Nová aréna pre menej divákov v Calgary nebude. Plány zmarili peniaze

Ľad v Scotiabank Saddledome v Calgary.
Ľad v Scotiabank Saddledome v Calgary. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|22. dec 2021 o 09:09

Calgary Flames cítia potrebu novej arény.

CALGARY. V kanadskom Calgary malo vyrásť veľké centrum, aréna, ktorá by sa stala novým domovom tamojších Flames. Veci sa však obrátili o 180 stupňov.

Calgary Event Centre, ako sa projekt volal, mal nahradiť Scotiabank Saddledome. Štadión je po Madison Square Garden druhým najstarším v NHL, stojí od roku 1983.

Potrebu novej budovy je v meste i v porovnaní s ostatnými štadiónmi v NHL cítiť, avšak nevyrastie tak skoro, ako bolo plánované. Kríza zmarila pozitívne vyhliadky.

Ako informoval klub na svojich webových stránkach, v dialógu s mestom nebol schopný vyriešiť finančné komplikácie spojené s nákladmi na výstavbu haly.

Zvyšovanie cien

Ešte v decembri 2019 sa spoločnosť vlastniaca klub a mesto dohodli na rozdelení nákladov na stavbu. Na prácach sa mali podieľať pomerom pol na pol - 50 % mal zaplatiť klub, 50 % mesto.

Keď sa v júli minulého roka zvýšila celková suma na výstavbu už na 608 500 000 USD, mesto informovalo klub, že nebude môcť ďalej platiť polovicu. Klub bol ochotný pristať na väčšinový podiel.

Najnovšie odhady však potvrdili trend. Zvyšovanie cien energií a materiálov znamenali zdraženie celkovej čiastky za arénu. Calgary Event Centre by pri momentálnych cenách stálo asi 634 miliónov dolárov.

Ako informuje klub, bez prispenia mesta už nemá dostatok finančných prostriedkov, a tak nevidí žiadnu možnosť na výstavbu modernej haly.

Čo ďalej?

V oficiálnom stanovisku sa píše, že začať stavbu by bolo riskantné. Nikto nevie, o koľko ešte vplyvom krízy porastú ceny. Čo bude ďalej?

O sťahovaní z Calgary sa zatiaľ nehovorí. Flames sú podľa vyhlásenia ochotní zotrvať v Scotiabank Saddledome. Hrajú tu od roku 1983, aréna sa ich domovom stala len tri roky po sťahovaní z Atlanty.

Žiadne ďalšie správy o budúcom smerovaní klubu však nemáme. Je zrejmé, že nová aréna sa raz bude musieť stať skutočnosťou, a čím skôr to bude, tým lepšie.

Plány na nový štadión padli na poslednú chvíľu. Stavať sa malo začať začiatkom roka 2022.

Multifunkčný projekt mal mať na hokejové zápasy kapacitu 18 377 divákov, zhruba o tisíc menej, ako má súčasná aréna.

Okrem Flames v nej mali nastupovať aj Calgary Hitmen z juniorskej WHL a Calgary Roughnecks z lakrosovej NLL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nová aréna pre menej divákov v Calgary nebude. Plány zmarili peniaze