Kto vystrieda Bacha? O post šéfa MOV sa uchádza sedem kandidátov

Thomas Bach.
Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. sep 2024 o 14:28

Bach skončí vo funkcii po dvanásťročnom pôsobení.

LAUSANNE. O post prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa uchádza sedem kandidátov.

Medzi nimi sú súčasný šéf Svetovej atletiky (WA) Sebastian Coe, prezident Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS) Johan Eliasch či Kirsty Coventryová, členka exekutívy MOV a ministerka športu v Zimbabwe.

Voľby nástupcu Thomasa Bacha, ktorý skončí na poste šéfa MOV budúci rok, sa uskutočnia 18.-21. marca 2025 v Aténach.

Kandidáti museli podať prihlášku do nedeľného dedlajnu, zoznam uchádzačov zverejnil MOV v pondelok.

Ďalšími kandidátmi sú prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient, viceprezident MOV a syn bývalého šéfa MOV Juan Antonio Samaranch, princ Feisal Al Hussein z Jordánska a prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Morinari Watanabe.

Podľa AFP je najhorúcejší kandidát na post Coe, ktorý šéfuje svetovej atletike od roku 2015.

Coventryová by sa v prípade zvolenia stala prvou ženou a prvým Afričanom na čele MOV. Bývalá plavkyňa je podobne ako niekdajší strednotratiar Coe držiteľkou dvoch zlatých medailí z OH.

"Kandidáti predstavia svoje programy za zatvorenými dverami všetkým členom MOV pri príležitosti zasadnutia, ktoré sa uskutoční v januári 2025 v Lausanne," uvádza sa v krátkom vyhlásení MOV, v ktorom boli kandidáti predstavení.

Bach skončí vo funkcii po dvanásťročnom pôsobení. Nemecký funkcionár je na čele MOV od roku 2013. Prezident je volený na prvé osemročné funkčné obdobie s možnosťou druhého štvorročného funkčného obdobia, ak bude opätovne zvolený.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kto vystrieda Bacha? O post šéfa MOV sa uchádza sedem kandidátov