Prvý gól finále NHL strelil Černák, Tatar sledoval prehru len z tribúny

Erik Černák.
Erik Černák. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|29. jún 2021 o 07:07 (aktualizované 29. jún 2021 o 09:30)

Slovenský obranca strelil prvý gól v play off vo svojej kariére.

NHL 2020/2021 - finále

Tampa Bay - Montreal 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)

/stav série: 1:0/

Góly: 7. Černák (Palát, Point), 26. Gourde (Colton, Goodrow), 42. Kučerov (Sergačov), 52. Kučerov (Point), 59. Stamkos (Kučerov, Point) - 38. Chiarot (Kotkaniemi, Weber)

Rozhodovali: O'Rourke, Charron – Cormier, Murchison, vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 26:19

15 911 divákov

Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Maroon, Johnson, Colton. Tréner: J. Cooper

Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, Gustafsson - Gallagher, Danault, Lehkonen - Caufield, Suzuki, Toffoli - Anderson, Kotkaniemi, Byron - Perry, Staal, Evans. Tréner: L. Richardson

/Erik Černák (Tampa) hral 19:03 min s bilanciou 1+0, pripísal si dva plusové body a tri bodyčeky, stal sa 3. hviezdou duelu/

/Tomáš Tatar (Montreal) nehral/

NEW YORK. Slovenský hokejista Erik Černák otvoril skóre úvodného zápasu finále play off NHL. Svojím prvým gólom vo vyraďovačke v kariére prispel k domácemu triumfu Tampy Bay nad Montrealom 5:1.

Jeho krajan Tomáš Tatar v tíme Canadiens opäť chýbal na súpiske. Obhajca Stanleyho pohára vedie v sérii 1:0.

Dvadsaťštyriročný slovenský obranca sa presadil v 7. minúte duelu, keď si nakorčuľoval medzi kruhy a šikovne usmernil prihrávku Ondřeja Paláta. Do streleckej listiny sa v bojoch o Stanley Cup zapísal premiérovo vo svojom 46. zápase.

"Bola to skvelá akcia 'Pallyho', výbornú prácu odviedol aj 'Kuch', keď išiel do bránky, stiahol so sebou obrancov a mne sa otvoril priestor. Už som len usmernil puk. Som rád, že sme dali prvý gól," povedal Černák podľa nhl.com.

V pondelkovom zápase odohral 19:03 minúty, mal dva plusové body a dve trestné minúty.

Dvoma zásahmi prispel k triumfu Nikita Kučerov, ktorý tiež prihral v závere zápasu na gól Stevenovi Stamkosovi a upevnil si post lídra produktivity vo vyraďovacích bojoch. V 19 zápasoch nazbieral ruský útočník 30 bodov za 7 gólov a 23 asistencií.

Tri asistencie dosiahol Brayden Point, druhý najproduktívnejší hráč play off a so 14 gólmi najlepší strelec.

Jediným úspešným strelcom v drese Montrealu bol Ben Chiarot, keď skorigoval v 38. minúte na 1:2.

Skóre duelu uzavrel v početnej výhode kapitán Tampy Steven Stamkos, Montreal predtým neinkasoval v oslabení 13 zápasov play off za sebou, čo je rekord NHL.

Víťazstvo Tampy vychytal Andrej Vasilevskij, ktorý chytil 18 striel. V bránke Canadiens si debut vo finále vo svojej 14. sezóne v NHL odkrútil Carey Price. Stal sa prvým brankárom v histórii NHL, ktorý v základnej časti a play off zaznamenal 400 víťazstiev skôr ako nastúpil vo finále.

"Bol to len prvý zo siedmich možných zápasov vo finále. Takže sa musíme vrátiť k tomu, čo sme dokázali už v semifinále proti Vegas a na druhé stretnutie si preniesť túto skúsenosť. Pozrieme si na videu, čo musíme urobiť lepšie a myslím si, že každý z nás môže ukázať ešte niečo viac," upokojoval po zápase kabínu obranca Montrealu Jeff Petry.

Lightning sú vo finále tretíkrát od roku 2015, Canadiens vyhrali Stanley Cup rekordných 24-krát, ale naposledy v roku 1993, čo bola prvá sezóne Tampy Bay v NHL. V celkovo štvrtej finálovej účasti vyhrala Tampa otvárací zápas finále prvýkrát.

Podľa webu NHL má úspešný tím v prvom zápase vo finále veľkú výhodu a od formátu na štyri víťazstvá (v roku 1939) získal Stanleyho pohár v 75 percentách prípadov (61:20).

Druhý duel je na programe v noci na štvrtok o 2.00 SELČ opäť na ľade Tampy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prvý gól finále NHL strelil Černák, Tatar sledoval prehru len z tribúny