Nemecko bude na MS U20 oslabené. Ich obrancu knokautovali brutálnym faulom

Nemeckí hokejisti sa tešia po strelenom góle v zápase Nemecko - Rakúsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023 (MS U20).
Nemeckí hokejisti sa tešia po strelenom góle v zápase Nemecko - Rakúsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023 (MS U20). (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|22. dec 2023 o 08:00

Kľúčom pre postup do štvrťfinále bude pri Nemecku prvý útok a herný systém.

GÖTEBORG. Čo čakať od tohtoročného výberu Nemcov na MS v hokeji do 20 rokov? To je popravde veľmi ťažké upresniť. 

Tento rok bude maximálnym očakávaním fanúšikov iba výhra v skupine proti Lotyšom a postup do štvrťfinále. Víťazstvo nad Kanadou, Fínskom či domácim Švédskom by bolo senzáciou.

Kvalitou je ich tím o čosi lepší ako minulý rok, keď po neúčasti talentov ako Stützle, Peterka, Reichel či Seider boli vcelku biedni. Postup do štvrťfinále si vybojovali v zápase proti Rakúsku, v ktorom vyhrali 4:2. Tentoraz zvedú takýto súboj s Lotyšskom, ktoré je kvalitatívne ťažším súperom. 

Trénera Tobiasa Abstreitera čaká už piaty šampionát do 20 rokov, vďaka čomu bude jeden z najskúsenejších na turnaji. 

Hokejový skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák ponúkne pred MS do 20 rokov analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Nemci sa môžu rozhodnúť inak, ale môj predpoklad je, že do zápasov pôjdu na dnešnú dobu trochu neštandardne so štyrmi útokmi a štyrmi obrannými pármi, teda nie vo formáte 13 plus 7, vďaka čomu budú výnimkou.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Silnejší tím stačiť nemusí

Ich štýl hry bude postavený na americkom základe, ktorý stále mali. Vývoj tlaku je hlavným pilierom ich systému a každý z hráčov je systémovo stavaný na to, aby jeho plneniu dopomohol. 

Slováci už mnohokrát zažili, akým nepríjemným súperom dokážu byť na juniorskej i na seniorskej úrovni. Dá sa teda očakávať ťažký a napínavý súboj s Lotyšskom o to, kto si zahrá vo štvrťfinále a kto o záchranu proti najhoršiemu tímu B skupiny. 

Od Abstreiterových zverencov očakávam najmä to, že budú stabilní v defenzíve pred vlastným brankárom a že prvé dva útoky budú fungovať tak, ako fungovali na predchádzajúcich turnajoch. 

Nemalo by však byť prekvapením, keby sa Nemci ocitli v boji o záchranu napriek oproti vlaňajšku silnejšiemu kádru, v ktorom nájdeme aj niekoľko draftovaných mien.

Individuálna kvalita v nemeckom kádri v posledných rokoch trochu poklesla po odchodoch ich najväčších hviezd do NHL, kde sa im nesmierne darí a sú z nich hviezdy. Aj tieto ročníky ale majú kvalitný základ a preto môžu uhrať solídne výsledky, najmä vďaka prispeniu prvých dvoch útočných formácii. 

Najväčšími hviezdami tohto tímu by mali byť draftovaní Julian Lutz a Kevin Bicker. V útoku odporúčame sledovať centra Juliusa Sumpfa, o ktorom sa toľko nehovorí, ale má schopnosti výrazne sa presadiť v ofenzíve. 

V obrane treba jednoznačne sledovať Norwina Panochu či defenzívneho prospekta pre draft 2024 Paula Mayera. Chýbať im bude minuloročné prekvapenie turnaja Rayan Bettahar. Je na maródke potom, čo bol zasiahnutý krosčekom do tváre a zlomili mu čeľusť.

VIDEO: Zranenie Bettahara po hrozivom faule

Kľúčová prvá lajna

Z minuloročného šampionátu sa do tímu vracia sedem hráčov, z toho piati sú útočníci. Minimálne jeden je v každej z predpokladaných formácii a každý bude pre tím dôležitý rolou, v ktorej nastúpi. 

Útočná kvalita je oproti minulému roku o dosť vyššia a tím je celkovo všestrannejší než ten minuloročný. 

V prvom útoku nastúpi trio hráčov, ktoré bolo spolu produktívne už na niekoľkých turnajoch. Naposledy spolu hrali v priateľskom trojzápase proti Fínsku v novembri a postarali sa o 10 z 12 gólov Nemcov. Všetky tri zápasy prehrali Nemci iba o jeden gól. 

Na ľavom krídle by mal nastúpiť prospekt Detroitu Red Wings a krídelník Löwen Frankfurt v nemeckej DEL Kevin Bicker. Ide o všestranného hráča, ktorý je precízny smerom dopredu, nerobí chyby a je skvelý v tom, čo nemeckí tréneri majú radi, a to vo vyvíjaní neustáleho tlaku. 

