NHL: Jurčina prihral Ovečkinovi na 40. gól v sezóne

Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals sleduje záznam svojho tretieho gólu v zápase proti Montreal Canadiens.
Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals sleduje záznam svojho tretieho gólu v zápase proti Montreal Canadiens. (Autor: REUTERS)
TASR|1. feb 2008 o 07:52

New York 1. februára (TASR) - Hoci len dva kanadské body sú vizitkou slovenského hokeja v 7 zápasoch noci na piatok v NHL, oba mali významný vplyv. Michal ...

New York 1. februára (TASR) - Hoci len dva kanadské body sú vizitkou slovenského hokeja v 7 zápasoch noci na piatok v NHL, oba mali významný vplyv. Michal Handzuš i Milan Jurčina prihrali svojim spoluhráčom na prvé góly zápasu a ich mužstvá vyhrali. Handzušovi králi z LA v New Yorku nad Islanders 3:1 a Jurčinov Washington doma nad Montrealom 5:4 po predĺžení.

Hrdinom noci bol v hlavnom meste USA Alexander Ovečkin. Ruský mladík úplne ovládol dianie v NHL, v streleckom dueli s krajanom Iľjom Kovaľčukom uniká a dostal sa už aj na čelo kanadského bodovania profiligy. Môže za to 5-bodová noc, jeho štvrtý hetrik kariéry a prvý pred domácim obecenstvom. Gólostroj značky Ovečkin "nakopol" Jurčina v 14. minúte, ktorá mala svoj slovenský moment aj z pohľadu histórie. Rus sa 40. gólom kariéry postaral o vyrovnanie klubového míľnika, ktorého autorom je Peter Bondra. Súčasný generálny manažér slovenskej reprezentácie dokázal 40-gólovú métu prekonať vo svojich úvodných troch sezónach NHL, medzitým takmer poldruha dekády nikto iný.

Ovečkin k hetriku pridal aj asistenciu a najmä gól v predĺžení, ktorý rozhodol o triumfe Capitals 5:4. Ostrostrelec má na konte už 43 kusov a Kovaľčukovi unikol na 5 gólov, pričom táto dvojica ako jediná bude za štandardných okolností bojovať o Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti. Na Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča je väčšia tlačenica, ale z nej sa Ovečkin túto noc vymanil. Vedie so 70 bodmi, o dva zápisy pred Švédom Danielom Alfredssonom z Ottawy a Kanaďanom Vincentom Lecavalierom z Tampy. Zaujímavosťou je, že Ovečkin, Kovaľčuk a Lecavalier pôsobia v tímoch pod čiarou postupu do play off, pričom Tampa Bay je vo svojej konferencii posledná.

Výkon Ovečkina proti Montrealu bol pozoruhodný aj preto, že zo zápasu odchádzal riadne dotlčený. Môžu za to agresívni protihráči i smola, keď mu odrazený puk rozbil peru. Ešte predtým si však po zákroku Francisa Bouillona zlomil nos a tržnú ranu mu museli zašiť stehmi. "Bol to ozaj špeciálny večer... Všetko mi išlo do ksichtu a dal som štyri góly," konštatoval pre zámorské médiá hrdina noci.

Výsledky:

New York Islanders - Los Angeles 1:3 (1:1, 0:0, 0:2) - Michal Handzuš (LA) 0+1

Philadelphia - New York Rangers 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Washington - Montreal 5:4 po predĺžení (1:0, 2:2, 1:2 - 1:0) - Milan Jurčina (WAS) 0+1

Carolina - Toronto 3:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)

Ottawa - Boston 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)

Tampa Bay - Vancouver 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)

Nashville - Columbus 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Jurčina prihral Ovečkinovi na 40. gól v sezóne