Mal dať zabudnúť na Hitlera, no bol dejiskom masakru. 50 rokov od Mníchova 1972

Jeden z členov militantnej organizácie Čierny september počas teroristického útoku na OH v Mníchove 1972.
Jeden z členov militantnej organizácie Čierny september počas teroristického útoku na OH v Mníchove 1972. (Autor: TASR - AP Photo/Kurt Strumpf)
Adrián Mečiar|5. sep 2022 o 08:00

Aj po rokoch sa objavili nové informácie.

BRATISLAVA. Olympijské hry v Mníchove sa konali od 26. augusta 1972 vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike (NSR), a teda 27 rokov po skončení druhej svetovej vojny.

Organizátori verili, že olympiáda ukáže modernú stránku krajiny a dá zabudnúť na temný imidž nacistického Nemecka. 

Hry mali byť kontrastom oproti spomienkam na berlínsku olympiádu z roku 1936, ktorú vtedy nacisti zneužili na propagandu.

Namiesto bol Mníchov dejiskom najväčšej tragédie olympijskej histórie.

Teroristi vtrhli do olympijskej dediny. Celý svet potom sledoval rukojemnícku drámu a následný večerný zásah polície na letisku, ktorý sa skončil s tragickou bilanciou.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto špeciálnej epizóde si priblížime udalosti z 5. septembra 1972.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple

Nikto z rukojemníkov neprežil. K dispozícii nebolo vycvičené protiteroristické komando a na samotnom letisku zahynulo 10 z 12 nevinných obetí, ktoré v ten deň prišli o život.

Existovalo pritom niekoľko indícií, že sa môže stať niečo podobné. Organizátori však ignorovali varovania a pripravili iba benevolentné bezpečnostné opatrenia.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Mal dať zabudnúť na Hitlera, no bol dejiskom masakru. 50 rokov od Mníchova 1972