybavovať lekárom pracovné víza, lebo mimo EÚ to musíme vždy riešiť s ministerstvom danej krajiny. Má to svoje pravidlá. Musíme riešiť dovoz liekov a zdravotníckeho materiálu.

Teraz to je jednoduchšie. Máme menšiu výpravu, ale športovci vyžadujú oveľa väčšiu starostlivosť ako pred 20 alebo 30 rokmi. Ja už som vlastne pamätník."

Okrem Fana budú vo výprave Slovenska aj ďalší lekári.

"Ja som šéflekár, ďalej ide aj doktorka Doležalová, ktorá bude v olympijskej dedina, v Chateauroux bude so strelcami doktor Recabarren a s cyklistami doktor Delej.

A ide s nami aj doktor Hajmássy. Starostlivosť je teda kvalitnejšia a komplexnejšia. Máme prvý krát štyroch lekárov, budeme zabezpečovať mikrotímy, tak ako to robia iné krajiny."

Okrem množstva liekov budú v batožine lekárov aj rôzne prístroje, napríklad na regeneráciu.

"Batožina má okolo 160 kg tak ako na každú olympiádu. Francúzsko má dobré a kvalitné zdravotné zabezpečenie z čias Napoleona.

Univerzitná nemocnica v Paríži a okolí robí 9 miliónov ošetrení denne. A v olympijskej dedine máme polikliniku, malú nemocnicu, lekáreň, neustálu prítomnosť lekára. Je to dobre zabezpečené," dodal Fano.

Skúsený lekár komunikuje v organizátormi od minulého roka, keď bol v Paríži na prvom školení. Nedávno si bol aj obzrieť celé prostredie.

"Organizátori pripravia každý deň 15 ton ľadu na športoviskách a v olympijskej dedine.

A samozrejme redukovaný pitný režim je nesmierne dôležitý. Ale nie je to len o prehriatí. Paríž je známy tým, že aj v lete má niekoľko chladných dní.

Ja som sa vrátil nedávno a mali sme pár dní 12 stupňov a dážď. Aj toto nás môže stretnúť. Takže máme aj teplé oblečenie. Uvidíme, ako to dopadne, dúfam, že dobre.

Športovci sú disciplinovaní a majú dostatok informácií. Mali sme štáb, všetci so mnou komunikujú už nejaký mesiac. Vedia, na koho sa môžu obrátiť," uzavrel Fano pre TASR.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Slováci budú mať v Paríži špičkovú starostlivosť, výprava bude mať viac lekárov