Najmladší tréner v dejinách je najväčšou senzáciou bundesligy

Julian Nagelsmann.
Julian Nagelsmann. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|5. apr 2017 o 16:46

Mnohí hráči sú starší ako on. Tréner Julian Nagelsmann ťahá klub z trojtisícovej dediny medzi nemeckú elitu.

BRATISLAVA. Preslávil sa ťahákmi s taktickými pokynmi, ktoré počas zápasu dáva na papierikoch hráčom na ihrisku.

Jeho podriadení si z neho robia žarty, že keby si nenechal narásť na brade strnisko, mal by problém s objednávkou tvrdého alkoholu. Ešte nemá ani tridsať a futbal už niekoľko rokov nehrá.

Napriek tomu patrí medzi najväčšie senzácie svetového futbalu. Najmladší tréner v histórii bundesligy Julian Nagelsmann v Hoffenheime ukazuje, že vek nie je všetko.

Keď vlani vo februári prebral Hoffenheim, tím bol na predposlednom sedemnástom mieste bundesligy a všetko nasvedčovalo tomu, že vypadne.

Ubehlo necelých štrnásť mesiacov a Nagelsmann vedie mužstvo z dedinky s tromi tisíckami obyvateľov (je menšia ako Podbrezová) do Ligy majstrov.

Z 27 zápasov prehral Hoffenheim iba dvakrát a v bundeslige je tretí. V utorok zdolal prvýkrát v dejinách aj slávny Bayern Mníchov 1:0.

Hráči starší ako tréner

Nagelsmann je perfekcionista. Keď jeho tím vlani na jeseň remizoval na pôde Bayernu 1:1, hráčov sfúkol.

Rozumiem hráčom, ich náladám. Viem, čo pre nich znamenajú sociálne siete. Nesmiete to však preháňať. Som tréner a oni hráči. Nejaká hranica medzi nami byť musí.


Julian Nagelsmann

„Povedal, že to bol jeden z najhorších zápasov, aký sme odohrali. Že sme vôbec nemali na to, aby sme ich zdolali. To bolo trochu zvláštne. Remíza na Bayerne a tréner bol nespokojný. Ale asi je dobre, že je na nás taký náročný. Už pred sezónou mal veľké očakávania. Povedal, že chce skončiť do šiesteho miesta. Je jednoducho taký, dáva si najvyššie ciele,“ opísal trénerského zelenáča pre idnes.cz Pavel Kadeřábek, český futbalista v službách Hoffenheimu.

Päť hráčov tímu vrátane kapitána Pirmina Schwegelera je starších ako Nagelsmann. „V tom nie je žiadny problém. Len ma musí počúvať, " vtipkuje Schwegler, ktorý sa narodil o štyri mesiace skôr ako jeho kouč.

„Ale žarty bokom. Nehrá to žiadnu úlohu. Dôležité je len to, aby tréner bol profík. A to on rozhodne je," dodal.

Nízky vek považuje Nagelsmann za výhodu. Prečo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Najmladší tréner v dejinách je najväčšou senzáciou bundesligy