Na pozícii centra by mal nastúpiť najproduktívnejší hráč Nemcov z minulého roka a vynikajúci tvorca hry Roman Kechter, ktorý hráva za Norimberg Ice Tigers v DEL. Je to hráč, na ktorého sa budú tréneri spoliehať smerom dopredu v tejto formácii asi najviac. Nie je tak rýchly ako jeho krídelníci, ale aj tak je hlavným strojcom úspechu tejto lajny pre schopnosť smerovať a režírovať hru. 

Na pravom krídle by mal nastúpiť 173 centimetrov vysoký ostrostrelec Moritz Elias hrajúci za Augsburger Panthers v DEL. Je presný opak svojho brata Floriana, ktorý kedysi hrával v jednej formácii s Timom Stützlom na niekoľkých šampionátoch do 20 rokov.

V druhej formácii nastúpia traja hráči, ktorí spolu na veľkom turnaji ešte takto nehrali. Pôjde o ofenzívnejšie ladenú formáciu. 

Na ľavom krídle sa predstaví možný kapitán Nemcov a zároveň ich najväčšia hviezda Julian Lutz, ktorý hrá v USHL za Green Bay Gamblers a je najproduktívnejším hráčom celku. V tomto tíme pôsobí aj slovenská brankárska jednotka Adam Gajan a v jeho formácii na opačnom krídle nastupuje Libor Nemec, ktorý bol jedným z najväčších prekvapení Slovenska na posledných dvoch turnajoch. 

Na centri je už spomínaný Julius Sumpf, ktorý by mohol byť vysoko v bodovaní vďaka výborným tvorcovským schopnostiam. Je to hráč z kanadskej juniorskej QMJHL, kde hráva v drese tímu Moncton Wildcats. 

VIDEO: Gól Juliusa Sumpfa

Na pravom krídle je navrátilec z minulého roku a hráč Seattlu Thunderbirds z kanadskej juniorskej WHL Luca Hauf, ktorý bude hlavným strelcom tejto formácie a bude na konci väčšiny šancí rozohraných Lutzom a Sumpfom. 

Tretia formácia bude rýchla a dravá. Jediný čistý krídelník v nej bude Eric Hördler, ktorý hráva za Eisbären Berlin v DEL a reprezentoval aj vlani. Je to energický typ forvarda, často sa angažuje v súbojoch a vďaka svojej fyzickej odolnosti je veľmi zdatný, keď v rohoch bojuje o puky. 

Oficiálnym centrom tejto formácie je rýchly pravák Linus Brandl, útočník EV Landshut v druhej najvyššej nemeckej súťaži DEL2. Na vhadzovaniach sa s ním ale strieda, podľa toho, kto je na svojej silnejšej strane, útočník Ravensburgu Towerstars Ralf Rollinger, ktorý je zverencom bývalého trénera Nových Zámkov Gergela Majorossa.

Štvrtá formácia bude trochu defenzívnejšia. Sú v nej hráči, ktorí sa špecializujú na defenzívnu činnosť, bránenie a dáva zmysel ich v tomto smere využiť. 

Jej súčasťou v projekcii je navrátilec z minulého turnaja a hráč EHC Mníchova Veit Oswald, ktorý bol minulý rok v prvej formácii Nemecka. 

Na pozícii centra v prípravných dueloch nastupoval vysoký silový útočník Lennard Nieleck, ktorý hráva v tretej najvyššej nemeckej súťaži za Hammer Eisbären. Zaujímavosťou je, že hrával za výber Slovakia Selects do 12 a 13 rokov v sezónach 2014/15 a 2015/16 spolu so Slafkovským, Mešárom, Mišiakom, Petrovským, Sýkorom, Dvorským a ďalšími. 

Tretím do partie je šikovný a kreatívny útočník tímu ESV Kaufbeuren z nemeckej DEL2 Leon Sivic, ktorý bude hlavným strojcom ofenzívy v tejto formácii. 

Bez dôležitého obrancu

V obrane sa ukazuje zopár kvalitných mien, ale mimo nich nie je defenzíva Nemcov ničím špeciálna. V rámci tohtoročného šampionátu je možno dokonca podpriemerná. 

Ako bolo spomenuté, pre vážne zranenie im bude chýbať Rayan Bettahar, ktorý minulý rok hral v prvej obrane Nemecka napriek nižšiemu veku. 

Tentoraz by v elitnej obrannej na ľavej strane mohol byť navrátilec z minulého roku a obranca tímu EC Salzburg v nadnárodnej ICEHL Phillip Sinn, ktorý bude plniť najmä ofenzívne úlohy. Minulý rok sa mu veľmi darilo.

