Rusi majú silného obhajcu. Za ich vylúčenie by som sa hanbil, vraví Fourcade

Martin Fourcade.
Martin Fourcade. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|13. feb 2023 o 10:30

Olympijský víťaz podporuje účasť Rusov a Bielorusov na OH v Paríži.

BRATISLAVA. „História ukáže, kto chce urobiť pre mier viac,“ odkázal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach kritikom. 

Šéf olympijského hnutia zopakoval, že zdieľa utrpenie ukrajinských športovcov a MOV je plne solidárny s Ukrajinou, no na svojom postoji účasti ruských a bieloruských športovcov (pod neutrálnym statusom) na olympijských hrách nič nezmenil. 

V piatok prebehlo online stretnutie 35 krajín, ktoré chcú vytvoriť tlak na olympijské hnutie, aby od snahy vrátiť Rusov a Bielorusov do športu upustila. 

Pokiaľ potrvá barbarská vojna na Ukrajine olympijské hnutie by malo od toho upustiť. Za týmto stanoviskom stoja zástupcovia vlád USA, Veľkej Británie, Nemecka, Poľska a ďalších krajín.

Bach tento online samit skritizoval. Ministri podľa neho nemajú rozhodovať o krokoch olympijského hnutia.  

„Vlády nemajú rozhodovať o tom, kto sa môže zúčastňovať na akých športových súťažiach, pretože to by znamenalo koniec medzinárodných súťaží, majstrovstiev sveta a olympijských hier, ako ich poznáme," hovoril Bach novinárom na MS v alpskom lyžovaní. 

Nenadržiavam Rusom, tvrdí

Spomedzi globálnych osobností športu je názor, že Rusi by mali na hrách v Paríži štartovať, ojedinelý. Jeho zástancov je buď menej, alebo sú skôr opatrní pri jeho prezentovaní. 

Rusko má však nového silného obhajcu. Dokonca z Francúzska. 

Olympijského víťaza a jedného z najlepších biatlonistov histórie Martina Fourcada. 

„Veľmi by som sa hanbil za svoju krajinu, keby sa rozhodla zakázať ruským a bieloruským športovcom súťažiť," hovorí päťnásobný olympijský víťaz pre nórsku televíziu NRK.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rusi majú silného obhajcu. Za ich vylúčenie by som sa hanbil, vraví Fourcade