Taliban ju vyhnal z krajiny. V Paríži chce bojovať za ukradnuté sny a túžby afganských žien

Kamia Yousufiová
Kamia Yousufiová (Autor: REUTERS)
REUTERS|9. júl 2024 o 11:29

Po opustení Afganistanu žije v exile v Austrálii.

MELBOURNE. Šprintérka Kamia Yousofiová bola zaradená do afganského tímu na olympijské hry v Paríži a táto šprintérka tvrdí, že bude reprezentovať "ukradnuté sny a túžby" afganských žien, ktorým je odopretá možnosť zúčastňovať sa na športe.

Taliban od prevzatia moci v auguste 2021 obmedzil prístup žien do parkov a telocviční, čo prinútilo športovkyne ako Yousofiová utiecť z krajiny, aby sa vyhli trestnému stíhaniu.

Medzinárodný olympijský výbor minulý mesiac oznámil, že Afganistan bude v Paríži reprezentovať tím šiestich športovcov s rovnakým zastúpením mužov a žien, ale žiaden predstaviteľ Talibanu nebude môcť nastúpiť.

Dvadsaťosemročná Afgánka našla nový domov v Austrálii. Austrálsky olympijský výbor (AOC) potvrdil, že Yousofiová, vlajkonosička Afganistanu na olympijských hrách v Tokiu 2020, bola vybraná na svoju tretiu účasť na hrách.

"Je mi cťou opäť reprezentovať dievčatá mojej vlasti," uviedla Yousofiová v utorkovom vyhlásení AOC.

"Dievčatá a ženy, ktoré boli zbavené základných práv vrátane vzdelania, ktoré je najdôležitejšie. Zastupujem ukradnuté sny a túžby týchto žien."

Na žiadosť o komentár odpovedal Atal Mushwanay, hovorca športového riaditeľstva vlády Talibanu: "Nemáme žiadne stanovisko."

Dvadsaťosemročná Yousofiová sa poďakovala AOC a vyjadrila vďaku aj afganskému olympijskému výboru, ktorého najvyšší predstavitelia sú v exile, za to, že "nám dal šancu prežiť a uskutočniť naše sny".

Prezident Afganského olympijského výboru Yonus Popalzay povedal, že je to pre krajinu hrdý moment.

"Teší nás, že na olympijských hrách máme prvýkrát tri športovkyne," povedal. "Veľmi si vážime podporu, ktorú AOC poskytol Kimii Yousofiovej."

Výkonný riaditeľ AOC Matt Carroll ocenil Yousofiovej odvahu."Jej príbeh je inšpiráciou pre ženy a dievčatá v Afganistane a kdekoľvek na svete, ktorým sú upierané základné práva vrátane práva slobodne športovať," povedal.

Tréner Yousofiovej John Quinn bude v Paríži zároveň hlavným trénerom afganského tímu.

"Na trati sa od svojho príchodu sem nesmierne technicky zlepšila a má okolo seba skvelý tím," povedal Quinn.

"Ale keď vezmete do úvahy všetko ostatné, čo musela zladiť - tréning, nový jazyk, dostať sem svoju rodinu, všetky tieto veci, bola úžasná. Jej úsilie určite inšpirovalo ostatných členov družstva. Teraz sa opäť ocitne na svetovej scéne v Paríži," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Taliban ju vyhnal z krajiny. V Paríži chce bojovať za ukradnuté sny a túžby afganských žien