VIDEO: Gól Phillipa Sinna na MS U20 2023

Na pravej strane tohto páru by mohli využiť hráča s draftovým potenciálom hrajúceho za Adler Mannheim v nemeckej DEL, ľaváka Paula Mayera. Ide o defenzívne ladeného a fyzického obrancu, ktorý má veľmi dobré čítanie hry. Zastavuje akcie už predtým, než sa z nich môže stať niečo nebezpečnejšie a napriek nižšiemu veku môže dostať dôležitú rolu. 

V druhej obrane je na ľavej strane prospekt Buffala Sabres a hráč Chicoutimi Saguenéens v kanadskej juniorskej QMJHL Norwin Panocha, ktorý je skvelý na puku, ale nejde o produktívneho obrancu. Je skvelý v defenzívnych úlohách i v hre proti hviezdam súperov. 

Na pravej strane by jeho kolegom mal byť ofenzívnejšie ladený two-way obranca Jakob Weber hrajúci v EHC Mníchov v DEL. Je nemeckou voľbou číslo jeden v ofenzívnych úlohách, ak práve nie je k dispozícii Sinn. Mal by sa predstaviť aj v druhej presilovkovej formácii.

V prípravných zápasoch s Weberom nastupoval zadák Michael Reich, ktorý je na súpiske v kempe a možno sa dostane do záverečnej nominácie. Neočakávam to však, keďže ide o obrancu štýlom podobnému Panochovi, akurát kvalitatívne horšieho.

Tretí pár by malo tvoriť duo, ktoré spolu odohralo všetky tohtoročné zápasy nemeckej reprezentácie do 20 rokov na turnajoch a v príprave. 

Tvoria ho na ľavej strane ofenzívnejšie ladený 175 centimetrov vysoký two-way obranca Lua Niehus hrajúci za Löwen Frankfurt v DEL a na pravej strane inteligentný, defenzívnejšie ladený bek Leo Hafenrichter hrajúci v DEL2 za EC Bad Nauheim. V tomto klube nastupuje aj obranca Edwin Tropmann, ktorý taktiež zo zdravotných dôvodov bude chýbať na tomto turnaji. 

Štvrtú obrannú dvojku na tomto turnaji by teda tvorilo duo, ktoré už spolu v príprave tiež hralo. Na jeho ľavej strane hráva vysoký defenzívny obranca Niklas Hübner, spoluhráč Ralfa Rollingera z Ravensburgu Towerstars v DEL2. 

Na pravej strane s nim stále nastupoval two-way obranca narodený a do 16 rokov vychovávaný v Plzni Samuel Schindler, ktorý je veľmi konzistentný na puku napriek svojej nižšej celkovej hráčskej kvalite. Je hráčom tímu Bayreuth Tigers v tretej najvyššej nemeckej súťaži. 

Príjemná dilema v bránkovisku

Brankárskou jednotkou nemeckého výberu by mal byť navrátilec z minulého roka Simon Wolf, ktorý na lanskom turnaji zažil nepríjemný krst ohňom, keďže mal v necelých dvoch zápasoch 77,6-percentnú úspešnosť zákrokov. 

Tento rok sa mu však veľmi darí a svoju nepríjemnú skúsenosť z minulého roka môže použiť ako motiváciu. Pôsobí v Red Bull akadémii hrajúcej v AlpsHL.

O pozíciu dvojky sa pobije duo Matthias Bittner a Philipp Dietl. Bittner pôsobí v Krefelde Pinguine v DEL2 a Dietl v EV Landshut v tej istej súťaži. 

Obom sa v príprave nadmieru darilo, zvedú vyrovnaný súboj. Slušné výkony podávajú aj v klube, čiže boj nemecké bránkovisko nemusí byť vôbec nudný. 

Formácie Nemecka na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka.
Formácie Nemecka na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka. (Autor: Samuel Tirpák)

Čaká ich boj o záchranu?

Nemecký tím je znateľne lepší oproti minulému roku. Vtedy skončil vo štvrťfinále po prehre 1:11 s USA. 

Na šampionáte v roku 2024 sa budú pevne pridŕžať systému a dúfať, že hlavne defenzívne na tom budú lepšie ako minulý rok, keď to bola až na výnimky tragédia. V piatich dueloch inkasovali 33 gólov.

Zároveň platí konštatovanie, že sa môžu poľahky ocitnúť v bojoch o záchranu, ak nevyhrajú duel s Lotyšskom. V tom nebudú jasným favoritom. 

Ofenzívne by mali hlavne prvé dve formácie prispievať tým typickým nemeckým štýlom a produkovať do takej miery, aby mužstvu vybojovali postup medzi najlepšiu osmičku. Ich výkony budú pri ceste Nemcov na turnaji kľúčové.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nemecko bude na MS U20 oslabené. Ich obrancu knokautovali brutálnym faulom