Naposledy ju vypískali. Serena Williamsová ide do Indian Wells po 14 rokoch

Minulý týždeň vybojovala Serena Williamsová svoj devätnásty singlový grandslamový titul.
Minulý týždeň vybojovala Serena Williamsová svoj devätnásty singlový grandslamový titul. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. feb 2015 o 16:52

Prenasledovalo ma to dlhý čas. Venus a celú našu rodinu tiež, hovorila svetová jednotka.

BRATISLAVA. Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová bude v marci po štrnástich rokoch hrať na turnaji na tvrdom povrchu v kalifornskom Indian Wells. Zrušenie bojkotu oznámila prostredníctvom svojho blogu na webe Time.

Tridsaťtriročná Serena a jej staršia sestra Venus nehrajú na tomto podujatí od všeobecne známej kontroverzie zo sezóny 2001. Serena vtedy triumfovala vo finále nad Belgičankou Kim Clijstersovou po tom, ako na semifinále nenastúpila na rodinný duel Venus.

Otec a tréner oboch Richard referoval o rasistickom správaní publika. Odvtedy sa na ňom sestry Williamsové nezúčastnili.

"Prenasledovalo ma to dlhý čas. Venus a celú našu rodinu tiež," pripomenula Serena.

Serenu Williamsovú naposledy v Indian Wells diváci sklamali.

Tenis sa za posledné roky posunul

"Najviac to hnevalo a skrušovalo môjho otca. Celý život nás pripravoval na neuveriteľnú cestu a zrazu tam sedel a musel sledovať nevraživosť voči svojej dcére, čo v ňom vyvolalo nemilé spomienky na vlastné vyrastanie na juhu."

"Pred niekoľkými mesiacmi mal ruský funkcionár Šamiľ Tarpiščev rasistické a sexistické poznámky o mne aj Venus. WTA aj USTA to okamžite odsúdili. Uvedomila som si, kam sa naše odvetvie odvtedy posunulo," pokračovala mladšia zo sesterskej dvojice.

"O návrate do Indian Wells som počas odmlky uvažovala často. Niekoľkokrát som vyhlásila, že tam už nikdy nebudem hrať. Verte mi, v tej chvíli som to vždy myslela vážne. Mala som z prípadného návratu hrôzu. Čo ak by som vstúpila na kurt a celé publikum by ma vybučalo? Nočná mora by sa vrátila," vysvetľovala.

Podieľal sa na formovaní jej príbehu

"Teraz však nasledujem hlas môjho srdca. Mám šťastie, že som v štádiu kariéry, keď už nemusím nikomu nič dokazovať. Stále mám niekdajší zápal, ale už to všetko beriem trochu bezstarostnejšie. Hrám, lebo milujem tenis," prezradila svetová jednotka a víťazka nedávno skončeného Australian Open.

"S týmto pocitom v duši a s novým chápaním skutočného zmierovania sa v roku 2015 nadšene vrátim do Indian Wells. Mama ma vychovávala k bezpodmienečnej láske a odpúšťaniu. Verím tomu, že fanúšikovia sa od roku 2001 tiež posunuli inam a poznajú ma lepšie ako vtedy. Ten turnaj sa kľúčovo podieľal na formovaní môjho príbehu."

Minulý týždeň v Melbourne získala Serena Williamsová svoj už 19. singlový grandslamový titul. Počas víkendu bude hrať za USA v Buenos Aires proti Argentínčankám v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie reprezentačných družstiev žien.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Naposledy ju vypískali. Serena Williamsová ide do Indian Wells po 14 rokoch