Nemáme menej talentov ako iné krajiny, myslí si Ernest Bokroš

Ernest Bokroš zdôrazňuje, že základom úspechu je pracovať koncepčne.
Ernest Bokroš zdôrazňuje, že základom úspechu je pracovať koncepčne. (Autor: TASR)
SITA|21. máj 2015 o 11:19

Mládežnícke hokejové reprezentácie odštartovali prípravu na novú sezónu.

BRATISLAVA. Nový cyklus prípravy mládežníckych hokejových reprezentácií na novú sezónu odštartoval. Vybrať vhodných adeptov na národné dresy pomáha aj projekt Hokejového leta 2015 - začal sa v pondelok v Trenčíne.

Počas tohto týždňa sa pripravujú hráči do 20 rokov. Následne ich vystriedajú hokejisti tímov do 18, 17 a 16 rokov. A na záver aj dvadsaťštyri brankárov.

Dvadsiatka v rámci tvorby mužstva absolvuje od soboty turnaj v ruskom Soči. Jej súpermi budú domáce výbery a Bielorusko.

"Cieľom je vyhľadať a zoznámiť sa s adeptmi na reprezentačné dresy," stručne načrtol základný cieľ kouč dvadsiatky a šéftréner mládežníckych reprezentácií Ernest Bokroš.

"Sme vďační za každý kvalitný turnaj, na ktorom sa môžeme zúčastniť. Počas roka sa stretávame najmä so Švajčiarmi či Nemcami. Teraz dostávame možnosť vidieť naše talenty v ďalšej náročnej konfrontácii."

20150120_khl_slov_dinmin_009217413.jpg

Brankár Denis Godla zažiaril v drese juniorskej reprezentácie. A vybojoval si miesto v Slovane Bratislava v KHL. FOTO - TASR.

Záujem chlapcov je väčší

Aj v novej sezóne by mal fungovať projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 20 rokov. Jej domovským sídlom zrejme opäť zostane Bratislava. Niektoré veci však chce manažment tímu v porovnaní s minulosťou vylepšiť.

Podľa prezidenta SZĽH Igora Nemečka by tím do 18 rokov mal v novom ročníku hrať namiesto I. seniorskej ligy v extralige juniorov.

"Musíme pracovať koncepčne. Na Slovensku nemáme menej talentov v porovnaní s inými krajinami. Sú tu šikovní chalani, ktorých sa snažíme osloviť a stiahnuť do nášho projektu alebo dlhodobo sledovať," hovorí Bokroš.

V porovnaní s minulosťou je odozva u mladých hráčov na pozvánku do mužstva veľmi pozitívna. "Zaznamenávame väčší záujem od chlapcov. Pomohol k tomu aj úspech na poslednom šampionáte," priznáva tréner.

"Motiváciou pre chlapcov je to, že vidia, ako sa ich predchodcovia uplatnili v kluboch či dostali šancu v reprezentačnom áčku," dopĺňa.

Dvadsiatka vybojovala na posledných MS bronzové medaily.

Mať správnych ľudí na správnych miestach

Na Slovensku si tréneri vyberajú talenty z minima hráčov. Kým v susednom Česku majú registrovaných 100-tisíc hokejistov, pod Tatrami ich je sotva 10-tisíc.

"Nikto netvrdí, že nás čakajú roky úspechov a titulov. Dávať priestor pesimizmu a skepse by však nepomohlo. Univerzálnou odpoveďou na otázku, čo pomôže, sú peniaze," vysvetľuje Bokroš.

"Ešte dôležitejšie je mať správnych ľudí na správnych miestach. Netreba chodiť ďaleko, česko-slovenská škola je dobrá, overená. Vráťme sa trocha dozadu, pozrime sa, ako sme to robili v minulosti," zdôrazňuje.

"Aj hokej ide dopredu. Dobré veci ponechajme a zachyťme k nim moderné trendy. Nemyslím si, že sa v mládeži robí zle. Musíme len rozmýšľať optimisticky, pozitívne."

20150409_hok_ehc_jih_16240120.jpg

Christián Jaroš (vľavo) si po juniorských MS takmer zahral aj na seniorských. Z nominácie vypadol tesne pred MS. FOTO - TASR.

Musia pracovať viac koncepčne

V porovnaní s konkurentmi sú najväčším hendikepom podmienky pre mládežnícky hokej na Slovensku. Napriek tomu dokážu tréneri z nádejí vychovať talentovaných hráčov.

"Musíme len pracovať viac koncepčne. Aj v projekte dvadsiatky sú piati, šiesti či siedmi hráči, ktorí sú vekom mladší. Absolvujú s nami program," prezrádza Ernest Bokroš.

"Možno sa ešte nedostanú na prvýkrát do tímu na MS, ale v ďalšej sezóne sú práve oni lídrami. Bez dlhodobej koncepcie by práca s mládežou u nás nefungovala," upozorňuje.

"Pri našich cieľoch byť trvalo medzi elitou je to jednoducho nevyhnutnosť. Bez koncepcie by sme v mládeži len ťažko uspeli."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Nemáme menej talentov ako iné krajiny, myslí si Ernest Bokroš