Názory českých expertov na zotrvanie Chovanca sa rôznia

SITA|24. aug 2010 o 13:20

Fanúšikovia českého futbalového klubu AC Sparta Praha žiadajú odstúpenie hlavného trénera Jozefa Chovanca.

PRAHA. Dôvodom sú nelichotivé výkony a výsledky mužstva, ktoré prehralo dvakrát v rade na domácom ihrisku.

Najprv minulý týždeň podľahli "rudí" slovenskému šampiónovi MŠK Žilina 0:2 v prvom zápase play-off (4. predkola) Ligy majstrov 2010/2011 a v sobotu nestačili ani na Plzeň, s ktorou prehrali najtesnejším rozdielom 0:1. Českí odborníci, ktorých oslovil portál tn.cz, však majú rozličné názory na zotrvanie Chovanca vo funkcii.

Mužstvo z Letnej v minulej sezóne Gambrinus ligy ani raz neprehralo, v ročníku 2010/2011 však už Sparta odišla bez bodového zápisu v troch prípadoch zo šiestich zápasov.

"Sparta si môže sama za svoje problémy. Chápem, že v klube mali obdobie pred dôležitým zápasom proti Žiline a nechceli robiť príliš veľa vzruchu, ale úloha mŕtveho chrobáka sa im nepodarila. Problémov je stále viac. V mužstve nie je žiadna disciplína, hráči majú zlého vodcu a podľa toho to potom tak aj vyzerá."

"Hovoria si, že keď niečo prejde jednému, prejde to aj druhému. Morálka v mužstve je hrozná," myslí si bývalý český reprezentant a držiteľ zlatej olympijskej medaily z roku 1980 Ladislav Vízek. Podľa neho je to vina hlavného kouča Chovanca. "On by mal nad tým vládnuť, ale príliš sa mu to nedarí. Napriek tomu, že sme dobrí kamaráti, si myslím to isté čo väčšina fanúšikov Sparty, že by ho mal nahradiť niekto nový," dodal Vízek.

"Neviem, či by bol odchod Chovanca tým správnym riešením. To si musia zanalyzovať ľudia v najužšom vedení klubu. Iba oni vedia, či tréner plní to, na čom sa dohodli pred sezónou. Mojím názorom však je, že v Sparte nie sú úplne jednoznačne rozdelené kompetencie. Oni asi vedia, kto je za čo zodpovedný, ale verejnosť to netuší, a to sa mi nepáči. Nie je to fér voči fanúšikom," vyslovil svoj názor ďalší bývalý reprezentant a kouč Sparty Zdeněk Ščasný a dodal:

"Sparta je v situácii, ktorá je vo futbale úplne bežná. Mužstvo upadlo do krízy, za čo môže najmä prehra so Žilinou. Keby Sparta zvládla ten zápas, na jej zaváhania z domácej ligovej súťaže by si nikto ani nespomenul. Je síce pravda, že Sparta má veľa zranených hráčov, ale treba povedať aj to, že tie problémy majú dlhodobejší charakter. V minulej sezóne hrali ´rudí´ vynikajúco v obrane a vždy strelili aspoň jeden gól. V tomto ročníku im už nefunguje ani defenzíva, takže zákonite je oheň na streche."

Nevymedzenie kompetencií označil za hlavný faktor neúspechu aj ďalší bývalý reprezentant Vladimír Táborský. "Je to zložité. Pán Chovanec je generálnym športovým manažérom, čo v Česku nie je príliš bežná funkcia. Nepoznám jeho kompetencie. V Sparte majú troch trénerov a je potrebné povedať si, kto je za čo zodpovedný. Iba tak je potom možné bilancovať a súdiť," uzavrel Táborský.

Odvetný duel play-off LM 2010/2011 proti Žiline odohrá Sparta v stredu večer od 20.45 h na štadióne pod Dubňom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Názory českých expertov na zotrvanie Chovanca sa rôznia