Škandál po olympiáde v Tokiu, 78-ročný Takahaši čelí už trom vážnym obvineniam

Harujuki Takahaši.
Harujuki Takahaši. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. sep 2022 o 13:05

Bývalý člen organizačného výboru OH v Tokiu je podozrivý z úplatkárstva.

TOKIO. Bývalý člen organizačného výboru OH v Tokiu Harujuki Takahaši je podozrivý už v treťom prípade korupcie.

Podľa japonskej prokuratúry 78-ročný Takahaši spolu so svojím kolegom dostali úplatok vo výške 15 miliónov jenov (asi 108-tisíc eur) od spoločnosti Daiko Advertising Inc. z Osaky za to, že bola jedným zo sponzorov vlaňajšej olympiády. Polícia v utorok zatkla aj jedného funkcionára z tejto firmy.

Takahašiho zatkli ešte v auguste a obvinili ho z prijatia úplatku vo výške 51 miliónov jenov (asi 363-tisíc eur) od bývalého šéfa odevnej spoločnosti Aoki Holdings a dvoch jeho zamestnancov.

Neskôr mu pribudlo obvinenie z prijatia 76 miliónov jenov (približne 542-tisíc eur) od tokijského vydavateľstva Kadokawa, japonská polícia začiatkom septembra zatkla dvoch funkcionárov tejto spoločnosti Tošijukiho Jošiharu a Kjodžiho Maniwu spolu s predsedom Cuguhiko Kadokawu. Ten svoju vinu poprel.

Spoločnosť Daiko Advertising Inc. sa v oficiálnom stanovisku ospravedlnila svojim zákazníkom a akcionárom za spôsobené problémy. Prisľúbila tiež, že bude spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Takahaši je vo väzbe nepretržite od 17. augusta údajne preto, aby po prípadnom prepustení na kauciu nemohol zničiť dôkazy proti nemu.

Vlaňajšie OH v Tokiu mali asi 50 sponzorov a je pravdepodobné, že pribudnú ďalšie obvinenia. Celá úplatkárska kauza môže ohroziť kandidatúru japonského Sappora na usporiadanie ZOH 2030.

Takahaši vraj tiež prijal milióny dolárov za to, že loboval u členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby OH v roku 2020 organizovalo Tokio.

V minulosti pracoval pre veľkú japonskú reklamnú agentúru Dentsu, ktorá sa tiež zaslúžila o pridelenie hier Tokiu. Starala sa o všetky marketingové záležitosti okolo OH a vďaka sponzorským zmluvám s miestnymi spoločnosťami získala takmer tri miliardy eur.

Celkové náklady na usporiadanie hier boli 12,7 miliardy eur. Takahaši popiera, že bral úplatky. Tvrdí, že spomenutí sponzori hier mu platili za poradenstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Škandál po olympiáde v Tokiu, 78-ročný Takahaši čelí už trom vážnym obvineniam