NHL: Chára v nominácii na najlepšieho obrancu

Zdeno Chára doviedol ako kapitán podceňovaný Boston Bruins do play off.
Zdeno Chára doviedol ako kapitán podceňovaný Boston Bruins do play off. (Autor: TASR)
SITA|22. apr 2008 o 20:05

Zdeno Chára sa dostal druhýkrát v kariére do nominácie o najlepšieho obrancu NHL. O Norrisovu trofej bude bojovať s Nicklasom Lidströmom a Dionom Phanefom.

TORONTO 22. apríla (SITA, AP) - Slovenský obranca tímu Boston Bruins Zdeno Chára má možnosť získať cenu pre najlepšieho obrancu NHL, Norrisovu trofej.

Okrem 205 cm vysokého slovenského "obra" sú na ocenenie nominovaní Dion Phaneuf z Calgary Flames a Nicklas Lidström pôsobiaci v Detroite Red Wings.

Najväčším favoritom Lidström

Zrejme najhorúcejším kandidátom na zisk trofeje určenú pre najlepšieho obrancu sezóny 2007/08 je jej päťnásobný držiteľ Nicklas Lidström. Tridsaťosemročný obranca dokázal triumfovať v tejto individuálnej súťaži päťkrát za posledných šesť rokov a je to jeho v poradí už deviata nominácia. Zo ziskom piatich ocenení si švédsky veterán drží tretiu priečku v doterajšej histórii spoločne s Rayom Bourquom.

Viac majú na svojom konte len dvaja obrancovia Doug Harvey (sedem triumfov) a legenda kanadského hokeja Bobby Orr - celkovo osem triumfov. Nicklas Lidström sa stal najproduktívnejším obrancom základnej časti NHL so ziskom 70 bodov za 10 gólov a 60 asistencií. Aj vďaka jeho zásluhám hokejisti Detroitu inkasovali počas základnej časti prebiehajúcej sezóny len 184 gólov, najmenej spomedzi všetkých zámorských klubov a získali Prezidentskú trofej.

Chárova druhá nominácia

Pre rodáka z Trenčína Cháru je to druhá nominácia. Prvýkrát bol na prestížnu trofej nominovaný v roku 2004. Skončil však druhý za Scotom Niedermayerom. Bývalý hráč New York Islanders a Ottawa Senators a súčasný kapitán "medveďov" z Bostonu si nomináciu vyslúžil vďaka svojej doposiaľ najúspesnejšej sezóne za veľkou mlákou, keď v 77 zápasoch dokázal nazbierať 51 bodov (17 gólov, 34 asistencií). Stal sa najproduktívnejším slovenským obrancom, štvrtým najproduktívnejším slovenským hokejistom pôsobiacim v NHL počas tejto sezóny a celkovo desiatym najproduktívnejším obrancom celej zámorskej súťaže.

Zároveň bol tretím najvyťaženejším obrancom NHL, keď v priemere strávil na ľade 26:50 min v každom stretnutí, na ktoré nastúpil. Phaneufovi (23) sa tiež podarilo dosiahnuť osobné maximum v počte bodov. Dohromady ich nazbieral 60 (17 gólov, 43 asistencií) a stal sa piatym najproduktívnejším obrancom základnej časti NHL. Bola to Phaneufova len tretia sezóna v NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Chára v nominácii na najlepšieho obrancu