Najväčším úspechom je, že sa liga na Ukrajine dohrala, vraví Micheľ

Ľuboš Micheľ je bývalým uznávaným medzinárodným rozhodcom.
Ľuboš Micheľ je bývalým uznávaným medzinárodným rozhodcom. (Autor: TASR)
SITA|9. jún 2015 o 17:21

Bývalý futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ pôsobí už šesť rokov v ukrajinskom klube Šachtar Doneck.

KYJEV. Bývalý slovenský futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ už viac ako šesť rokov zastáva funkciu šéfa medzinárodného oddelenia ukrajinského klubu Šachtar Doneck.

Šachtar prvýkrát po piatich sezónach prenechal majstrovský primát v najvyššej domácej súťaži Dynamu Kyjev. V uplynulom ročníku sa však boril s omnoho väčšími, mimofutbalovými problémami.

Východ Ukrajiny sa zmieta vo vojnovom konflikte. Postihol aj Doneck. "Určite to bol najťažší ročník počas môjho pôsobenia v klube," priznal v rozhovore pre portál aktualne.sk Micheľ.

"Už na začiatku sme nevedeli, do čoho ideme. Jasné bolo len jedno - že nebudeme hrať na vlastnom štadióne. Domáce zápasy boli vo Ľvove, neustále sme cestovali. Na tréningové podmienky sme sa však nemohli sťažovať."

Tréner má výsledky

Kľúčovou osobou pre Šachtar je jeho majiteľ Rinat Achmetov, jeden z najbohatších Ukrajincov. "Myslím si, že najväčším úspechom je, že sa liga vôbec dohrala," vraví Micheľ.

20080617_202653_soccer_euro_r4887.jpg

Ľuboš Micheľ bol uznávaným medzinárodným rozhodcom. Na snímke udeľuje červenú kartu Ericovi Abidalovi. FOTO - TASR/AP.

"Hrivna padla oproti americkému doláru, devalvácia o stopäťdesiat až dvesto percent dostala majiteľov do náročnej situácie, legionári sú platení vo valutách. V mnohých tímoch hráči aj deväť mesiacov nevideli výplaty," priznáva.

"Achmetov si záväzky plní do bodky. Jeho veľkou túžbou je, aby sa Šachtar vrátil do Donbas Areny."

Okrem Rinata Achmetova je istotou aj tréner Mircea Lucescu. "Kontrakt predĺžil o ďalšiu sezónu, už roky to takto robí. Má dôveru majiteľa, vyhral dvadsať trofejí," vypočítava Micheľ.

"Mužstvo bolo v predchádzajúcich piatich ročníkoch ukrajinským majstrom, trikrát sme postúpili zo základnej skupiny Ligy majstrov. Lucescu má výsledky a nie je žiaden dôvod na jeho odvolanie."

Zachovali aj mládež

Ľuboš Micheľ popísal, v akom stave je momentálne domovský stánok doneckých futbalistov. "Veľký výbuch nastal údajne vtedy, keď nejaká raketa padla na chemický závod a tlaková vlna poškodila štadión," spomína.

"Keďže konštrukcia je prevažne zo skla, časť vypadla. Už je to opravené a štadión je v pôvodnom stave. Hrať by sa tam dalo, ale garancia bezpečnosti pre súperov zatiaľ neexistuje. Z tohto dôvodu by tam žiaden z nich v tejto chvíli nepricestoval."

Po výbuchu vypadla časť sklenenej konštrukcie Donbass Arény.

Viaceré ligové kluby z oblasti Donecka boli prinútené zrušiť mládežnícke družstvá. "Nejako sme to zvládli. Časť mládeže je v Kyjeve, ďalšia v Poltave. Sú porozhadzovaní po celej Ukrajine, ale mládežnícky systém a práca s mládežou funguje," hovorí bývalý rozhodca.

"Uznanie si zaslúžia aj tréneri, tí boli predtým zvyknutí robiť v špičkových podmienkach v tréningovom centre a zrazu musia pracovať v internátnych," dodal.

Mal ponuku zo západnej Európy

Bývalý úspešný slovenský arbiter priznal, že dostal ponuku zo západnej Európy. "Mal som možnosť ísť na pozíciu športového riaditeľa. Bola adekvátna postu, na ktorom som v súčasnosti, aj finančne podobná," prezradil.

"Nepovažoval by som však za čestné či férové opustiť Šachtar v náročnej situácii. Zmluvu mám do konca tohto kalendárneho roka. Na jeseň sa uvidí, čo ďalej."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Najväčším úspechom je, že sa liga na Ukrajine dohrala, vraví Micheľ